150 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi yakalama kararı varken arsa sattı

150 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi yakalama kararı varken arsa sattı
150 kişinin öldüğü Palmiye Sitesi'nin müteahhidi Ali Babaoğlu’nun yurt dışı yasağı ve yakalama kararı olmasına rağmen malvarlığını sattığı belirtildi. Babaoğlu’nun yıkılan Palmiye Sitesi’ndeki arsa payının satış işlemini nasıl yaptığı ise bilinmiyor.

Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerde Onikişubat ilçesinde 150 kişinin ölümüne neden olan Palmiye Sitesi’nin müteahhidi Ali Babaoğlu, hakkında yakalama kararı olmasına rağmen mal varlığını satmaya başladığını ortaya çıktı. Palmiye Sitesi’nde ölenlerin yakınlarının “Malvarlığını kaçıracak” uyarısı savcılık dikkate almadı.

BirGün’de yer alan İsmail Arı’nın haberine göre Palmiye Sitesi’nde ölenlerin yakınları Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na defalarca dilekçe verdi. Yurttaşlar, Babaoğlu’nun tüm mallarına ve banka hesaplarına tedbir konulması talep ederek, “Babaoğlu’nun taşınmazlarını tapuda vekaletname aracılığı ile devretme işlemi yapmaya çalıştığının bilgisini aldık” dedi.

BAYRAM TATİLİNDE ARSA SATTI

Ancak savcılık yurttaşlar tedbir talebini kabul etmedi. Babaoğlu, Palmiye Sitesi’nin bulunduğu arazideki payını, 9 günlük Şeker Bayramı tatilin[1]den hemen önce, 5 Nisan Cuma günü sattı. Firari durumda olan Babaoğlu’nun yıkılan Palmiye Sitesi’ndeki arsa payının satış işlemini nasıl yaptığı ise bilinmiyor.

Maraş Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından binanın neden yıkıldığının ortaya çıkarılması için Konya Teknik Üniversitesi’nden beş akademisyene bilirkişi raporu hazırlatıldı. Raporda, binanın yıkımında Babaoğlu’nun asli kusurlu olduğu vurgulandı.

“Mimari proje ile statik proje arasında yapının deprem davranışını önemli derecede etki edecek uyumsuzluklar tespit edilmiştir. Deprem sırasındaki göçmenin ana nedeni binanın yeterli mühendislik hizmeti almamış olmasıdır” denilen raporda şunlar sıralandı:

•Herhangi bir jeofizik çalışmanın yapılmamış olması önemli bir eksikliktir.

•Raporda her ne kadar yer altı su seviyesinin 17-20 metre arasında olduğu belirtilse de yeterli derinlikte inceleme yapılmadığı için sıvılaşma ile ilgili bir değerlendirme yapılamamaktadır.

•Yapılan analizler sonucunda yapının kolonlarında kesit ve donatı yetersizlikleri olduğu belirlenmiştir.

•Kirişlerin bazılarında donatı açısından yetersizlik belirlenmiştir.

Öte yandan Palmiye Sitesi’nin inşasında, şimdi İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koltuğunda oturan fakat uzun yıllar Kahramanmaraş Belediyesi’nde üst düzey bürokratlık yapan Hacı Mehmet Güner’in imzası da yer alıyor.

yardım etme ve tespit edilecek diğer suçlardan” yargılanması istendi. Ancak İstanbul Valiliği Güner’in yargılanmasına izin vermedi.(Kaynak)

Öne Çıkanlar