10 Ekim Ankara katliamı davası bir kez daha ertelendi
Savcılık, avukatların taleplerine ilişkin bir beyanda bulunmazken sanık Erman Ekici'nin tutukluluk halinin devamını istedi.
10 Ekim Ankara Katliamının firari sanıklar yönünden devam eden davası 10 Mart 2020'ye ertelendi.
10 Ekim 2015'te 103 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Katliamının 16 firari sanık ve insanlığa karşı suçtan ayrı bir dosya daha hazırlanan Erman Ekici hakkında Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 7’nci duruşması bugün yapıldı. Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Selfet Giray’ın Yargıtay’a atanmasının ardından kıdemli hakim üye Ömer Ünal yeni başkan olarak belirlendi.
AVUKATLAR TALEPLERİNİ SIRALADI
Mağdur avukatları mahkemeye dosyaya eklenmesi gereken belgelerle ilgili taleplerini sıraladı. IŞİD’ın Türkiye emiri olarak bilinen İlhami Balı’nın Suriye’de kaldığı kampın belirlenmesi, diğer firarı sanıkların ‘iltisaklı olduğu kurumların’ tespit edilmesi, canlı bomba Yunus Emre Alagöz ile birlikte kendini patlatan Suriyeli şahsın kimliğinin Birleşmiş Milletler'e yazı yazılarak belirlenmesi talep edildi. Suriye’deki El Hol kampındaki IŞİD’lilerin serbest bırakıldığını hatırlatan avukatlar, dosyanın firari sanıklarının da serbest kalmış olabileceğine dikkat çekerek, bu kampta kalan Türklerin tanık olarak dinlenmesini istedi.
Avukatların diğer talepleri şöyle:
- Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal ve Jandarma Kriminal Daire Başkanlıkları'na, IŞİD fotoğraf albümlerinin dosyaya getirtilmesi ve kimliği tespit edilemeyen faillerin fotoğraflarıyla eşleştirme yapılması.
- Önceki müzekkerelere rağmen cevap vermeyen Milli İstihbarat Teşkilatı'na da yeniden yazı yazılarak 10 Ekim katliamı dosyası sanıklarına ilişkin tüm bilgi ve belgelerin istenmesi.
- Bir önceki duruşmadan önce açığa çıktığına göre katliamdan hemen önce hakkında iletişimin tespiti kararı olan 10 Ekim katliamı planlayıcısı (IŞİD’in Gaziantep emiri) Yunus Durmaz'ın tapelerinin, Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesince dosyaya getirtilmesi.
- Mahkeme tarafından yazılan müzekkerelere ısrarla yanıt vermeyen yahut yanıltıcı yanıtlar veren kurumlar ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulması.
- Hücre evleri ve depolara 10 Ekim katliamı öncesi giriş-çıkışları tespit edilmesine karşın kimlikleri halen tespit edilemeyen ve "x-y" olarak işaretlenen failler açısından süren soruşturmada 2 yıldır neredeyse hiçbir işlem yapılmadı. Bu kişiler kim öğrenmek istiyoruz.
SAVCI, AVUKAT TALEPLERİNE İLİŞKİN BEYANDA BULUNMADI
Avukatların taleplerine ilişkin hiçbir beyanda bulunmayan savcı mütalaasını verdi. Savcılık, sanık Erman Ekici'nin tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme heyeti arar kararını verdi. Mahkeme heyeti, sanık Erman Ekici'nin dijital materyallerine ilişkin bilirkişi raporunun getirtilmesi için Gaziantep Ağır Ceza Mahkemesi’ne ve tanık Büşra Şahin'in dinlenmesi için Emniyet Müdürlüğüne müzekkere yazılmasına karar verirken, avukatların diğer tüm talepleri reddedildi.
Dosyada tutuklu bulunan tek sanık Erman Ekici’nin tutukluluk halinin devamına karar verilirken, bir sonraki duruşma tarihi 10 Mart 2020 günü olarak belirlendi.
NE OLMUŞTU?
Ankara Tren Garı önündeki katliamın ardından hazırlanan iddianame 13 Temmuz 2016’da kabul edilmişti. 36 kişi hakkında dava açan savcılığın iddianamesinde, saldırı talimatını IŞİD’in Türkiye sorumlusu İlhami Balı'nın verdiği ifade edilmişti. İddianamede, Suruç saldırısını da aynı kişilerin organize ettiği belirtilmişti. İddianamede, Balı'nın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında "birden çok kasten öldürme" suçundan 100'er kez ağırlaştırılmış müebbet, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile "kasten öldürmeye teşebbüs etmek" suçlarından 5 bin 83 yıldan 7 bin 820 yıla kadar hapis cezaları istenmişti.
Katliamla ilgili görülen ana davada karar 3 Ağustos 2018'de çıkmış, sanıklar Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç, 'anayasal düzeni ihlal' suçundan 1'er, '100 kişiyi kasten öldürme' suçundan da 100'er kez olmak üzere toplam 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Ayrıca bu sanıklar 20'si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 bin 557'şer kez hapisle cezalandırılmıştı. Mahkeme, sanıklardan bazılarına da terör örgütü yöneticiliği ve terör örgütü üyeliği suçlarından ceza vermişti.
Firari sanıklar İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentina Slobodjanjuk, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız ve Hasan Hüseyin Uğur'un dosyaları ayrılmış ve bu sanıkların yargılanmasına daha sonra başlanmıştı.
7 Kasım 2016’da görülmeye başlayan dava hala sürerken, katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları her ayın 10’unda Ankara Garı önünde anma yapıyor.