30 bin kişi konut mağduru
İnnnovia4 projesinde 4 bin kişi mağdur edildi. Toplamda ise Esenyurt’ta 30 bin konut mağduru bulunuyor. 2015 yılında bitirilmesi öngörülen Innovia4 projesinde evler hâlâ teslim edilmedi.
Fotoğraf: Eren Ergine/Evrensel
İstanbul Esenyurt’ta 2015 yılında bitirilmesi öngörülen Innnovia4 projesinde evler hâlâ teslim edilmedi, 4 bin kişi mağdur edildi. Haklarını arayan konut mağdurları dün Esenyurt Belediyesi önünde bir araya geldi. Konutla Dolandıran Hak Sahipleri Platformu, belediye önünde yaptığı açıklamada "Mağduriyetlerimiz giderilsin" dedi. Platform Başkanı Özlem Hanelçi, Esenyurt’ta 30 bin tüketiciye konut firmalarınca maketten konut satıldığını söyledi: "Bu konutlar, mahalle aralarında konut yapan müteahhitlerce değil, markalı konut üreten, televizyonda ve gazetelerde, ünlü sanatçılar, siyasetçiler ve medyatik simaların tanıtım kampanyaları ile tüketicilere pazarlandı."
Evrensel’de yer alan habere göre konut mağdurları adına Platform Başkanı Özlem Hanelçi açıklama yaptı. 4077 sayılı yasa ve sonrasında yürürlüğe giren 6502 sayılı yasa maddelerine dayanak yaparak Esenyurt’ta 30 bin tüketiciye konut firmalarınca maketten konut satıldığını söyleyen Hanelçi, "Bu konutlar, mahalle aralarında konut yapan müteahhitlerce değil, markalı konut üreten, televizyonda ve gazetelerde, ünlü sanatçılar, siyasetçiler ve medyatik simaların tanıtım kampanyaları ile tüketicilere pazarlanmıştır" diye konuştu.
'SORULARIMIZA CEVAP ALAMIYORUZ'
İnnovia 4 projesinden konut alan insanların yıllardır konutunu teslim alamadığını belirten Hanelçi şunları söyledi:
"İnnovia4 projesinde Esenyurt Belediyesi adına eski belediye başkanınca kat karşılığı inşaat sözleşmelerine organizatör olarak belediye adına imza atılmıştır. 6502 sayılı yasa gereği projeden satışa başlanmadan çıkartılması gereken kat irtifaklı tapular çıkartılmamıştır. Kat irtifakı kurulması ile ilgili müracaat yetkisi arsa sahiplerindedir. Ya da arsa sahiplerinin vekalet verdiği firma veya organizatör kat irtifakı müracaatı yapmalıdır. Esenyurt Belediyesi arsa sahiplerinin firma ile yapmış olduğu sözleşmelerde organizatördür. Bu görev karşılığında Esenyurt Belediyesi proje arsasından yüzde 2 pay sahibi olmuştur. Bu arsa payının akıbeti konusunda ısrarlı sorularımıza rağmen yetkililerden net bir cevap alınamamıştır."
‘TAPULAR ÇIKMADIĞI İÇİN TESCİL TALEPLERİ MAHKEMELERCE REDDEDİLMEKTE’
Bugün Esenyurt Belediyesi önünde neden eylem yaptıklarını ise Hanelçi şöyle açıkladı: "Belediyenin proje arsasının sahiplerinin organizatörü olduğu, ülkenin sayılı holdinglerinden birinin müteahhitliğini üstlendiği, sermayenin büyük kısmı hazineye ait olan bir bankanın tüketicilere temlik edilen hakların bulunduğu projenin arsasına ipotek koyarak firmaya kredi verdiği projenin, kat irtifakı müracaatı yapılmasına rağmen müracaatın hala sonuçlanmamış olmamasıdır. Tüketiciler sözleşme haklarını aramak için mahkemeye müracaat etmektedir. Kat irtifaklı tapular çıkmadığı için tescil talepleri mahkemelerce red edilmektedir."
‘ESENYURT BELEDİYESİ VE MECLİS ÜYELERİNİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ’
Devlette devamlılık esastır sözünü hatırlatan Hanelçi, "Esenyurt Belediyesini ve belediye meclis üyelerini görevini yapmaya davet ediyoruz. Eski yönetimin borçlarını ödemekle övünen belediye başkanımızın eski yönetimin vatandaşın mağduriyetine neden olan problemlerini çözmesini talep ediyoruz" dedi.