Gazeteci İshak Karakaş tutuklandı
Afrin operasyonuna ilişkin paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan gazeteci İshak Karakaş tutuklandı
ARTI GERÇEK – Afrin operasyonuna ilişkin sosyal medyada eleştirel paylaşımda bulunanlara yönelik başlatılan soruşturma kapsamında 22 Ocak'ta gözaltına alınan Halkın Nabzı Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Artı Gerçek yazarı İshak Karakaş ile 8 kişi tutuklandı. Öte yandan mahkemeye sevk edilenlerin avukatları adliye koridorunda polislerin sözlü ve fiziksel saldırısına uğradı. Polis avukatları darp etti.
Gözaltında bulunan İshak Karakaş, Yücel Üney, Yaşar Yılmaz Altunbilek, Abdullah Yeşilbağdan, Cevdet Taş, Murat Demir, Ahmet Alanç, Tarzan Aktan ve Ömer Karakurt, İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube'deki işlemlerinin ardından 9. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi.
'PAYLAŞTIĞIM HER ŞEY BARIŞ YANLISIDIR'
Mahkemede, ifade veren gazeteci İshak Karakaş, gazeteci ve yazar olduğunu belirterek, aynı zamanda Türkiye Barış Vakfı’nın kurucu üyesi ve Denetim Kurulu Başkanı olduğunu söyledi. Sarı Basın kartı sahibi olduğunu, Gazeteciler Cemiyeti üyesi olduğunu belirten Karakaş, "Benim paylaştığım her şey ama her şey anti militarist olmam nedeniyle, barış yanlısı paylaşımlardır" dedi. Paylaşımlarında sadece Afrin’de değil dünyanın hiçbir yerinde insanların ölmesini istemediğini dile getirdiğini söyleyen Karakaş, paylaşımlarının tümünün haber ajanslarından alınmış haberlerden oluştuğunu belirtti. Cumhurbaşkanı’na herhangi bir hakaretinin söz konusu olmadığını dile getiren Karakaş, "Hiçbir yetkiliye hakaretim söz konusu değildir. Amacım bir an önce ülkemize, sonra dünyaya barışın gelmesidir" dedi.
'NE İLE SUÇLANDIĞIMIZI BİLEMİYORUZ'
İshak Karakaş’ın ardından söz alan avukatı ve oğlu Uğur Karakaş ise yaptığı savunmada müvekkilinin emniyetteki sorgusuna katılmasının engellendiğini belirterek, "Biz şu anda ne ile suçlandığımızı bilemiyoruz. Devlet büyüklerine dair hiçbir tweet bulunmamaktadır. Propaganda deniyor ama paylaşımların altında ‘Afrin savaşına hayır’ yazmaktadır. Cumhurbaşkanına hakaret hangi twett’te bulundu onu da bilmiyoruz" dedi. Müvekkilinin bir barış aktivisti, yazar ve gazeteci olduğunu belirten Karakaş, "Kaçma şüphesi yoktur, ikametgahı sabittir, zaten ikrarda bulunmuştur. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını, mahkeme aksi kanaatte ise adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep ederiz" dedi.
'PAYLAŞIMLARDA ŞİDDET DEĞİL, BARIŞ ÇAĞRISI VAR'
Karakaş’ın Avukatı Yıldız İmrek de müvekkilinin ‘terör örgütü propagandası’ nedeniyle tutuklamaya sevk edildiğini ancak yaptığı paylaşımların terör örgütü propagandası, cebir ve şiddet çağrısı içermediğini belirtti. Yasada yer almayan hususların yorum yoluyla bir suç olarak tanımlanamayacağını söyleyen İmrek, "Müvekkilin paylaşımlarının hiç birinde bir ayaklanma, şiddet çağrısı söz konusu değildir. Bir askeri müdahaleye yönelik eleştiri ve barış çağrısı vardır. Cebir ve şiddeti veya herhangi bir örgütü öven bir paylaşım yoktur. Paylaşımları Anayasa’nın 26. Maddesi ve AİHS’nin 10. Maddesi kapsamında ifade özgürlüğü niteliğindedir. Hiçbir şekilde unsurları oluşmamış bir suçlamadır. Tutuklama şartı oluşmamıştır" diyerek müvekkilinin serbest bırakılmasını talep etti.
9 KİŞİNİN TUTUKLANMASINA KARAR VERİLDİ
Mahkeme heyeti savunmaların ardından Karakaş’ın da aralarında bulunduğu 9 kişinin, ‘TSK’nın Afrin bölgesine başlattığı operasyon üzerine terör örgütlerini meşru gösteren paylaşımlarda bulundukları’ iddiasıyla atılı suçu işlediklerine dair kuvvetli şüphe bulunduğu ve kaçma ihtimali nedeniyle adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağına hükmetti. Mahkeme İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi doğrultusunda 9 kişinin tutuklanmasına karar verdi.
POLİS AVUKATLARI DARP ETTİ
Öte yandan duruşmanın görüldüğü adliyenin koridorunda polisler ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Koridorda avukatlara bağıran polisler, daha sonra avukatları darp etti.