'Emeklerimizin karşılığı işten çıkarılmak oldu'

Tazminat ve özlük hakları verilmeden işten çıkarılan işçiler, 'Pandemi döneminde işten çıkarmalar yasak değil miydi?' diye sordu.

'Emeklerimizin karşılığı işten çıkarılmak oldu'

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi yemekhanesinde çalışırken, yemekhane ihalesini alan taşeron şirketin değişmesiyle işsiz kalan 65 işçi, hastane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

İşçiler, hastanede çalıştıkları sürede 10'dan fazla taşeron firmayla çalıştıklarını ancak Mamabüs adlı taşeron firmanın hastanenin yemekhane ihalesini almasıyla işlerine son verdiğini ve hastane yönetiminin de işten çıkarılmalarına sessiz kaldığını vurguladı.

İşçiler, pandemiden dolayı işyerlerinin kapalı olması nedeniyle ailenin tek gelir kapısının maaşları olduğunu vurguladı, "Pandemide işçi çıkarmanın yasak olduğunu Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamadı mı? Covid’in yoğun olduğu dönemde biz Covid'li hastalara yemek vererek hizmet yaptık. Hizmetimizin ve emeğimizin karşılığı bu mu?" diye sordu.

'HASTANE YÖNETİMİ İŞTEN ÇIKARILMAMIZA GÖZ YUMDU'

İşçilerden Fırat Şalı, "Biz bu hastanede onlarca farklı taşeron firmada çalıştık ve hiçbirinde işten atılmadık. Ancak hastanenin yemek işini alan Mamabüs adlı firma bizi işten çıkardı ve hastane yönetimi de buna göz yumdu" dedi. Şalı, yetkililere şu soruyu yöneltti: "Pandemi döneminde işten çıkarmalar yasak değil miydi? Eğer yasak ise biz neden kapı önüne konulduk? Biz 65 kişi sokakta kaldık. Zaten pandemiden dolayı bütün işyerlerinin kapalı olması nedeniyle ailelerimiz de çalışan da kalmadı."

Hastane ve firma yetkililerinin yemekhane servisini okulun işlettiğini, çalışanların öğrenciler olduğunu kendilerine belirtildiğini vurgulayan Şalı, ileriye sürülen bu gerekçeye inanmadıkları ifade etti ve "Biz okulun işletmediğini biliyoruz. Tazminatımız da dahil herhangi bir özlük hakkımız da bize ödenmedi" dedi.

'TAZMİNAT, ÖZLÜK HAKLARIMIZ VERİLMEDİ'

Şalı, "Konuyla ilgili görüştüğümüz hastane yönetimi ise bize herhangi bir şekilde olumlu dönüş yapmadı. Görüşmeye çıktığımızda ise Emmiyet’i çağırarak bizi odalarından kovdurdular. İşe geri dönmek isteyenler için ise yeterlilik şartı sunuldu. Şartlar ise işin kendisiyle alakalı olmayan istekler ile dolu. Mesela bizden Turizm-Otelcilik mezunu olmamız istendi. Soruyoruz; şu an bizim yerimize alınan elemanlardan kaçı turizm otelcilik mezunu? Bizde aranan şartlar onlarda da arandı mı?" diye sordu.

Yıllarca emek ve çaba gösterdiklerini, pandemi sürecinde Covid-19 pozitif hastaların odalarına dahi yemek götürdüklerini vurgulayan Şalı, işçilerin bu nedenle COVİD-19'a yakalandığını söyledi. Şalı, "Bu emeklerimizin karşılığı 5 kuruş para vermeden işten çıkarmak oldu" diye konuştu.

Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'ndeki işlerine dönmeyi talep eden işçiler, duyarlı kesimlere kendileriyle dayanışmaları çağrısında bulundu.

'BİZE SAHİP ÇIKIN'

Sağlık Bakanlığı'na seslenen kadın işçilerden Selma Ayşen, "Covid zamanında can pahasına çalıştık. Ailelerimizden, çocuklarımızdan uzak durduk. Ölümü göze aldık. Gece gündüz demedik. Sizler sıcak yatağınızda yatarken biz sabahın beşinde kalktık ekmeğimizin peşinde düştük. Bu mudur yani? Bizim sadece istediğimiz iş, çocuklarımıza ekmek götürmek istiyoruz. Sağlık Bakanlığı bize sahip çıkın" dedi.

hastane işçiler yemek çıkarma işten covid