Karaisalı biberi üreticinin elinde kaldı: 'Geçen yıl 25, bu yıl 19 TL'
Adana’nın Karaisalı ilçesinde yetişen, tadı ve lezzeti nedeniyle halkın vazgeçilmezi olan salçalık Karaisalı biberleri tezgahlarda yerini aldı. Geçen yıl 25 TL olan fiyat 19 TL 'ye düşse de alıcı bulamayan üreticiler zararda.
ADANA - Adana’nın meşhur salçalık biberi olan Karaisalı biberinin ilk hasadı 7 Ağustos'ta yapıldı. Çiftçiler mahsullerini toplayarak Seyhan ilçesindeki biber ve zeytin pazarına getirdi.
Ancak geçen yıl 25 TL'den satılan biber talep olmadığı için bu yıl 19 TL'ye düştü. Biberin tarladaki kilogram fiyatı ise 13 TL'ye kadar indi.
'GEÇEN 25 TL'YE SATIYORDUM'
Biber üreticisi Ahmet Sarıgül, “Salçalık kapya biberi temmuz ayının 7'sinde getirdim. Yaklaşık 10 gündür de Karaisalı biberlerimizi satıyoruz. Geçen yıl 25 TL'ye satıyordum. Henüz biberlerin çıktığını kimse bilmiyor ya da fiyatlar düşer diye bekliyor olabilir. Şuan kapya biberi 15-16 TL'ye, Karaisalı biberini ise 17 ila 19 TL arasında satıyorum. Bu fiyatın altına mümkün değil düşmez. Yarın yazlıkçılar geldiğinde fiyat 35 TL'ye kadar çıkacaktır” dedi.
'BİR AYDA 152 BİN TL ZARARDAYIM'
Bir ayda 152 bin TL zarar ettiğini anlatan Sarıgül, "Geçen yıl bir nakliyeye 1500 TL veriyordum. Bu yıl 3 bin TL oldu. Geçen sene işçi yevmiyesine 500 TL veriyordum, bu yıl 1000 TL veriyorum. Bir aydır biber satıyorum 152 bin TL içerdeyim. Düzelecek diye bekliyoruz. Şuradaki esnafın hepsi kan ağlıyor. Her şeye zam geldi. Eken, diken, satanlar var. Biber satanların Allah yardımcısı olsun. Beş kişi çalıştırıyorum. Yevmiyesi 1000 TL'den 5 bin TL. Nakliyeye 3 bin TL veriyorum. Günlük 10-12 bin TL lira zarardayım. Böyle giderse herhalde terazimizi alıp bu işi bırakacağız” diye konuştu.
'ÜRETTİĞİMİZ ÜRÜNDEN PARA KAZANAMIYORUZ'
Biber üreticilerinden Haşim Tanlı da Karaisalı biberinin tarlada 13 TL, pazarda 16-18 TL'den satıldığını söyledi.
Tanlı, “Ben Karaisalılıyım. Bizim ürettiğimiz biberler gerçekten insanların vazgeçilmezi durumunda. Şu anda fiyatlar çok düşük. Ürettiğimiz ürünlerden para kazanamayacak durumdayız. Gübresi, mazotu, sulaması hepsi para bunların. İlerleyen günlerde tatilcilerin gelmesiyle fiyatların yükseleceğini düşünüyorum" dedi.
'BÖYLE GİDERSE KÖYLÜ BİR DAHA ÜRÜN EKEMEZ'
Karaisalı Biberciler ve Zeytinciler Derneği Başkan Murat Kılıç da üreticinin düşük fiyatlar nedeniyle para kazanamadığını vurguladı.
Kılıç, şöyle konuştu:
"Adana’da kimsenin olmamasından dolayı geçen seneki fiyatlara ulaşamıyoruz. Bundan dolayı da üretici de para kazanmıyor, satan da para kazanmıyor.
16 ila 18 TL arasında gidip geliyor fiyatlar. Bazen 15 TL'ye kadar geriliyor.
Umudumuz aybaşında fiyatların dengelenmesi. En az 20- 25’e satmalıyız. Fiyatlar bu şekilde giderse köylü bir daha ürüm ekemez. Karaisalı biberi çıkalı 10 gün oldu. Sıcak havadan ötürü bir hafta erken hasat edildi. Fiyatlar ay başında dengeyi sağlarsa çok güzel olur." (ARTI GERÇEK)