105 kişinin öldüğü sitenin enkazından çıkanlar anlattı: ‘Kolon kesme yok, tıraşlama işlemi var’ dendi

105 kişinin öldüğü sitenin enkazından çıkanlar anlattı: ‘Kolon kesme yok, tıraşlama işlemi var’ dendi
Antakya’da 105 kişinin öldüğü, 27 kişinin sağ çıkarıldığı Farklı Yaşam Rende sitesinin sakinleri konuştu. Enkazdan sağ çıkarılanlar, ‘Kolon kesilmesi hep dedikodu gibi kulaktan kulağa dolaştı. Suç duyurusunu depremden sonra öğrendik’ dedi.

Artı Gerçek - Antakya’da bulunan ve dört bloktan oluşan Farklı Yaşam Rende sitesinin A ve B blokları depremde yıkıldı. 105 kişinin öldüğü site ile ilgili kolonlarının kesilmesiyle ilgili suç duyurusuna takipsizlik kararı verildiği ortaya çıktı. Depremde sağ çıkarılanlar müteahhitler arası çekişmeyi ve yaşananları anlattı.

Enkazdan sağ kurtulan Duygu Üstdağ, “Tüm sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız” derken sağ kurtulan Fatih Turan da, “Kolon kesme iddiasını duyunca incelemek istedik, Rende tarafı izin vermedi” dedi.

Farklı Yaşam Rende Sitesi'nin enkazından sağ kurtulanlar Cumhuriyet’ten Çağdaş Bayraktar’a konuştu. A Blok’ta 1. katta yaşayan ve depremde enkazdan sağ kurtulan Duygu Üstdağ, “Bu site lüks ve deprem dayanıklılığını ön planda tutanların tercih ettiği bir siteydi, son olarak Hatayspor Teknik Direktörü Volkan Demirel de bu siteye taşındı, o gece sitede olsa o da enkaz altında kalacaktı” ifadelerini kullandı.

‘CUMA YILMAZ SİTEDEN TAŞINDI’

En başından beri Rende ve Yılmaz arasında anlaşmazlıklar olduğunu belirten Üstdağ, babasının Antakya Tapu Müdürlüğü'nde görev yaptığı dönemden Fevzi Yılmaz’ın kardeşi Cuma Yılmaz ile iletişimlerinin olduğunu söyledi. Ev alma aşamasında B bloktan ev almayı düşünürken Cuma Yılmaz’ın babasına “B’den almayın, Rende’ler orada kolon kesti” dediğini belirten Üstdağ, “Biz de bunu elimizden geldiğince duyurduk” diyerek Cuma Yılmaz’ın yaklaşık 1 yıl önce yaşadığı A bloktan taşındığına dikkat çekti.

‘BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

Üstdağ yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Deprem sonrası Cuma Yılmaz annemi aradı ve ‘1 ay önce A bloğun da kolonlarının kırıldığını fark ettim’ dedi. Bunun üzerine annem de ‘madem biliyordun, böyle bir şeyi nasıl söylemezsin deyince de yanıt veremedi. Öte yandan Rende tarafı da bunlar iftira diyorlar hala. O zaman diğer blokların yıkılmayıp kendi bloklarının yıkılmasını nasıl açıklıyorlar? Tüm sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Bu işin peşini bırakmayacağız.”

‘DEPREMDEN SONRA ÖĞRENDİK’

B blokta yaşayan babasını depremde kaybeden ve annesini de enkazdan çıkaran Avukat Fatih Turan, birçok iddianın yüksek sesle dile getirilmediğini ve o yüzden de söylenenlerin çok uzun bir süre Yılmaz-Rende çekişmesinden ibaret olduğunun düşünüldüğünü söyledi. Turan, “Kolon kesilmesi hep dedikodu gibi kulaktan kulağa dolaştı. Suç duyurusunu depremden sonra öğrendik” dedi.

‘RENDE İNCELEMEYE İZİN VERMEDİ’

“Burası lüks bir siteydi. Eğer kapsamlı bir bilgilendirme olsa kimse bile bile burada kalmazdı” diyen Turan yaşananları da şöyle özetledi:

“Babam sitede yöneticilik yaptı. Kolon kesme iddiasını duyunca incelemek istedik, Rende tarafı izin vermedi. ‘Kolon kesme yok, tıraşlama işlemi var. Yılmaz’la aramız kötü diye iftira atıyorlar’ dendi. Deprem sonrası enkazdaki yıkım operatörlerine sorduk, ‘Net olarak görülüyor ki kolonlar kesilmiş, sonra bir tadilat yapılmış ama yalnızca kapatmak için’ dediler.

‘KOLON KESEN RENDE TARAFININ İHMALİ ÇOK BÜYÜK’

AKP Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı İbrahim Güler de bu sitede yaşıyordu. Yıkılan binada eşini, çocuklarını, abisini, yengesini ve yeğenlerini kaybetti. Sonrasında o da Yılmaz’ı arayıp hesap sordu, 'ben depreme dayanıklı diye bu evi seçtim' dedi. Ertesinde de Yılmaz tarafı sosyal medyadan 2016’da suç duyurusu yaptıklarını açıkladılar. Kolon kesen Rende tarafının ihmali çok büyük. Ancak Yılmaz tarafı da bu durumu zamanında ve yeterince duyurmadılar. Savcılık kapsamlı araştıracağını söylüyor. Biz de tüm sorumlular cezalandırılana kadar takipçisi olacağız.”

NE OLMUŞTU?

Farklı Yaşam Rende Sitesinin toprak sahipleri Arif Sami Rende ve Müteahhit Fevzi Yılmaz arasındaki anlaşmazlık sonucu A ve B bloklar Rende’de, C ve D bloklar ise Yılmaz’da kalacak biçimde paylaşım yapılmış, Yılmaz tarafı avukatları aracılığıyla 2016 yılında, Rende tarafında kalan B bloğun zemin katındaki kolonların kreş yapımı için kesildiği iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Savcılık 2017 yılında takipsizlik kararı verdiği ortaya çıkmıştı. Depremde ise A ve B blokları yıkıldı, C ve D blokları ayakta kaldı. Yıkılan binalarda 105 kişi yaşamını yitirirken, 27 kişi enkazdan sağ çıkarıldı, yaklaşık 10 kişiye ise halen ulaşılamıyor. (Kaynak)

Öne Çıkanlar