İş bırakan aile hekimleri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde: 'Eziyet yönetmeliğini istemiyoruz'
Artı Gerçek - Türkiye genelinde 3 günlük iş bırakma eylemi yapan aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi.
Sağlık alanında faaliyet gösteren 11 sendika ve meslek örgütünün oluşturduğu Sağlık Platformu, "Aile hekimliği sistemini yıkacak eziyet yönetmeliğini istemiyoruz" yazılı pankartla açıklama yaptı.
'BAKANLIĞIN BİZİM TEPKİLERİMİZE KULAK TIKAMA GİBİ BİR LÜKSÜ YOKTUR'
Platform adına açıklamayı İstanbul Aile Hekimleri Derneği (İSTAHED) Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç okudu. Yönetmeliğe karşı tepkilerini son aylarda dile getirdiklerini ancak bakanlığın dikkate almadığını belirten Uluç şunları söyledi:
"Bakanlığın bizim tepkilerimize kulak tıkama gibi bir lüksü yoktur. Çünkü bu ülkede birinci basamak sağlık hizmetini veren bizleriz. Emeği veren bizleriz. Bizi dinlemek zorundasınız. Bu kulak tıkama ilk kez olmadı malumunuz. Acil nöbetleri, cumartesi nöbetleri ve en son ceza yönetmeliği bize rağmen uygulanmaya çalışıldı. Kanuna yazıldı.
Sözleşme feshi noktasına gelen binlerce aile hekimi ve aile sağlığı çalışanı oldu. Sonuç ne oldu. Sözleşmelerini feshedemediniz ve geri adım atmak zorunda kaldınız. 'Emeğinizi yok sayıyoruz, temel ücretlerinizi de düşürüyoruz ama imkansız teşvik taleplerimizi yaparsanız ve belki bu kaybı telafi edersiniz' yönetmeliğini kabul etmiyoruz.
'6 ayda bir gelmeyen kişilere ulaşın onlara zorla sağlık hizmeti verin' yönetmeliğini kabul etmiyoruz. 'Vatandaşa sorumluluk veremedik; hastaların peşinden siz koşmak zorundasınız' yönetmeliğini kabul etmiyoruz. 'Hastayı sanki müşteri gibi her şekilde memnun etmek zorundasınız' yönetmeliğini kabul etmiyoruz.
'BİZ DAHA TESTİ KIRILMADAN UYARIMIZI YAPTIK'
'Ağzınla kuş tutamazsan sözleşmeni yenilemem ve iş akdine son veririm diyen bu tehdit yönetmeliğini' kabul etmiyoruz. Matematik sınırlarını zorlayıp aklımızla ve emeğimizle dalga geçen bu formül yönetmeliğini kabul etmiyoruz. Yazdığımız reçeteye bile karışan bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Biz daha testi kırılmadan uyarımızı yaptık. Bu yönetmelik olmamış atın çöpe dedik atmadınız. Sesimizi duymadınız, duymak istemediniz. Biz de anayasal hakkımız olan iş bırakma hakkımızı kullanıyoruz."
'İKİ DAKİKADA SAĞLIK OLUR MU?'
İstanbul Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu da bakanlığın uyarılarına, tepkilerine kulak tıkamasını eleştirdi. Osmanoğlu, "Bu yönetmelik ne getiriyor? Biz bu formülü çözdük aslında. Karışık görüntüde çözülmeyecek bir formül değil. Aslında açık çalışanların ücretini azaltıp bir kısmını performansa dayalı hale getirme yoluyla ücretlerini alabilmeleri için beş dakikada bir hasta bakılmasını sağlayan bir yönetmelik geldi. Bu ne demektir? Tabii ki çalışanların ücretine bir saldırı olduğu kadar halka da bir saldırı ve bunun beş dakikayla da kalmayacağını biliyoruz. Geçtiğimiz aylarda kamu hastanelerinde gördük. Bu muayene süreleri iki dakikaya kadar iniyor arkadaşlar. Bu iki dakikada sağlık olur mu" diye sordu.
'SAĞLIK GİDERLERİMİZİN YÜZDE 40'DAN DAHA FAZLASI ÖZEL SEKTÖRLERE GİDİYOR'
Genel Sağlık İş Şube Temsilcisi Ali Haydar Temel ise şunları söyledi:
"Önce birinci basamağı aile sağlığı merkezine dönüştürdüler. Arkadaşlar yanlış anlamayın ama şunu yaptılar koruyucu sağlık hizmeti dediğimiz şeyi bitirdiler. Birinci basamakla başladılar. Sonra devam ettiler. Ne yaptılar? İkinci basamağı üçüncü basamağı baktılar her şeyde özel güzeldir dediler ve parayı gördüler. Sattılar. Şimdi bu özel güzeldir dediklerinin sonuçlarıyla karşı karşıyayız. Bir utanç kaynağı. Sağlık giderlerimizin yüzde 40'dan daha fazlası özel sektörlere gidiyor. Neden mi arkadaşlar? Baktıkları her şeyde örnek vereyim; 'Orman yandığında ormana bakıp kereste diye bakan, hayvanlar öldüğünde hayvana bakıp et diye gören aynı zihniyet' insana baktığında parayı gördü."
Hekimler, talepleri karşılanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini ve eylemlerine devam edeceklerini açıkladı. (ANKA)