Mersin Limanı’nda 185 işçinin direnişi 114. gününde; 'Bizi yönetenler bu sesi duymak zorunda'
Mersin’de 185 liman işçisi sendika üyeliği sonrası işten çıkarıldı ve 114 gündür eylemde. 'Adeta danışıklı bir dövüşle kapı önüne konulduk' diyen işçiler, seslerinin duyulmasını istiyor
Artı Gerçek - Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) ve taşeron şirket Özgüneş Taşımacılık Forklift Hizmetleri Tic. ve San. Ltd. Şti. tarafından 31 Aralık 2025’te işten çıkarılan 185 liman işçisinin eylemi 114’üncü gününde sürüyor. Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını belirten işçiler, işe iade talebiyle Mersin International Port kapısı önünde bekleyişini sürdürüyor.
Liman sahasında yükleme ve boşaltma işlerinde çalışan işçiler, ağır ve güvencesiz koşullara karşı anayasal haklarını kullanarak Tüm Taşıma İşçileri Sendikası’na (TÜMTİS) üye oldu. Sendikanın Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yapma yetkisi 22 Ekim 2025’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tescillendi. Ancak süreç devam ederken işçiler, işverenin ihaleyi alamadığı gerekçesiyle işten çıkarıldı.
'DANIŞIKLI BİR SÜREÇ YAŞANDI'
Eylemdeki işçilerden Mahsun Eren, sendikal haklarını kullandıkları için işten çıkarıldıklarını söyledi. Taşeron firma ile ana şirketin sorumluluğu birbirine attığını belirten Eren, “Adeta danışıklı bir dövüşle kapı önüne konulduk. Taleplerimiz karşılanana kadar eylemimizi sürdüreceğiz” dedi.
Sendikalı oldukları için işe geri alınmadıklarını ifade eden Eren, sendikasız 30 işçinin yeniden işe başlatıldığını belirterek, “Bu açık bir eşitsizlik ve hukuksuzluktur. Anayasal hakkımızı kullandık, suç işleyen biz değiliz” diye konuştu. İşsizlik maaşıyla geçinmeye çalıştığını belirten Eren, kamuoyuna dayanışma çağrısında bulundu.
'BİZİ YÖNETENLER BU SESİ DUYMAK ZORUNDA'
Mezopotamya Ajansı'na konuşan Mehmet Şirin Erdoğan ise işten çıkarılmalarının tek nedeninin sendika üyeliği olduğunu vurguladı. “Aylardır buradayız ama sesimizi duyan yok. Çocuklarımıza bakabilmek için işimizi geri istiyoruz. Bizi yönetenler bu sesi duymak zorunda” diyen Erdoğan, geçim sıkıntısına dikkat çekti.
İşten çıkarıldıktan sonra 10 bin TL işsizlik maaşı aldığını belirten Erdoğan, “Telefon, su ve elektrik faturaları 5 bin TL’yi buluyor. Kalan miktarla geçinmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
13 yıldır limanda çalışan Rıdvan Bul da işyerindeki uygulamalara dikkat çekti. İş kazalarının kayıt altına alınmadığını ve ücretlerin bir kısmının elden ödendiğini öne süren Bul, sendikal faaliyetlerin engellendiğinin bakanlık müfettişlerince de tespit edildiğini söyledi.
Bu nedenle hem taşeron hem de ana firmaya ceza kesildiğini belirten Bul, “Ama bedelini işsiz kalarak biz ödüyoruz” dedi. Tek taleplerinin sendikalı şekilde işlerine geri dönmek olduğunu vurgulayan Bul, “Yıllarımızı verdiğimiz işyerinden atıldık. Tazminatlarımızı alamadık. İşimize dönene kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu. (EMEK-EKONOMİ SERVİSİ)