Soma Katliamı'nın 7. yıl dönümü: Hukuk mücadelesi devam ediyor

Soma Katliamı'nın 7. yıl dönümü: Hukuk mücadelesi devam ediyor
Soma Katliamı'nın üzerinden 7 yıl geçti ancak yargılama süreci devam ediyor. Avukat İşler, davanın görüleceği 24 Mayıs'ta tüm dikkatlerin burada olması gerektiğini söylüyor.

Seda TAŞKIN


ARTI GERÇEK- Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma Kömür İşletmeleri’nin madeninde, vardiya değişimi sırasında çıkan yangın ve su basması sonucu 301 madencinin yaşamını yitirdiği büyük facianın yıl dönümü bugün. Başından bu yana dava sürecini takip eden Sosyal Haklar Derneği Avukatı Evren İşler, 24 Mayısta gerçekleşecek duruşmaya dikkat çekiyor.

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden kazasının üzerinden 7 yıl geçti. Soma, 'Cumhuriyet tarihinin en büyük madencilik faciası' olarak anılıyor. Aslında Soma, sadece Türkiye tarihinin değil dünyanın en büyük maden kazalarından birisi. Dünyada son 50 yılda meydana gelen maden kazalarına bakıldığında Soma en büyük ikinci ölümcül facia. Dünya tarihindeki tüm maden kazalarında ise Soma 13. sırada yer alıyor. 

‘YARGILAMA OLASI KASTLA ÖLDÜRMEYİ ONAYLIYOR’

Avukat Evren İşler, davanın ilk gününden gelinen sürece kadar sürekli bir siyasi müdahale ile karşılaştıklarını söylüyor. Gelinen aşamada siyasi müdahaleden kaynaklı adaletsizlik yaşandığını belirten İşler, "İddianame, olası kasttan öldürmek olarak düzenlenmişti ve yargılamanın her aşamasında bir kez daha belgelerle olası kastla insan öldürme gerçekleşmiş" diyor. 

‘KATLİAMIN OLACAĞI ÖNGÖRÜLÜYORDU’

Katliamın olacağının öngörüldüğünü ve bu sonucu göze alarak kar hırsıyla çok sayıda insanın ölüne neden olunduğunu söyleyen İşler, "Dolayısıyla bu dosyada verilmesi gereken karar olası kastla insan öldürme kararıdır. Bunun dışında verilecek olan karar ne aileleri ne de toplumun vicdanını rahatlatmamış ve adalet gerçekleşmemiş olur" diyor. Sosyal adaletin gerçekleşmediğini söyleyen İşler şöyle devam ediyor: 

‘MADEN İŞÇİLERİ PANDEMİDE TEK HAVALANDIRMA İLE ÇALIŞIYOR’

"Katliamın üzerinden geçen 7 senede sadece madenlerde ölen insan sayısı Soma Katliamı'nda hayatını kaybedenlerin sayısını aşmış durumda. Emeği ile hayat mücadele veren insanların pandemi sürecinde neler yaşadığını biliyoruz. Hayatları pahasına çalışmak zorundalar. Aynı durum madende de söz konusu. Pandemide maden işçileri tek havalandırma ile çalışmaya devam ediyorlar. Zaten sosyal adalet gerçekleşmemiş durumda ülkede. Bir de bunun üstüne yargıdan beklediğimiz adalet gerçekleşmediği zaman toplumsal sürecin sağlanamadığını ve memleketin her tarafından adalet taleplerinin yükseldiğini hepimiz görüyoruz."

’24 MAYISTA GERÇEKLEŞECEK DURUŞMA ÇOK ÖNEMLİ’

İşler, Somalı aileler ile birlikte adalet mücadelesini devam ettireceklerini vurgulayarak, Soma davasına yönelik ilginin azalmasından da şikayet ediyor.

Bütün siyasi baskılara rağmen iş cinayetleri açısından Soma davasının dönüm noktası olduğunu söyleyen İşler, "Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin eylül ayında verdiği kararda yapılan tespitler bundan sonraki adalet mücadelesi açısından çok önemli olacaktır. Soma Davası için verilen mücadele kıymetlidir. Bu kıymet unutulmamalı ve katliamın ardından verilen sözler unutulmamalıdır. Bu dosya üzerindeki dikkat devam etmelidir. Bu yüzden 24 Mayıs'ta yapılacak olan duruşmada da öncesinde de sonrasında da gözlerin kulakların Soma'da olması önemlidir" diyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar