539 gazeteci yargılanıyor 90 gazeteci tutuklu
DFG’nin raporuna göre 2020 yılında gazetecilere dönük baskılar sistematik bir hal aldı. Son bir yıl gözaltı, tutuklama, soruşturma, dava, hapis cezası ve erişim engeli ile geçti.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 2020 Yılı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu'nu açıkladı. Son bir yılda gazetecilere yönelik hak ihalelerinin yer aldığı raporda, gözaltına alınan, haklarında dava açılan ve tutuklu olan gazetecilere ilişkin veriler yer aldı. Rapor Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) binasında düzenlenen basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşıldı.
"TÜRKİYE GAZETECİLER İÇİN BİR KEZ DAHA CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ"
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu, 2020 yılının gözaltı, tutuklama, soruşturma, dava, hapis cezası, erişim engeli, ekran karartmalar ile geride bırakıldığını hatırlattı. 2020 yılında Türkiye’nin bir kez daha gazeteciler için cezaevine dönüştürüldüğünü ifade eden Müftüoğlu, "Gazetecilerin büyük zamanı adliye koridorların da beklemek veya yaptıkları haberlerle ilgili emniyette ifade vermekle geçti. Gazetecilere dönük baskıların sistematik bir hal aldığı ve bu baskıların her geçen gün daha da büyüdüğü ifade edildi. Tüm alanlarda oluşan bu karanlık tablodan gazetecilerin payına düşen ise ne yazık ki yine baskı ve zorlu şartlar oldu. Geride bıraktığımız yıl, sorunların çözümü için çalışmak yerine basın emekçileri susturulmak istendi. Bunun başlıca nedeni yönetenlerin sorunlara çözüm odaklı yaklaşmaması, yaşananların olduğu gibi halka ulaşmasını istememesidir. Bu isteğin gerçekleşmesi için de gazetecilere yönelik baskılar sistematik bir hale getirildi" dedi.
"İKTİDARIN OLUŞTURDUĞU HAVUZA GİRMEYEN GAZETECİLER HEDEFTE"
Gazetecilerin bir yıl boyunca basın özgürlüğü dışında her şeyi yaşadığını ifade eden Müftüoğlu, şunları söyledi: "İktidarın oluşturduğu havuza girmeyen, ötekilerin sesini duyurmaya çalışan, doğru ve cesur habercilik ilkesiyle hareket eden basın emekçileri hedef tahtasına oturtuldu. Ancak şunu dile getirmekte fayda var; gazetecilere yönelik her baskı aynı zamanda yanlış politikaları teşhir etmektedir. Çünkü bir yerde basın susturulmak isteniyorsa orada egemenler halkın duymasını istemediği şeyler yapıyordur. Hedef basın emekçileri olsa da amaç halkın gözünü ve kulağını kapatmaktır. Bugünkü iktidar sahiplerinin kendi basınını oluşturmasının temel nedeni de budur. Halk, iktidar dışında bir şey görmesin, duymasın isteniyor. Bu nedenle tek tip bir gazetecilik modeli yaratılmak için her yol deneniyor. İktidar basın özgürlüğü değil, kendi propagandasını yapan, gazeteci kimliği taşısa da bir partili gibi hareket eden çalışanlar istiyor.
"KÜRT GAZETECİLER BASKI ALTINDA"
Aslında Türkiye’de basın özgürlüğünü değerlendirirken, Kürt gazetecilere ayrı bir başlık açmak yararlı olacaktır. Zira Türkiye’de Kürtler her alanda olduğu gibi basın ve medya alanında da ciddi sıkıntılar yaşamakta, Kürt gazeteciler üzerindeki baskı ve zor katmerleşmektedir. Van’da 5 gazeteci arkadaşımızın tutuklanması örneğinde olduğu gibi, Kürt gazeteciler çalıştıkları alanlarda pek çok engelle karşılaşabilmektedir.
"TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SIRALAMASINDA SONUNCU"
2020 yılında Türkiye bir kez daha gazeteciler için cezaevine dönüştürüldü. Tutuklu meslektaşlarımızın özgürlüklerine kavuşmasını beklerken cezaevine konulan gazetecilere yenileri eklendi. Türkiye basın özgürlüğü sıralamasında son sıralarda olsa da bu anlamda ilk sıralarda yer alıyor. En fazla tutuklu gazetecinin bulunduğu ülkeler arasında en ön sıralarda oturuyor. Bu durum bile basın özgürlüğü açısından nerede olduğumuzu göstermeye yetiyor."
90 GAZETECİ TUTUKLU
Müftüoğlu’nun açıklamalarının ardından Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, gazetecilere yönelik hak ihlalleri raporunun istatistiki verilerini açıkladı. Altan’ın açıkladığı veriler şunlar:
- Gözaltına Alınan Gazeteciler: 79
- Tutuklanan Gazeteciler: 24
- Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 19
- Kötü Muamele, Tehdit ve Ajanlık Dayatması: 17
- Haber Takibi Engellenen Gazeteciler : 12 olay
- Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 54
- Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 53
- Cezalandırılan Gazeteciler: 43 kişiye 150 yıl 15 gün hapis, 56.310 TL para cezası
- Yargılaması Devam Eden Gazeteciler: 231 dosya, 539 gazeteci
- İlan Reklam Cezası Verilen Gazeteler : 8
- RTÜK Cezaları : 43
- İnternet Erişim Engeli: 1960 haber, 145 internet sitesi
- İşine Son Verilen Gazeteciler : 6
- Tutuklu Gazeteci Sayısı (04 Ocak 2021 itibariyle): 90