'301 rakam değil bir avuç kömür için can verenlerdir'
Soma Katliamı'nın 4. yılında düzenlenen yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Madenci yakınları mitinge katılan siyasi parti temsilcilerine 'Para değil, adalet istiyoruz' dedi.
GÜNCEL- Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın 4’üncü yıl dönümünde, mezarlıkta anma yapıldı. Öğleden sonra Soma'da yaşamını yitirenlerin aileleri öncülüğünde Sosyal Haklar Derneği (SHD), Türk Mimar ve Mühendis Odaları (TMMOB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) çağırısı ile binlerce kişi Ege Linyitleri Müdürlüğü (ELİ) önünde toplandı. Yürüyüş öncesi kortej oluşturuldu. En önde madenci yakınları ellerinde yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin yazılı olduğu pankartı tuttu. Madenci yakınları kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarının ve isimlerinin basılı olduğu tişörtlerle katılırken, "301 madencinin katillerinden hesap sormak için TAMAM", "Soma'yı unutma unutturma" ve "Kaza kader değil cinayet" pankartları açıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Emek Komisyonu Sözcüsü Rıdvan Turan ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce ile CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel ile Tur Yıldız Biçer'in yanı sıra Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da yürüyüşte yer aldı.
Yürüyüş ile birlikte "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Soma'nın hesabı sorulacak", "Soma'yı unutma unutturma" ve "301'in hesabı sorulacak" sloganları atıldı. Yürüyüş sırasında yer yer izdiham yaşanırken kitle gittikçe kalabalıklaştı. Yürüyüş sırasında kent meydanında bulunan Madenci Anıtı önüne gelindiğinde anıta karanfiller bırakıldı. Ardından miting alanına doğru yürüyüşe devam edildi. Miting alanında yakınlarının isimlerini gördükleri için fenalık geçiren aileler ambulansa alındı.
AİLELERDEN İNCE'YE: PARA İSTEMİYORUZ ADALET İSTİYORUZ
Devam eden mitingde ilk olarak CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce söz aldı. Somalılara "Acınızı yasınızı paylaşmak için geldim" diye seslenen İnce, "Bazılarının oğlu bazılarının eşleri oradaydı. Sabır diliyorum. Farkındaysanız hep Türkiye'yi barıştırmak uzlaştırmak için çaba sarf ediyorum. Ama bir şey hariç o tekme atma olayı vardı ya o tekme. O benim yüreğime oturmuştu. O çocuğa burada iş vermediler gitti Bergama'ya. O tekme atandan hesap sormazsam namerdim. AKP döneminde 21 bin işçi hayatını kaybetmiş. Bu böyle gitmez. Bugün Anneler Günü. Bir evde anne varsa, önce bayat ekmek yenir. Ama bir evde anne yoksa, taze ekmek bayat yenir. 3 yıldır davalar sürüyor hala da sürüyor. Hâlâ buradaki esnafın parası ödenmemiş. Her şeye para buluyorsunuz da Soma'da mı para bulamıyorsunuz. Sizlerle eşit kazanacağız. Eşit bölüşeceğiz. Bunu sokakta görüyorum. Bu iş tamam" dedi.
İnce'nin "Tazminatları ödenmemiş" sözleri sırasında bazı madenci yakınları İnce'yi "Biz para istemiyoruz adalet istiyoruz" diyerek düzeltti.
"ARTIK AKP’YE OY VERMEYELİM"
Ardından madenci yakınları söz aldı. Madenci Kader Yıldırım'ın annesi Elmas Kaya, "Dört yıl önce bugün benim yas günümdü. Hatta tüm Türkiye'nin yas günüydü. Bir yıl evimde oturdum ağladım ama bir yıl sonra Sosyal Haklar Derneği ve gönüllü avukatlar sayesinde yargılama başladı" dedi. Soma'da yaşanan facianın sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu belirten Kaya, "Siz hiç bir Başbakan'ın helikopterle iş cinayeti yaşanan yere gittiğini gördünüz mü? Soma'ya geldi. Sırf onlar gelecek diye bizim evlatlarımızı içerden kurtarmadılar. Evlatlarımızın ölüsünden de dirisinden de bol bol para kazandılar. Çocuklarımızın üzerinden bol bol prim yaptılar. Çocuklarımızın cenazelerini çıkarmadılar sırf onlar gösteriş yapsınlar diye. 15 Temmuz'da o kadar kişiye bir yılda ceza verdiler. Bizim çocuklarımızın katillerine hala ceza vermediler" dedi. 24 Haziran seçimlerine işaret eden Kaya, muhalefet partilerinin desteklenmesi çağrısı yaparak, "Eğer aklınız başınızda ise son bir umudumuz var. Artık bunlara (AKP) oy vermeyelim. Yeter artık" diye seslendi.
