İngiltere pilot proje: Haftada dört gün çalışılacak, maaşlar değişmeyecek

Haftada beş gün yerine dört gün çalışma uygulaması İngiltere'de de deneniyor. Ücretlerde değişikliğe gidilmeyen uygulamada üretkenliğin artıp artmadığına bakılacak.

İngiltere pilot proje: Haftada dört gün çalışılacak, maaşlar değişmeyecek

ABD, Kanada, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'da uygulanan haftada beş yerine dört gün çalışma denemesi İngiltere'de de test edilecek. 30 Britanyalı şirketin katıldığı pilot projede toplam çalışma saatinde büyük bir değişikliğe gidilmeden haftanın 5 yerine 4 günü çalışılacak ve çalışanlar aynı maaşı alacak.

Sputnik'te yer alan habere göre, uzun zamandır tartışılan dört günlük çalışma haftası konsepti, koronavirüs pandemisinde evden çalışmaya geçilmesinin ardından uygulanmaya başlandı. Britanya'da 6 ay boyunca dört günlük çalışma haftası denemesine 30 şirketin katılacağı açıklandı. Beş günlük çalışma haftası ücretini almaya devam edecek çalışanların bu vesileyle daha uzun haftasonu tatili yaptıklarında daha üretken olup olmadığına bakılacak.

35 SAATLİK ÇALIŞMA SÜRESİ

4 Day Week Global (Küresel 4 Günlük Hafta) kampanyası, Autonomy (Özerklik) isimli düşünce kuruluşu ve Cambridge, Oxford, Boston Üniversiteleri'nin yöneteceği pilot projede, her zamanki çalışma miktarı ve haftada 35 saatlik çalışma süresi, 5 yerine 4 güne bölünecek. Dolayısıyla aynı işin 4 günde yüzde 100 verimlilikte yapılıp yapılmadığı ölçülecek.

Haftada 4 gün çalışma denemesi, bu yıl ABD, Kanada, İrlanda, Avustralya ve Yeni Zelanda'da devreye girerken, bu ay İskoçya ve İspanya hükümetleri de benzer pilot projeler başlatacak.

'ÜRETKENLİK ODAKLI STRATEJİ'

Küresel 4 Günlük Hafta'nın pilot program yöneticisi Joe O’Connor, "2022, çalışmanın bu cesur yeni geleceğini müjdeleyen yıl olacak" diyerek şunları söyledi:

Giderek daha fazla işletme, ücretlerini düşürmeden çalışma saatlerini azaltmaya yönelik üretkenlik odaklı stratejilere geçiyor. Pilot programımıza ve daha geniş anlamda dört günlük haftaya yönelik artan ivme ve ilgiden heyecan duyuyoruz. Dört günlük hafta, mevcut çalışma modeline meydan okuyor ve şirketlerin insanların ne kadar süre 'işte' olduğunu ölçmekten uzaklaşarak üretilen çıktıya daha keskin şekilde odaklanmasına yardımcı oluyor."

DAHA FAZLA STRESE YOL AÇAR UYARISI

Pilot uygulamanın parçası olarak araştırmacılar, verimliliği, çalışanların refahını ve ayrıca çevre ile cinsiyet eşitliği üzerindeki etkiyi ölçmek için katılımcı kuruluşlarla birlikte çalışacak.

Kampanyacılar, bunun daha iyi bir iş-yaşam dengesi yaratacağını söylerken, şüpheciler çalışanların daha fazla işi daha az saate sıkıştırma çabasının daha fazla strese yol açacağı uyarısında bulunuyor.

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te 2015-19 arasında yürütülen dünyanın en büyük 4 günlük çalışma haftası denemesi 'çok büyük başarı' olarak kabul edilmişti. Bu sayede sendikalar İzlanda'nın çalışan nüfusunun yüzde 86'sı için çalışma saatlerinde genel azalma veya azaltma seçeneği elde etmişti. Japonya'da Microsoft şirketinde yürütülen denemede de üretkenliğin yüzde 40 arttığı belirtilmişti.

ingiltere