Karşıyaka’da iş bırakan çalışanlar işten çıkarıldı: İşçiler direnişe hazırlanıyor
İZMİR - Karşıyaka Belediyesi’nin şirketlerinden KENT AŞ’de çalışan çok sayıda işçi geçtiğimiz haftalarda maaşların geç ve parça parça yatırılmasından dolayı üç gün boyunca sendikanın engellemelerine rağmen belediyenin sosyal tesislerinde iş bıraktı ve hizmet üretmedi. İş bırakan işçiler hakkında disiplin soruşturması başlatıldı. Soruşturma sonucu ise 100’e yakın işçinin iş sözleşmesi sonlandırıldı. Ancak işten çıkarılan işçiler arasında eyleme katılmayan eylem günü izinde olan işçiler de yer alıyor.
İşçilere verilen fesih bildirimi yazısında işten çıkarmalara gerekçe olarak 30 Temmuz, 31 Temmuz ve 1 Ağustos günü gerçekleşen iş bırakmalar gösterildi.
İşçilere gönderilen yazıda “Şirketimiz nezdinde işletilmekte olan restoran, kafeterya işletmelerinde ve diğer tesislerde çalışan bir kısam personelin 30.07.2024, 31.07.2024, 01.08.2024 tarihlerinde 16.00-24.00 vardiyasında toplu olarak eylem yaptığı ve İşbaşı yapmadığı, işbaşı yapılmaması nedeni ile kafeterya ve restoran ve tesislerin müşteri kabul edemediği, rezervasyonların iptal edildiği, bahsedilen günlerde tesislerin ciro yapmadığı, zarar ettiği, müşteriler nezdinde güvensizlik ve itibar kaybı yaşandığı, tespit edilmiştir.” ifadeleri yer aldı.
İşçilerin iş bırakma eyleminin ‘hukuksuz’ olduğunun ileri sürüldüğü yazıda “İş Kanunu'nun 34. Maddesi uyarınca koşulları oluşmaksızın iş görme borçlarını yerine getirmeyen çalışanların eylemleri hukuka aykırı kabul edilmiştir. Gerek eylem yapılan günlerde işyerlerinin gözlemlenmesi gerekse gelen bildirim ve mesajlar dikkate alındığında yukarıdaki kapsamda kanun dışı grev eylemine katıldığınız, desteklediğiniz, teşvik ettiğiniz ve diğer, çalışanlar Üzerinde eyleme katılmaları konusunda baskı kurduğunuz tespit edilmiştir.
Tüm bunlara ilaveten şirketimizin mevcut ekonomik durumu, olumsuz piyasa koşulları ve mevcut istihdam fazlalığı da dikkate alındığında iş sözleşmenizin 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25/11. Maddesi uyanınca 09.08.2024 tarihi itibarı ile tazminatsız olarak feshine karar verilmiştir.” denildi.
PAZARTESİ GÜNÜNDEN İTİBEREN DİRENİŞ
İşten çıkarılan işçiler sendika ile birlikte pazartesi gününden itibaren belediye binası önünde eylemlere başlayacaklar. İşten çıkarılan işçiler Artı Gerçek’e konuştu. Yıllardır maaşlarını parça parça ve geç almaktan dolayı tefecilere ve bankara borçlu olduklarını kaydeden işçiler haklarını alana ve işe geri dönene kadar belediye önünde eylemde olacaklarını ifade etti.
