Üç ayda 2 bin 221 personel işe alınmıştı: İşten çıkarılan işçiler İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylemde

Yerel seçimler sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden işten çıkarılan işçiler eylem yaptı. Belediye, 1 Ocak'tan mazbatanın alındığı 6 Nisan'a kadar 2221 kişinin işe alındığını açıklamıştı.

Üç ayda 2 bin 221 personel işe alınmıştı: İşten çıkarılan işçiler İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde eylemde

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından işten çıkarmalar sürüyor. İlk olarak İZSU bünyesinde çalışan 40 İZDOĞA işçisi, ardından İZENERJİ’nin farklı birimlerinde çalışan 21 işçi 'personel fazlalığı' gerekçesiyle işten çıkarıldı.

SON ÜÇ AYDA 2 BİN 221 KİŞİ İŞE ALINMIŞTI

Belediye tarafından yapılan açıklamada 1 Ocak 2024'ten sonra belediye ve iştiraklerinde toplam 1909 kişiye işbaşı yaptırıldığı, yerel seçimin ardından mazbata alım sürecine kadar 1-6 Nisan arasında da belediye iştiraklerinde 312 kişinin işe alındığı açıklanmıştı.

İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER EYLEMDE

Belediye İş üyesi İZDOĞA işçileri ile Genel İş üyesi İZENERJİ işçileri bugün başkanlık makamının da bulunduğu Egemenlik Evi önünde eylem yaptı. İşçiler, işe geri dönene kadar her gün eyleme devam edeceklerini dile getirdi.

'İŞE GİREBİLMEK İÇİN YILLARCA BEKLEDİK'

İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Sertan Çalgıcı, "Bizler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZENERJİ ve İZDOĞA şirketinde çalışan ancak seçimler sonrasında personel fazlalığı gibi mesnetsiz gerekçelerle başlayan işten atma furyaları sonucu işinden edilen belediye emekçileriyiz. Aramızda deneme süresi içerisinde işine son verilenler de deneme süresi geçmiş olmasına rağmen 'belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi' nedeniyle işten çıkarılanlar da var. Kimimiz iş başvurumuzun ardından yıllarca bekledik, kimimiz yıllarca çalıştığımız işyerlerimizdeki işlerimizi bırakarak, haklarımızdan vazgeçerek belediye şirketlerinde iş başı yaptık" dedi.

‘SİZİ İŞE ALAN BİZ DEĞİLİZ'

Çalgıcı, "İşten çıkarıldığımızın haberini, kimimiz masal evlerinde öğrencilerimizle dersteyken, kimimiz eşya taşırken, kimimiz ise personel kartlarımızı teslim almaya gittiğimizde öğrendik. Yakın tarihlerde düğünü olan arkadaşlarımız var ve bu mutlu günleri öncesinde işsiz kaldılar. Yine içimizde kredi borcu olan, eşi işsiz ve çocuklarına bakmakla yükümlü olan arkadaşlarımız var. Bir arkadaşımız engelli olarak işe alındığı halde işine son verildi. Bize, 'Sizi işe alan biz değiliz, Tunç Soyer aldı' deniyor. Ancak kartlarımızın arkasında Sayın Cemil Tugay'ın adı ve imzası var. Bizler CHP'li sosyal demokrat bir belediyede iş başı yapmak adına evraklarımızı eksiksiz teslim ettik. Seçimden önce iş başı yapan arkadaşlarımız ve seçimden sonra iş başı yapan arkadaşlarımızla birlikte yine CHP'li sosyal demokrat bir belediyenin şirketlerinde iş başı yaptık" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-05-22-saat-12-15-42-a5c19626.jpg

'BELEDİYENİN BÜTÇE PROBLEMİNDEN BİZ Mİ SORUMLUYUZ?'

Çalgıcı, belediye yönetimine şu soruları yöneltti:

"Her birimiz işten çıkarıldığımızı çalışırken öğrendik ve çalışmamıza rağmen biz nasıl fazla personel oluyoruz? Bizleri haksız yere işinden etmek nasıl bir sosyal demokratlık? Belediyenin yanlış yönetildiği iddia edilen personel planlamasından ve bütçe problemlerinden güvenceli bir iş umuduyla kamu hizmeti yapmak adına işe giren bizler mi sorumluyuz?"

'İŞE DÖNENE KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'

İşe dönene kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten Çalgıcı,“Bizler, haksız yere çıkarıldığımız işlerimize geri dönmek ve İzmir halkına hizmet üretmek istiyoruz. Buradan belediye başkanımız Cemil Tugay başta olmak üzere, CHP İzmir İl Örgütüne ve belediye bürokratlarına sesleniyoruz. Bizleri işlerimize iade edin. İZENERJİ ve İZDOĞA işçileri olarak bir araya geldik, işe dönüş mücadelemizi ortaklaştırdık. İşlerimize dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Bugünden itibaren Egemenlik binası önünde başlattığımız eylemimizle birlikte çalışma arkadaşlarımız ve İzmir halkının desteği ile işimize geri dönene kadar buradayız" dedi.

İzmir işçi