İşten atılan İBB işçileri: Mücadelemizi hukuki zeminde sürdüreceğiz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından işten çıkarılan işçiler, işlerine geri alınma taleplerine ilişkin Saraçhane Parkında basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat İş üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı.
Basın açıklamasını okuyan Barış Akademisyeni metnine imza attığı için Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten çıkarılan, daha sonra İBB’de işe başlayan ve “Kod42” gerekçesiyle işten çıkarılan Fatma Eryıldız, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından mobinge maruz bırakılan, arşiv taraması ve güvenlik soruşturması bahane edilerek barış akademisyeni olduğu için, KHK’lı olduğu için, Ali İsmail Korkmaz anmasına katıldığı, Halepçe anmasına katıldığı ve başka meşru eylemlere katıldığı için işinden edilen emekçileriz” dedi.
'ZOR ŞARTLARDA DİRENDİK'
71 gündür zor şartlarda direndiklerini söyleyen Eryıldız, “Bir emekçi için ne anlama gelir; ülke genelinde ortalama ücretlerle geçinmenin bile olanaksızlaştığı mevcut ekonomik kriz koşullarında emeğinden başka satacak bir şeyi olmayan bir kısmımızın 7 aydır işsiz olduğu bizler için sadece direniş süresince 70 gündür bile 2 kere maaş alamamak, 2 kere kirayı ödeyememek, alana gelmek için 2 kere aylık akbil doldurmakta zorlanmak, hafta sonlarını çıkarırsak okula giden çocuklarına 45 defadan fazla harçlık verememek demektir” diye belirtti.
‘GÜVENLİK SORUŞTURMASI İKTİDARIN SOPASI’
AKP iktidarının kendi politik gündemine uymadığı için hukuksuz bir şekilde işten atıldıklarını dile getiren Eryıldız, İBB’nin de sorgusuz bir şekilde kendilerini işten attığını belirtti. Eryıldız devamla, “Güvenlik soruşturmaları iktidarın beğenmediklerini cezalandırma aracı olarak kamuda çalışanların veya çalışmak isteyenlerin başına musallat edildiğini, ana muhalefetin yönetimindeki belediyelerin tavrının bu uygulamaya temelden, ilkesel bir itirazı dile getirmesi gerektiğini, geri adım atmanın ve taviz vermenin hep daha fazla kayba yol açacağını defalarca kere bu alandan haykırdık. Yanımızda olan sayısız siyasi parti, STK, dernek, sendika, platform oluşum dışında İstanbul Barosu, TTB, TMMOB, DİSK, KESK hatta İBB bile hakkında herhangi bir dava, soruşturma, gizli soruşturma olanlara yönelik yürütülen güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek yapılan işten çıkarmaların hukuki bir zorunluluk değil, siyasi tercih olduğunu kabul etmiştir” şeklinde konuştu.
Eryıldız, İBB’nin işe iade cesaretini gösteremediğini de sözlerine ekledi.
MÜCADELE HUKUKİ ZEMİNDE SÜRECEK
Mücadelelerine hukuki bir zeminde devam edeceklerinİ söyleyen Eryıldız, direnişlerinden kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini vurguladı. Eryıldız, “Haksızlıklara karşı her alanda mücadelemiz devam edecektir. Hukuki süreçler elbette lehimize sonuçlanacak, siyasi dayatmalar son bulacak ve hepimiz işlerimize geri döneceğiz. Bundan sonra bu haksızlık tam anlamıyla ortadan kaldırılıncaya kadar ve tüm arkadaşlarımız işlerine iade edilinceye kadar mücadelemiz farklı alanlarda devam edeceği vurgusunu düşerek Saraçhane Parkı nöbetini bitirdiğimizi tüm basın emekçileri ve kamuoyu ile paylaşıyoruz” diyerek kendilerine destek olan herkese teşekkür etti. (MA)