140 kurumdan ortak açıklama: ODTÜ rant yolu iptal edilsin
Rojhat BİLMEZ – İrfan TUNCÇELİK
ANKARA - Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) eski Başkanı Melih Gökçek döneminde 2017’de çalışmalarına başlanan 11 kilometrelik 'Bilkent-İncek Bulvarı Çevre Yolu Bağlantı Projesi' gelen tepkiler üzerine durduruldu. Ancak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) geçirilmesi planlanan söz konusu proje Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Belediye Başkanı Mansur Yavaş tarafından sürdürülüyor.
140 kurum ve emek meslek örgütleri 'ODTÜ Ormanından geçirilmek istenen Rant Yolunun karşısındayız' başlıklı bir bildiri ile projenin durdurulması çağrısı yaptı. Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından hazırlanan bildiride, 2017 yılında ODTÜ bileşenlerinin itirazı sonucu AKP'li Melih Gökçek tarafından durdurulan projenin beş yılın ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar yapılmaya çalışıldığına dikkat çekildi.
'AMAÇ SERMAYEYE RANT SAĞLAMAK'
ABB’nin planlanan yol projesinde ısrar etmelerinin nedeninin ODTÜ manzaralı evlerle dolu bir bölgenin inşa edilmek istenmesi olduğu belirtildiği bildiride şöyle denildi:
“Projeyi yakından inceleyen herkes görecektir ki, her türlü çevre katliamına dayanak yapılan “trafiği rahatlatma” bahanesi bile bu yolda söz konusu değildir. Tüm bu yaşananlar AKP-MHP iktidarı kadar muhalefet iddiasındaki CHP'nin de sermayeye rant sağlama konusunda istekli olduğunu bizlere bir kere daha göstermiştir. Aşağıda imzası bulunan kurumlar olarak Ankara'da şehir içinde bütünlüklü olarak sağ kalan son ekolojik alan olan ODTÜ Ormanının parça parça ortadan kaldırılmasına sessiz kalmıyoruz. Tüm kamuoyunu da ODTÜ Ormanının talanına karşı çıkmaya ve bugüne kadar yeterince zarar görmüş ODTÜ ekosistemine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bir kez daha ABB’yi, CHP'yi ve Mansur Yavaş'ı Rant Yolu projesini iptal etmesi için uyarıyoruz.”
'ZAMANIMIZ KALMADI'
Artı Gerçek’e konuşan ODTÜ öğrencilerinden Barış Aslan, emek ve demokrasi güçlerinin kendileri ile iletişime geçerek yol projesine karşı sürece dahil olmak ve katkı sunmak istediklerini söyledi. Birlikte yapılan toplantılarla yol haritası belirlediklerini belirten Aslan, açıklanan deklarasyonun projeye karşı ilk adım oluşturduğunu belirtti, bundan sonra atılacak adımları da şöyle anlattı:
"Bundan sonraki aşamalarda da mahalle forumları yapmak ve bu konuyu ODTÜ 100 yıl çevresinin dışına taşımak ve Ankara genelinde tartışmaya açmayı hedefliyoruz. Bu yol şu anda asfalt dökümüne hazır hale getirilmiş durumda. Bu yüzden çok fazla zamanımız kalmadı. Belediyenin çok hızlı bir şekilde ODTÜ ormanına gireceğini biliyoruz.”
"Meselenin Ankara’nın elindeki son ormanı parçalayacak bir proje var ve ona koşulsuz ve şartsız karşı çıkmak gerekiyor. Mansur Yavaş da olsa Melih Gökçek de olsa bizim sloganımız bu."
'PROJEYİ YAPTIRMAMAYA KARARLIYIZ'
Projeyi yaptırmamaya kararlı olduklarını vurgulayan Aslan, “Bizlerle birlikte mücadele eden, kurum örgüt ve dernek sayısı artıyor. Bundan sonra CHP’nin önünde eylem yapmak, Kılıçdaroğlu’nun ve Mansur Yavaş’ın gittiği her yerde ve katıldığı her programda onların karşısına çıkacağız. Bunları sistematik hale getirmek için düzenli olarak forumlar düzenliyoruz." dedi.
Demokratik kamuoyuna da seslenen Aslan, projeye karşı çıkmanın yetmediğini ve aktif olarak rol almaları gerektiğini söyledi. Aslan, “ilk aşamada kamuoyuna açık bir açıklama yapmakla sonrasında da bütün eylemlerimize katkı sunarak katılarak forumlarımıza gelerek yapabilirler” dedi.