ÖZGÜR ÖZEL’E ÇAĞRI
İşçilerden Meral “ Şirketi zarara uğratmak gerekçesiyle işten çıkarılmışız. Geçen hafta eylem yaptık alacaklarımız. Yaklaşık 5 yıldır maaşlarımızı parça parça ve gecikmeli olarak alıyoruz. Bütün Karşıyaka işçisi borç batağında. Ya tefecilere ya bankalara ya da yakınlarımıza borçluyuz. Hepimiz batığız, çoluğumuz çocuğumuz aç. Bütün bankalarda kara listedeyiz. Eşim çalışmıyor olsa açız. Cemil başkanı da Yıldız başkanı da Allah bildiği gibi. Mahkemeyi verip hakkımızı alacağız. Sendikamız da imzaladığımız sözleşmeyle bizi açlığın altında bir maaşa mahkum etti. Bir de bunu parça parça alıyoruz. Özgür Özel önce kendi belediyelerine baksın. Biz çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılamıyoruz bırakın insan gibi yaşamayı” dedi.
EMEKLİLİĞİ BEKLERKEN İŞTEN ÇIKARILDI
Bir ay sonra emekli olacakken işten çıkarılan Murat isimli işçi de “Bugün senelik izne çıktım. Bir ay sonra emekli oluyordum. İş akdimin fesh edildiğini öğrendim. 21 yıllık KENT AŞ işçisiyim. Geçen hafta 3 gün sosyal tesislerde iş bırakma eylemi yapıldı. 3 gün kapalı kaldı. Şirket zarara uğradı diye işten çıkarıldım. Destek hizmetlerinde çalışan bir şoför olarak eyleme destek verdiğim için çıkarıldım. Benim emeklilğimi etkilemeyecek alma tazminat alma sürecimizi uzatacak. Pazartesinden itbaren belediye önünde eylemdeyiz. Sendikanın da bu süreçte gerçekten arkamızda durup durmayacağını göreceğiz.” diye konuştu.
SENELİK İZİNDE İŞTEN ÇIKARILDI
Belediye tasarruf yapılmazken işçilere tasarruf politikalarının uygulandığını kaydeden Bülent isimli işçi de “Ben buradaki kadar beceriksiz yönetim göremedim. Ben senelik izindeyken arkadaşlarım eylemde idi ben de onlara destek için destek vermek için katıldım. Belediyede bir tasarruf olmazken işçi maaşların gelince tasarruf ediyorlar. Bankalara faiz ödemekten anamız ağladı. İşçimenler çıkıyor ‘belediyenin ekonomik durumundan haberim yoktu’ diyor. Belediye önündeki gevrekçenin haberi vardı senin nasıl olmaz. Yapamıyorsanız da istifa eden yapacak biri gelsin. Koltuk tatlı ama ayrılamıyorlar. Çünkü toplanır belediye tesislerinde yerler içerler yutarlar işçiye de geldi mi 4-5 bin yatırırlar. İşçilerin yüzüne baka baka boğazlarında kalsın. Hakkımız zehir zıkkım olsun. İşçiler evine ekmek götüremiyor ama onlar konforundan vazgeçmiyorlar. Hakkımızı belediye önündeki eylemlerde arayacağız ayrıca dava açacağız. Biz biliyoruz ki hak yerini bulacak. iz biliyoruz ki hak yerini bulacak. iz biliyoruz ki hak yerini bulacak.” ifadelerini kullandı.
Seyhan isimli işçi de ev sahipleriyle karşı karşıya geldiklerini ve çok zor zamanlar geçirdiklerini dile getirerek “Sonrasında sosyal tesislerdeki arkadaşlarımızın öncülüğünde ‘eylem yapalım, hakkımızı arayalım’ dedik. Eylem kararı alındı, sendika buna 1 gün destek verdi sonra bırakalım dedi ama arkadaşlar bırakmadı. Çünkü herkes borca batmış ve çok zor durumdaydı. Biz de İmar Müdürlüğü ve diğer birimlerde olan arkadaşlarla onlara desteğe gittik. Tek istediğimiz tek parça ve düzenli maaş almaktı. Bizi bu yüzden işten çıkardılar. Benim 1 tane tutanağım yok bir şeyim yok, hiçbirimizin yok. Sadece maaşlarımızı zamanında istediğimiz için eylem yaptık ve işimizden olduk” dedi.