'301 İÇİN ADALET TÜRKİYE İÇİN ADALETTİR'
Ardından yaşamını yitiren madenci Uğur Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak konuştu. Çolak, "Biz Anneler Gününü kutlayamıyoruz" diyerek şiir okudu. Baba İsmail Çolak ise, herkesi selamlayarak Soma davası avukatlarından Selçuk Kozağaçlı'nın tutuklandığını hatırlattı. "Alınmayan önlemler ve madencilerin çıkarlarının düşünüldüğü bir ortamda göz göre göre gelmiş bir katliamdır" diyen Çolak, "Onlarca duruşmada sözde adalet dağıtan duruşma salonlarında adalet aradık. Savcı ve mahkeme heyetinin değiştirildiğini gördük. Ama biz bitti demeden bu dava bitmeyecek" dedi.
"VERDİĞİMİZ MÜCADELE KALANLAR İÇİNDİR"
Çolak, Soma katliamının sorumlularının dönemin Başbakanı ve bakanları ile devlet kurumlarının yanı sıra maden patronları olduğunu söyledi. Çolak, "Bizler Soma, Şirvan, Ermenek'in sorumlularını biliyoruz. Sorumlular iş cinayetlerine fıtrat diyenlerdir. Sorumlular iktidardır. 4 yıldır verdiğimiz mücadele yitirdiklerimiz için değil kalanlar içindir. 4 yıldır görüyoruz ki madenlerdeki çalışmalar hala hala yasal sınırları aşmaktadır. Madenler bu şartlarda yeni facialara müsait haldedir. Maden faciaları sonlandırılmalı. İş cinayetleri sonlandırılmalı. 301 rakam değil bir avuç kömür için can verenlerdir. Adalet talebimizi haykırmaktan vazgeçmeyeceğiz. 301 için adalet Türkiye için adalettir" diye konuştu.
'EMEĞİMİZİ SÖMÜRENLERE TAMAM DİYECEĞİZ'
HDP’li Filiz Kerestecioğlu'nun konuşma yapmak için sahneye çıktığı esnada kitle arasında "Soma'ya adalet Demirtaş’a özgürlük" ve "Halkların adayı Demirtaş'a özgürlük" sloganları atıldı. AKP'nin 16 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatan Kerestecioğlu, "16 yıl boyunca 21 bin iş cinayeti yaşandı. Eğer siz buraya bir çukur açıldığını görürseniz ve siz kapatın dediğiniz halde kapatmazlarsa bunun adı kaza mıdır? Bunun adı cinayettir. İşte bu yüzden Türkiye'nin her yerinde bu çukurları açanlar katildir. Biz bu çukurları kapatmak ve artık bunları kapatmayanlardan hesap sormak istiyoruz. Siz emekçiler emeğinizi sömürülenler canlarınızı alanlara canlarınızı almaları yetmiyormuş gibi bir de mahkeme heyetlerini değiştirip adalet aramanıza engel olanaklara TAMAM diyor musunuz" diye sordu. Kitle hep bir ağızdan "TAMAM" cevabı verdi. Kerestecioğlu, "Soma da bir, Şirvan da bir, İstanbul da bir, Zonguldak da bir diyorum. 25 Haziran'da hep beraber bunlara gereken cevabı verip hep beraber halaylar çekelim zılgıtlar çekelim" diye seslendi.
"SİYASİ İKTİDAR KATİLDİR"
Ölümüne çalışmaya mahkum edilenlerin hayatının sudan ucuz olduğunu belirten avukat Can Atalay da, Soma davası sürecinde yaşananları hatırlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin kullanılarak mahkeme heyetinin tehdit edildiğini hatırlatan Atalay, avukatların tehdit edildiğini ve tehditler sonrası tutuklandıklarını söyledi. 301 işçinin göz göre göre ölüme gönderildiğini belirten Atalay, "Siyasi iktidar katildir. Soma AŞ. katildir. Bizde katile katil derler. Türkiye'deki madenler derhal kamulaştırılmalı. Kamulaştırılmalı ki halkın emeği halkın olsun" dedi.
Atalay, ardından "Herkes için bu davayı kazanacağız" mesajı gönderen tutuklu avukat Selçuk Kozağaçlı'nın mesajını okudu. Miting kurum temsilcilerinin konuşmaları ile devam ederken, konuşmalarda iş cinayetlerine dikkat çekildi. 24 Haziran seçimlerinde iş cinayetleri başta olmak üzere tüm haksızlıklara son verilmesi vurgusu yapıldı.
Konuşmaların ardından miting son buldu. (Mezopotamya Ajansı)