108 yılda 100’ün üzerinde gazeteci öldürüldü
100’ü aşkın basın-yayın kuruluşunun kapatıldığı ve 156 gazetecinin de cezaevinde olduğu Türkiye, basın özgürlüğünün olmadığı ülkeler...
100’ü aşkın basın-yayın kuruluşunun kapatıldığı ve 156 gazetecinin de cezaevinde olduğu Türkiye, basın özgürlüğünün olmadığı ülkeler sıralamasında dünyada birincisi.
HABER MERKEZİ – "Öldürülen Gazeteciler Günü" kabul edilen Serbesti Gazetesi çalışanı Hasan Fehmi Bey'in öldürülmesinin üzerinden 108 yıl geçti. Türkiye’de o günden bu yana 100'ü aşkın gazeteci öldürüldü. Bugün 166 gazeteci cezaevinde bulunuyor.
İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne muhalif yazılarıyla tanınan dönemin Serbesti Gazetesi çalışanı Hasan Fehmi Bey'in 6 Nisan 1909'da Taksim'de bulunan Galata Köprüsü'nde öldürülmesinin ardından Türkiye'de 6 Nisan "Öldürülen Gazeteciler Günü" olarak kabul ediliyor.
O günden bu yana öldürülen gazetecileri kayıt altına alan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) listesinde, Krikor Zohrab'tan Hrant Dink'e, Uğur Mumcu'dan Metin Göktepe'ye, Musa Anter'den Ferhat Tepe'ye kadar en az 66 gazetecinin faili meçhul veya faili belli cinayetlere kurban gittiği belirtiliyor. Ancak listede 1990'lı yıllarda öldürülen birçok Kürt gazetecinin ismi yer almıyor. Sadece Kürt basınında 1990 yılından bu yana yaklaşık 80 gazeteci öldürüldü.
Ayrıca TGC'nin listesinde, Adana'da 4 Nisan 2010 tarihinde bir ağaca asılı halde ölü olarak bulunan Azadiya Welat gazetesi dağıtımcısı Metin Alataş, Cizre'de bodrumda yakılarak öldürülen Azadiya Welat Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş ile 1915’te yaşamını yitiren birçok Ermeni gazeteci ve yazarın isimlerinin bulunmaması dikkat çekti.
Türkiye'de en çok gazetecilerin öldürüldüğü yıl ise 1992. Bu yıl Özgür Gündem Gazetesi yazarlarından Musa Anter'in de aralarında olduğu çok sayıda Kürt gazeteci öldürüldü.
Aynı zamanda hapiste olan gazeteciler sıralamasında da dünyada ilk sıraları kimseye kaptırmayan Türkiye'de, TGS verilerine göre 156 gazeteci, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi verilerine göre ise 166 gazeteci bugün cezaevinde tutuklu bulunuyor.
DÜNYADA İLK SIRADA
Gazeteci Hasan Fehmi Bey'in öldürülmesinden bu güne kadar halen gazetecilerin öldürülmesini Türkiye'de basın özgürlüğüne duyulan "öfkenin" göstergesi olarak niteleyen Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, aradan geçen 108 yıla rağmen onlarca gazetecinin öldürüldüğü ve öldürülmeye devam edildiğini söyledi. Türkiye'de 100’ü aşkın basın-yayın kuruluşunun kapatıldığını ve 156 gazetecinin de cezaevinde olduğuna dikkat çeken Durmuş, "Türkiye'de basın özgürlüğü, dünyada kıyaslanamayacak kadar kötü durumdadır" dedi.
‘İKTİDAR HABER YAPILMASINI İSTEMİYOR'
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "Dünya Basın Özgürlüğü Günü"nün ilan edildiği 1993 yılında, Türkiye'de 8 gazetecinin öldürüldüğünü hatırlatan Durmuş, "Türkiye'de gazeteciler iktidar ve devletin baskısı altında gazetecilik yapmaya çalışıyor. AKP iktidara geldikten sonra Türkiye'de medya yeniden yapılandırıldı. Kendine muhalif olan medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler tutuklandı ve bu yayın organlarına para cezası verildi. Bununla birlikte iktidar haber yapılmasını istemiyor. Türkiye'de basın özgürlüğünün yanında hukuk ve demokrasinin de olmadığını gösteriyor" diye konuştu.
‘TÜRKİYE'DE GAZETECİLİK ENGELLENİYOR'
Halka doğru haber ulaştırmak dışında herhangi bir kaygısı olmayan gazetecilerin hedef gösterildiğini, tutuklandığını, öldürüldüklerini vurgulayan Durmuş, "Bu durum her zaman iktidarların hedefi gazetecilerin, hedef olduğunu gösteriyor. Hak ihlallerinde olduğu gibi öldürülen gazeteciler ile de birinci sıradayız büyük ihtimal. Bu durum, Türkiye'de gazeteciliğin yapılmasının engellendiğinin belgesidir" şeklinde konuştu.
‘GERİ ADIM ATARSAK TOPLUM HABERDEN YOKSUN KALACAKTIR'
Halkın haber alma hakkı için mücadele edeceklerini ifade eden Durmuş, "Biz öldürülmeler adı altında korkarsak ya da gözaltı ve tutuklamalar ile geri adım atarsak, Türkiye toplumu maalesef haberden tamamen yoksun kalacaktır. Onun için inadına gazetecilik ve inadına haberleri yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.