‘49'lar Davası’ sanığı Demirtaş son yolculuğuna uğurlandı

Hayatını kaybeden ‘49'lar Davası’ sanıklarından 83 yaşındaki Avukat Feyzullah Demirtaş, son yolculuğuna uğurlandı.

‘49'lar Davası’ sanığı Demirtaş son yolculuğuna uğurlandı

49'lar Davası sanıklarından biri olan Avukat Feyzullah Demirtaş (83), 10 Kasım Pazar günü Kadıköy’de bulunan evinde hayatını kaybetti. Şehir dışında bulunan akrabalarının gelmesinin beklenmesi nedeniyle cenazesi iki gündür morgda bekletilen Demirtaş, bugün toprağa verildi. Demirtaş, Kadıköy Bostancı Kuloğlu Camii'de öğlen namazına müteakiben kılınan cenaze namazının ardından Maltepe'deki Başıbüyük Mezarlığı'na defnedildi.

Birçok kurum ve derneğin çelenk gönderdiği cenaze merasiminde Demirtaş'ı son yolculuğuna ailesi, dostları ve sevenleri uğurladı.

49’LAR DAVASI

Yayınladığı Kürtçe "Qimil/Kımıl" şiiri sebebiyle hakkında dava açılan Musa Anter’e (Apê Musa) destek olan çoğunluğu üniversite öğrencisi 40 Kürt aydını, bundan tam 60 yıl önce Türkiye'de gerçekleşen ilk darbe olan 1961 darbesinden önce 17 Aralık 1959 tarihinde Ankara, İstanbul ve Diyarbakır’da yapılan baskınlarda gözaltına alınıp tutuklandı.

Aydınlara yöneltilen suç, "Yabancı devletlerin desteğiyle Türkiye'yi bölmek" idi. Ocak 1961'de tutuksuz yargılanan 10 kişi de aralarına katılınca sanık sayısı 50 kişiye ulaştı. Sanıklardan Mardinli Mehmet Emin Batu’nun mide kanaması sonucu koğuşunda yaşamını yitirmesi üzerine sanık sayısı 49'a düştü. Yargılanan sanık sayısı nedeniyle dava, "Kırkdokuzlar Davası" olarak anılmaya başlandı.

TUTUKLANDILAR SÜRGÜN EDİLDİLER

Sanıkları arasında Musa Anter, Sait Kırmızıtoprak, Şerafettin Elçi, Naci Kutlay, Kemal Burkay ve Mehmet Aydemir gibi Kürt aydınlarının bulunduğu davayla ilgili son karar, 3 Mayıs 1968'de verildi.

Kimi sanıklar beraat ederken, kimi sanıklara çeşitli cezalar verildi. Verilen bu cezalar davanın zaman aşımına uğraması sebebiyle kesinleşmediyse de, Kürt aydınlarının bir kısmı Türkiye'nin çeşitli illerine sürgüne gönderildi. (MA)

dava musa anter