'1 milyon Türk neden Yunanistan'a gidiyor?'
Bu sorunun cevabını Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel verdi.
GÜNCEL- Türkiye ile Yunanistan iki komşu ülke. Coğrafları ve yeme-içme kültürleri birbirine çok yakın. Peki neden her yıl 1 milyon Türkiyeli, kendi ülkesini değil de komşuyu tercih ediyor? Bu sorunun yanıtını Turizm eski Bakanı Bahattin Yücel, Turizmgazetesi.com'daki yazısında veriyor. Yücel, ''1 milyon Türk neden Yunanistan'a gidiyor?' başlıklı yazısında tatilcilerin Yunanistan'ı seçmelerinin nedenini tek tek sıralıyor. İşte Yücel'in o yazısı:
Krizden çıkışın yolları aranırken, kendi pazarında talep yaratamayan bir sektörün, yurtdışında başarıyı yakalaması söz konusu olamaz...
Sektörde hemen her kesimden krizden çıkış önerileri peş peşe seslendirilirken, dikkatlerden kaçtığını sandığım bir konuya değinmek istiyorum.
Nedendir bilinmez, her bayram öncesi gazetelerin gedikli haberleri arasında yerini alan; Yunan adalarına giden yurttaşlarımızın artan sayıları, turizm sektörü temsilcileri tarafından değerlendirilmiyor.
Konu medyada magazinleşmenin ötesinde, kamuoyunun ilgisine getirilmiyor.
Oysa her yıl ortalama bir milyon yurttaşımız tatillerini Yunanistan’da geçiriyorlar.
Krizden çıkışın yolları aranırken, kendi pazarında talep yaratamayan bir sektörün, yurtdışında başarıyı yakalaması söz konusu olamaz.
Türklerin Yunanistan’ı seçmelerinin nedenlerini sorgulamak, aslında sektördeki meslek örgütlerinin özellikle TÜRSAB’ın görevi. Ama bu konuda bildiğim kadarıyla kamuoyu ile paylaştıkları bir çalışmaları henüz yok.
Türk tüketicisinin tercihlerini kendi ülkesi yerine, neden komşusu Yunanistan için kullanmasının nedenlerinin başında, bu ülkede tatil yaparlarken, paralarının karşılığını aldıklarına ilişkin izlenimleri ilk sıralarda yer alıyor.(Value for Money)
İkinci neden ise bu ülkede özellikle adalarda, deniz ürünleri ve içki fiyatlarının Türkiye ile karşılaştırılamayacak ölçülerde ucuzluğu olmalı.
Hükumetin dengeleri gözetmek amacıyla değerli tutmaya çaba harcadığı Türk Lirası, Yunanistan’da geçirilecek kısa süreli tatilleri; görece Türkiye’deki popular tatil yörelerinden daha ucuza getiriyor.
Galiba en önemli etken; turizm amaçlı üretilen yiyecek-içecek ve konaklama hizmetlerinin, Yunanistan’da yerel yönetimler tarafından AB standartlarına uygunluklarının sürekli denetlenmesi.
Hijyene verilen önem, çevrenin korunması, geleneksel yapılarla çelişmeyen mimari yapılaşmanın fiziksel ve görsel etkileri de çok önemli.
Ama bu saydıklarımızın dışında; yaşadıkları ekonomik krize rağmen ülkede Batı standartlarında demokratik hak ve özgürlüklerin yaşanması, Yunanistan’ın Türk tatilciler için bir süre daha çekiciliğini sürdüreceğini gösteriyor.
İçki yasaklarının, yiyecek ve giyileceklere müdahale eden, göstermelik ahlakçı anlayışın bu ülkede karşılık bulamayışı da Yunanistan’ın tercih edilmesinde etkili oluyor.
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