430 günlük esaret bitti

Polis, KHK'lilerin protesto alanına dönüşen anıtın etrafını bariyerlerle kapatmıştı.

430 günlük esaret bitti

15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra ilan edilen OHAL sürecinde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlerin, OHAL'e tepki gösterenlerin, demokratik kitle örgütlerinin simgesi haline gelen Ankara Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı, polis tarafından bariyerlerle kapanmıştı.

Polisin protesto gösterilerini önlemek amacıyla 430 gün önce bariyerlerle kapatılan anıt bugün sabah saatlerinde özgürlüğüne kavuştu. Polis anıtı çevreleyen bariyerleri kaldırdı.

Anıtın hemen yanında kurulan mobil karakol ise hala duruyor.

NE OLMUŞTU?

Görev yaptığı Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen, 9 Kasım 2016 yılında "İşimi geri istiyorum" pankartıyla İnsan Hakları Anıtı önünde eylem başlatmıştı. Gülmen'in eylemine daha sonrasında Semih Özakça, Veli Saçılık, Acun Karadağ gibi emekçiler de katılmıştı. Özakça ve Gülmen eylemlerini 9 Mart 2017 tarihinde açlık grevine dönüştürmüştü. Gülmen ve Özakça'nın açlık grevlerinin 75'inci günü olan 22 Mayıs tarihinde gözaltına alınmalarıyla birlikte İnsan Hakları Anıtı da polis bariyerleriyle çevrildi. 14 Kasım 2017 tarihinde ise anıtın hemen yanında "mobil karakol" kuruldu. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

khk ohal yüksel caddesi İnsan Hakları Anıtı