Memur-Sen zam talebini açıkladı
Memur-Sen, 6. Dönem Toplu Sözleşme taleplerini açıkladı.
ARTI GERÇEK- Kamu çalışanları adına Toplu Sözleşme masasına oturan Memur-Sen, zam talebini hükümete ilettti.
Memur-Sen, 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri kapsamında kamu görevlileri için 600 TL seyyanen zam, 2022 için yüzde 21, 2023 için ise yüzde 17 zam talep etti. "Maaş ve ücretlerdeki artış tek seferde olmalı, kamu görevlileri enflasyona karşı korunmalı" diyen Memur-Sen zam talebinin yanında bir dizi talepte de bulundu.
Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, il özel idareleri, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolüyle ilgili süreç 31 Mayıs'ta başlamıştı.
Memur Sen Başkanı Ali Yalçın, 6. dönem toplu sözleşme tekliflerini kamuoyuyla paylaştığı toplantıda "5. dönem toplu sözleşmenin zararları görülmeli. 600 TL seyyanen zamla kayıplar giderilmelidir" şeklinde konuştu.
Enflasyona karşı refah payı verilmesini isteyen Memur-Sen, 1 Ocak 2022 ve 1 Ocak 2023 yıllarında ayrı ayrı yüzde 3 refah payı artışı istedi.
Öte yandan Memur-Sen, 5. Dönem Toplu Sözleşmeden doğan zararlarında tazmin edilmesi gerektiğini belirterek seyyanen zam istedi. Memur-Sen, bu miktarın net 600 TL olmasını talep etti.
En düşük memur maaşın yükseltilerek; "İlk yıl 1.644 TL, ikinci yıl 1.206 TL zam verilmeli" diyen Memur-Sen, "Teklifimizle 4.239 TL olan en düşük memur maaşı (Hizmetli bekâr – 2021 Temmuz);1 Ocak 2022’de 5.883 TL, 1 Ocak 2023’de 7.089 TL olacak" ifadelerine yer verdi.
‘GELİR VERGİSİNDE %15’LİK ORANI AŞAN KISIM KAMU İŞVERENİNCE ÖDENSİN’
Gelir Vergisi ile ilgili de taleplerini sıralayan Memur-Sen, şu taleplerde bulundu:
"Gelir Vergisinde %15’lik oranı aşan kısım kamu işverenince ödensin,
"Kamu görevlilerinin yıl içerisindeki maaş ve gelir kaybı tazmin edilsin,
"Taban aylığından Gelir Vergisi kesilmesin."
‘SÖZLEŞMELİ PERSONEL YANLIŞINA SON VERİLSİN’
Memur-Sen, sözleşmeli personel uygulamasına da son verilmesini isteyerek mevcut sözleşmeli çalışanların kadroya geçirilmesini, "Yerel yönetimler dâhil kamuda mevcut sözleşmeli statüde çalışan personel kadroya geçirilsin, sözleşmeli personel istihdam etme yanlışına son verilsin" şeklinde ifade etti.
Memur-Sen; vekil ebe, vekil hemşire, vekil imam, usta öğretici ve fahri kur’an kursu öğreticisi olarak görev yapanların kadroya geçirilmesi talebini de dile getirdi.
‘3600 EK GÖSTERGEDE VAAT GERÇEKLEŞMELİ’
TBMM’de birçok kez gündeme gelmesine rağmen iktidarın yanaşmadığı 3600 Ek Gösterge’nin hayata geçirilmesini isteyen Memur-Sen, "Ayırım yapılmaksızın 3600 Ek Göstergeden yararlanacakların kapsamı genişletilsin" dedi.
Muemur-Sen, Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki kamu görevlilerinin Genel İdari Hizmetler Sınıfına aktarılarak, bu hizmet sınıfının yürürlükten kaldırılmasını da istedi.
EMEKLİLERE VERİLEN BAYRAM İKRAMİYESİ MEMURLARA DA VERİLSİN TALEBİ
Sendika, toplu görüşmede Ramazan ve Kurban Bayramlarında emeklilere ödenen bayram ikramiyesi kamu görevlilerine de ödenmesini dile getirecek.
‘KIDEM AYLIĞINDA SINIRLAMA KALDIRILMALI’
Memur-Sen’in bir diğer talebi de, "Kıdem aylığının hesabında esas alınan gösterge rakamı 100’e yükseltilsin, 25 yıllık kıdem aylığı süre sınırlaması sona erdirilsin" şeklinde.
‘YA KREŞ HİZMETİ VERİLMELİ, YA KREŞ YARDIMI ÖDENMELİ’
"Halen 408,67 TL olan eş yardımı 719,18 TL’ye, çocuk yardımı da herhangi yaş sınırı uygulanmadan her çocuk için 179,79 TL’ye çıkarılsın" diyen Memur-Sen, "Kamu kurum ve kuruluşlarında ücretsiz kreş hizmeti verilsin, bu hizmetin sunulamadığı işyerlerinde kamu görevlilerinin 0-6 yaş arasındaki çocukları için 980 TL kreş yardımı verilsin" dedi.