10 bin kişiyle adalet arayışı
Gelibolu'da buluşan binlerce kişi Tahir Elçi için de KHK mağdurları için de adalet istedi. Sinemadan siyasete farklı çevrelerden katılımcılar dikkat çekerken sloganlar yine tanıdıktı.
Sibel HÜRTAŞ / ÇANAKKALE
GÜNCEL - Çanakkale’de başlayan Adalet Kurultayı’na gelen 10 bine yakın katılımcı, kamp alanının dört bir yanındaki ‘adalet’ çalıştaylarında taleplerini dile getiriyor. Kadınlar, gençler, KHK ile işlerinden atılan akademisyenler, hukukçular, siyasetçiler ve sanatçıların yoğun ilgi gösterdiği kampın sloganı "Hak, Hukuk, Adalet."
İLGİLİ HABER: HALK NE İSTEDİYSE VERMEDİN FETÖ NE İSTEDİYSE VERDİN
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekilleri ile birlikte Ankara’dan yola çıktı. Gece 00.15’te kalkması gereken uçak 1.5 saat gecikmeyle kalktı. Kılıçdaroğlu ve milletvekilleri sabaha karşı Çanakkale’ye geldiler. Kılıçdaroğlu, havaalanına iner inmez feribotla geldiği kamp alanına Adalet Yürüyüşü’nde olduğu gibi karavanda kaldı.
Katılımcılar da kamp alanlarındaki çadırlarda konakladılar. Kamp alanında girişler, özel aramalar ve tek tek yapılan GBT kontrolleri ile gerçekleşti.
'TAHİR ELÇİ ÇİN ADALET İSTİYORUZ'
Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı kamp alanının her tarafında "Adalet" ifadesini görmek mümkün. Kamp alanının girişinde katılımcıları "Hafıza Sokağı" karşılıyor. "Hafıza Sokağı"nda Türkiye’nin yakın tarihine ilişkin siyasi olaylar özetlendi. Sokağın bir duvarında Tahir Elçi’nin fotoğrafı şu ifadelerle yeraldı:
"Hayatı insan hakları mücadelesi ile geçmiş Diyarbakır Baro başkanı Tahir Elçi, 28 kasım 2015’te PKK ile süren operasyonlarda zarar gören tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaparken katledildi. Kameralar önünde işlenen cinayetin 17 saniyesi kayıp ve failleri belirlen(e)medi. Gündüz gözüyle işlenen bu cinayet hala aydınlatılmadı. Tahir Elçi için adalet istiyoruz."
VELİ SAÇILIK KURULTAYDA
Nuriye Gülmen ve Semih Özakça da Hafıza Sokağı’nda hatırlatıldı. Onların fotoğraflarının altında da "Açlık grevlerinin 170. günü geçen Nuriye ve Semih için Adalet istiyoruz." yazısı yer aldı.
Bu duvarda fotoğraf çektiren Veli Saçılık, "Adalet için buradayız. Çünkü memlekette adalet yok. İşimiz, ekmeğimiz için direniyoruz. İnsan Hakları Anıtı’nı esir alanlara karşı her türlü mücadeleyi yükselteceğiz. O yüzden buradayım, buraya geldim" dedi. Davet edilmesi tartışmalara neden olan Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk ise kurultaya katılmadı.
Hafıza Sokağı’nda KHK ihraçları, tutuklu gazeteciler, 19 Aralık cezaevi operasyonu, Cumartesi Anneleri, Taşeron İşçiler, Mavi Marmara, Cumhuriyet gazetesi tutukluları da anımsatılarak, onlar için de adalet istendi. Hafıza Sokağı’nın önüne ise katılımcıların imzalarını atması için "İmza Duvarı" konuldu.
Adalet Kurultayı’nın giriş bölümünde dört bir tarafta çalıştay masaları kuruldu. Bir masada sinemacılar sorunlarını tartıştılar. Bedri Baykam ve Ezel Akay’ın da katıldığı çalıştaya CHP PM üyesi Serra Kadıgil başkanlık etti.
Çalıştay masalarında ekonomi, siyaset konularını konuşan milletvekilli ve akademisyenler, katılımcılarla bir araya geldi.
'ERKEKLER GİREMEZ!'
En büyük çalıştay alanlarından birisi de kadınlara ayrıldı. "Kadınlar Adalet İstiyor" pankartı altında bir araya gelen Kadın Çalıştayı, alanının kapısına "Erkekler Giremez" yazısı asıldı.
Kadın Çalıştayı alanında, sık sık kadın cinayetlerine vurgu yapıldı. Kocaları tarafından öldürülen kadınların isimleri yazıldı. Kadın Çalıştayı’nın girişinde kadın katılımcılar için "Cumhuriyet Halk Partisi Adalet Kurultayı Anı Defteri" açıldı. Kadın katılımcıların imzasına açılan deftere kadın katılımcılar taleplerini yazıyorlar.
CHP MYK üyesi Nezahat Karslı, "kampa gelen kadınların adalet hakkındaki düşüncelerini öğrenmek için defteri açtık. Daha sonra kitapçık haline getireceğiz" dedi.
'FOTOĞRAFLARLA ADALET KURULTAYI' haberi için tıklayın
‘HAK HUKUK ADALET’
Kamp alanının en büyük çalıştay alanı ise Adalet Çalıştayı’na ayrıldı. Sabah tutuklu CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun eşi Oya Berberoğlu’nun konuşmasıyla başlayan çalıştayda konuşmalara "Hak Hukuk Adalet" sloganlarıyla eşlik etti.
Kamp alanında binlerce çadırda katılımcılar kalıyor. Bir tarafta yemekhane diğer tarafta dinlenme alanları bir yanda da sigara içme alanları oluşturuldu. Çadırlar aralarında da "Adalet" dövizleri dikkat çekiyor.
Adalet pankartlarının yanı sıra Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Birisi bana haklarımı lütuf olarak hatırlatıyorsa ben de ona diktatörlüğünü hatırlatıyorum" gibi sözleri de pankart haline getirilip kamp alanına asıldı.
KATILIMCILAR
Katılımcılar arasında dikkat çeken isimler de var. AKP’nin kurucularından Fatma Bostan Ünsal, eski AKP Milletvekili Faruk Ünsal, Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, Sendika Başkanları ve KHK ile atılan akademisyenler kampta yer alıyor.
ÇALIŞTAYLAR
Kapmta öğleden önceki bölümde hukukçu Turgut Kazan’ın yönetiminde Prof. İbrahim Kaboğlu, avukat Celal Ülgen, Mustafa Karadağ, Mehmet Ali Kulat yer aldı. Öğleden önceki bölümde doğa hakları, kültür ve sanatta adalet, kentleşme ve insan, birlikte yaşama kültürü, toplumsal huzur, ötekileştirilenlerin adaleti, sivil toplumda adalet, göçmen ve mültecilere adalet, siyasette adalet, kadın cezaevlerinde adalet, gurbetçilere adalet çalıştayları yapıldı.