6 gündür kendisinden haber alınamayan Kürt mülteci Serbest Derin Metris Cezaevi'nde
Romanya'da 30 Mayıs'tan bu yana kendisinden haber alınamayan Kürt mülteci Serbest Derin'in Metris Cezaevi’ne konulduğu belirtildi.
30 Mayıs günü Avusturya’dan Romanya’ya gitmek isteyen 30’a yakın Kürt siyasi mülteci ile birlikte zorla bir uçağa bindirilerek, Türkiye’ye gönderilmek istendikten sonra kendisinden haber alınamayan Serbest Derin'in Türkiye'ye getirildiği ortaya çıktı. Romanya'ya gittikten sonra tampon bölgede bir süre tutulan, ailesinin ve avukatlarının günlerdir haber alamadığı Derin'in Metris 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne konulduğu öğrenildi.
Derin'in avukatı Hüseyin Boğatekin sanal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Müvekkilim Serbest Derin’in, Metris 1 Nolu T Tipi hapishanesinde olduğu bilgisine ulaştık. Kendisiyle görüşüp teyit ettikten sonra duruma dair bilgilendirme yapacağız" dedi.
Serbest Derin'in kardeşi Ali Derin de şu mesajı gönderdi: "Ne yazık ki Serbest Derin şimdi Türkiye'de. Onun söylediği herşeyi elimizden geldiği kadar yaptık. Ama maalesef ki Kürtler üzerindeki devlet işgali bitmedi. Biz her zaman direneceğiz, gazeteciler, avukatlar ellerinden geleni yaptı, ayrıca onlara teşekkür ederiz."
SERBEST DERİN HAKKINDA
Türkiye’de iken 2012 yılında başlatılan soruşturmalar kapsamında Serbest Derin hakkında 2 ayrı dava açıldı. Katıldığı siyasi faaliyetler gerekçesi ile hakkında açılan davalar kapsamında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan yargılamada "Örgüt propagandası" iddiası ile 1 yıl 6 ay hapis cezası verilen Derin’e, bir başka dava kapsamında da "Örgüt üyeliği" ve "Örgüt adına faaliyette bulunma" iddiaları ile 16 yıl hapis cezası verilmişti. Derin’in 1 yıl 6 ay hapis cezası kesinleşirken, 16 yıllık hapis cezası verilen dosya ise, Yargıtay’da bekliyor. Derin’e 16 yıl hapis cezası verilen dosyanın savcısı Ekrem Beyaztaş’a "FETÖ" üyesi olmak iddiası ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verilirken, dosyanın "kumpas" olduğunu kaydeden Derin’in avukatlarının söz konusu gelişme üzerine yapmış oldukları başvurulara rağmen yeniden yargılama talebi kabul edilmemişti. (MA)