Emek ve meslek örgütleri: İşçi sağlığı ve güvenliği enstitüsü kurulmalı

Emek ve meslek örgütleri İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 10. yılında yaptıkları açıklamada iş cinayetlerinin artmasına ve meslek hastalıklarının yok sayıldığına dikkat çekti.

Emek ve meslek örgütleri: İşçi sağlığı ve güvenliği enstitüsü kurulmalı

Emek ve meslek örgütleri 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 10. yılında yaptığı ortak açıklamada, iş cinayetlerinin artmasına ve meslek hastalıklarının yok sayılmasına dikkat çekti. Açıklamada emek ve meslek örgütleri ve üniversitelerin katılımı ile idari ve mali yönden bağımsız, denetleyici ulusal bir işçi sağlığı güvenliği enstitüsü oluşturulması çağrısında bulunuldu.

KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve Türk Diş Hekimleri Birliği 6331 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Yasası’nın 10. yılında ortak açıklama yaptı. AKP’nin o dönem yasayı emek ve meslek örgütlerinin, bilim insanlarının uyarı ve önerilerini dikkate almadan, AB çerçeve direktifini esas alarak çıkarttığı belirtilen açıklamada, "Yasanın kabulünün üzerinden tam 10 yıl geçti. Bu sürede iş kazaları da iş kazaları sonucu ölümler de azalmadı, meslek hastalıkları şimdi de tespit edilemiyor, kamu işyerlerinde yasanın birçok hükmü uygulanmıyor" denildi.

İSİG Meclisi verilerine göre yasadan bir yıl sonra 1235, 2021 yılında ise 2170 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği ifade edilen açıklamada, "İşçi Sağlığı ve Güvenliğini Taşeronlaştırma Yasası" olarak tanımlanabileceği ifade edildi. Yasayla işçi sağlığı ve güvenliği alanının piyasa koşullarına terk edildiği, işçi cinayetlerinin arttığı, meslek hastalıkları görünmez bir kader olmaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, "6331 Sayılı Yasa ile işçi sağlığı ve güvenliği alanı, Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri (OSGB) adıyla pıtrak gibi kurulmuş irili ufaklı şirketlere bırakılmıştır. İşçi sağlığı ve güvenliği alanından kamu tamamen çekilmiş, denetleme görevini bile yürütememiş, caydırıcı cezalar uygulanmamıştır" denildi.

MESLEK HASTALARI TANIMLANMIYOR

Mahkemeler yoluyla kayda geçenlerin dışında SGK kayıtlarına geçen meslek hastalığı tanısı sayılarında 10 yıldır değişiklik olmadığı belirtilen açıklamada, Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 556 sağlık çalışanının ölüm nedeninin, meslek hastalığı olarak kayıtlara geçmesinin önündeki engellere dikkat çekildi.

ÜNİVERSİTELER, EMEK VE MESLEK ÖRGÜTLERİ DENETLEMELİ

Açıklamada bu yasadan artık vazgeçilerek OSGB’lerin kapatılması, işyeri hekimleri, iş güvenliği uzmanları ve diğer sağlık çalışanlarının koşullarının düzeltilmesi, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, emek ve meslek örgütleri, üniversitelerin katılımı ile idari ve mali yönden bağımsız, denetleyici ulusal bir işçi sağlığı güvenliği enstitüsü oluşturulması çağrısında bulunuldu.

iş cinayetleri