RUSYA GERÇEKTEN ÇÖZÜM İSTİYOR MU?

"Rusya Ortadoğu’daki rolünü artırabilmek için garantör olmak isteyecektir ama şuan bir çözüm ister mi emin değilim. Rusya’nın şu andaki en büyük sorunu Ukrayna. ABD’nin, Nato’nun ilgisinin başka bir yere dönmesi Rusya’nın taktik olarak işine gelir."

Artı Gerçek - Küresel Panorama’nın ikinci bölümünde Mühdan Sağlam, Rusya’nın İsrail, Filistin ve Hamas’la olan ilişkilerini ve Ortadoğu’da nasıl bir rol üstlenmek istediğini ve Rusya’da yaklaşan seçimleri Akademisyen Doç. Dr. Hakan Güneş’le konuştu.

İsrail Filistin sorununda Rusya’nın daha önce garantörlük çalışması yürüttüğü, şimdi Rusya cephesinden yeni bir garantörlük adımı gelip gelmeyeceği konusunda Hakan Güneş şunları söyledi:

“Rusya yeniden garantör olmak isteyebilir. Şu anda da daha çok rehinelerin serbest bırakılması konusunda girişimlerde bulunduğunu ve bu çerçevede görüşmeler yaptığını söylüyor. Rusya Ortadoğu’daki rolünü artırabilmek için garantör olmak isteyecektir ama şuan bir çözüm ister mi emin değilim. Rusya’nın genel politik çıkarlarına bakıldığında şu andaki en büyük sorunu Ukrayna. ABD’nin, Nato’nun ilgisinin başka bir yere dönmesi Rusya’nın taktik olarak işine gelir. Bu nedenle Rusya’nın barış konusunda ısrar edeceğini sanmıyorum.”

Rusya’nın İsrail ile olan ilişkilerinin şaşırtıcı düzeyde iyi olduğunu belirten Güneş, Rusya’nın tarihsel olarak Batı ile sorunu olan ülkeleri desteklediğini, hegemonik bir blok oluşturmaya çalıştığını, tıpkı Suriye’de olduğu gibi İsrail-Filistin çatışmasında da kendi çıkarına uygun stratejiler belirlediğini ifade etti.

Son zamanlarda sıkça dillendirilen “Rusya Hamas’a dolaylı bir biçimde silah mı sağlıyor?” sorularının kasıtlı olarak gündeme getirildiğini belirten Güneş, bu senaryonun kolay olmadığını Rusya’nın İsrail’i karşısına alacak bir politika izlemeyeceğini söyledi.

Hakan Güneş Rusya’da yaklaşan seçimler ve Putin’in aday olup olmayacağı konusunda “Rusya’da Putin olmasa da Putin gibi otoriter karizması olan bir lider ihtiyacı var. Ancak Putin’in görevi bırakacağına dair herhangi ir işaret yok. Rusya gibi otoriter ülkelerde liyakat yerine başka mekanizmalar çalıştığı için zekası, karizması, bilgisi daha yüksek insanların gelmesi gereken pozisyonlara çok da buna uygun olmayan figürler geliyor. Bürokratik alt yapıdaki kadroların değişimine dair bir ciddiyet yok.” yorumunu yaptı.

Öne Çıkanlar