Emeğiniz boşa gitmesin: Yaprak sarmanın daha lezzetli olmasını sağlayan malzeme...
Yaprak sarma yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları vardır. Bu lezzetli yemeği yaparken doğru teknikleri kullanmak, sonuçta ortaya çıkan lezzeti etkileyebilir. İşte yaprak sarma yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları:
1. Taze Yaprak Kullanın: Yaprak sarma yaparken kullanacağınız yaprakların taze olmasına özen gösterin. Taze yapraklar, daha kolay şekil alır ve lezzetli bir sonuç elde etmenizi sağlar.
2. Yaprakları Haşlayın: Yaprakları kullanmadan önce haşlayarak yumuşamasını sağlayın. Bu, yaprakların daha kolay sarılmasını ve pişerken dağılmamasını sağlar.
3. İç Harcı İyi Hazırlayın: Yaprak sarma için kullanacağınız iç harcı, lezzetli olmalıdır. İç harcı hazırlarken kullanacağınız malzemelerin uyumlu olmasına dikkat edin ve iç harcı iyice karıştırarak homojen bir kıvam elde edin.
4. Sarmaları Sıkıca Sarın: Yaprak sarma yaparken sarmaları sıkıca sararak iç harcın dışarı çıkmasını engelleyin. Bu sayede sarmalarınızın şekli bozulmaz ve pişerken dağılmaz.
5. Düşük Ateşte Pişirin: Yaprak sarmalarını pişirirken düşük ateşte uzun süre pişirmeye özen gösterin. Bu sayede sarmalarınızın lezzeti daha iyi olacaktır.
6. Tavuk suyu kullanın: Sarmaların üzerine tavuk suyu gezdirin. 1 bardak tavuk suyu sayesinde sarmanız daha lezzetli olacaktır. Bu malzemeyi mutlaka kullanın
Zeytinyağlı yaprak sarma malzemeler:
2- 3 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
100 çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 yemek kaşığı nane
1 çay kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 domates rendesi
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 bardak Kaynamış su
3-4 dal maydanoz
Zeytinyağlı yaprak sarmanın üstü için sos:
500 ml su
Yarım limon suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Zeytinyağlı yaprak sarma yapılışı:
Ben taze yaprakla yaptım Siz salamura yaprakla yapacaksınız en az 3-4 saat ılık suda bekletip bol su ile yıkamanız gerekecektir
Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar Suya batırıp yapraklar sarana kadar haşlayabilirsiniz.
Sonra bir süzgeç yardımı ile yaprakların süzülmesini sağlayalım.
Pirinçleri, limonlu ve tuzlu suda 15-20 dakika kadar bekletelim, devamında süzerek, akan su altında iyice yıkayalım pirinçler süzüle dursunlar.
Soğanları yemeklik soğan şeklinde doğrayalım.
Tenceremize zeytinyağını alalım. Soğanlar, kuş üzümlerini, fıstıkları ve yağı ekleyip hep birlikte kavurma işlemine geçelim ve en son toz şekeri toz şekeri de ilave edelim. Şeker katınca soğanlar daha lezzetli olur. Fıstıkların rengi pembeleşinceye kadar hepsini birlikte kavurmaya başlayalım.
Bu harcın içine pirinçlerimizi ilave edelim ve tüm malzemeyi 4-5 dakika kadar, orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.
Pirinçler ve malzemelerimiz hep birlikte kavrulduktan sonra tarçını, yenibaharı ve naneyi ilave edelim. Bu şekilde 2-3 dakikada daha kavurma işlemine devam edelim.
Bu aşamada içine 1 adet domates rendesini katalım. 1-2 dakika domateslerle bu şekilde kavuralım.
Pirinci ölçtüğümüz bardakla bir buçuk su bardağı kaynamış suyumuzu, tuzu ve karabiberi de tenceremize ilave edelim. Pilavımızı kısık ateşte pişirelim.
İç harcımız hazır. Şimdi üzerine maydanozları ekleyelim. Pilavımızı güzelce karıştıralım. Demlenmesi için tenceremizi bir kenara alalım. Soğusun.
Dolma harcımız sarılacak kıvama geldi ve soğudu. Harcımızı bir kaşık yardımı ile güzelce karıştıralım.
Yaprak sarmalarımızın önceden saplarını dipten kopartalım, tek tek ayırarak sarmaya hazır hale getirelim.
Tezgâhımızın üzerine bir tabak alalım yaprakları açalım içine 1 yemek kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım. Sigara böreği sarar gibi saralım. Dolmaların kalınlığı size bağlı ister ince, ister kalın şekilde sarabilirsiniz.
Tencerenin dibine, bir sıra asma yapraklarını dizelim.
Üzerine sardığımız zeytinyağlı sarmalarımızı, güzelce dizelim. Üzerine bir tutam tuz atalım.
Su, şeker, limon ve zeytinyağı ile hazırladığımız pişirme suyunu, dolmaların üzerine yavaş yavaş dökelim
Zeytinyağlı sarmaların üzerine bir tabağı ters çevirerek koyalım. Bu işlem dolmaların yukarı çıkmasını engeller.
Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını da iyice kısalım. Suyunu çekene kadar ağır ağır pişirelim.
Sarmalarımız piştikten sonra tezgâha alıp, soğumaya bırakalım ve servis tabağına alalım.
Afiyet olsun...
Kaynak: haberturk.com, youtube.com