İmar affı-kentsel dönüşüm 'çatışması': 90 kişinin öldüğü Eda Apartmanı depremden önce mahkemelik olmuş

İmar affı-kentsel dönüşüm 'çatışması': 90 kişinin öldüğü Eda Apartmanı depremden önce mahkemelik olmuş
Hatay'ın İskenderun ilçesinde 90 kişinin öldüğü Eda Apartmanı'nın yeniden inşa edilmesinin depremlerden önce gündeme geldiği ancak imar aflarının göz yumduğu sekiz kata kentsel dönüşümde izin verilmediği için yenilenmediği ortaya çıktı.

Artı Gerçek - Maraş merkezli depremlerde Hatay'ın İskenderun ilçesinde yıkılan ve 90 kişinin enkazı altında öldüğü Eda Apartmanı'nın, imar affı ile kentsel dönüşüm arasında bürokratik çözümsüzlük nedeniyle yenilenemediği ortaya çıktı. Buna göre, 1980'lerde dört katlı olarak inşa edilen, sonrasında sekiz kata çıkarılıp imar aflarından 'yararlanan' apartman, belediyenin kentsel dönüşüm için sekiz kat izni vermemesi nedeniyle mahkemelik oldu.

Yıllardır sekiz katlı olan apartmanın dört kata düşürülmeyip sekiz katla devam edecek şekilde yenilebilmesi için belediyeden belediyeye koşarak dilekçe yazan birçok sakini depremlerde öldü.

Eda Apartmanı'nın depremlerden önce yaşadığı süreç, Halk TV yazarı İsmail Saymaz'ın yazısıyla gündeme geldi. Saymaz, İskenderun Belediyesi’nin 2013'te İskenderun Revizyon İmar Planı’nı onaylamasının ardından sadece dört kata kadar imar izni verilen sekiz katlı Eda Apartmanı’nın mahkeme sürecinin detaylarını aktardı.

İMAR AFLARINDAN YARARLANILMIŞ

1980 yılında inşa edilen apartman zamanla kat çıkıldığını ve imar aflarından da yararlandığını yazan Saymaz, binanın mahkeme sürecini şöyle anlattı:

"İskenderun Belediyesi 2013 yılında İskenderun Revizyon İmar Planı’nı onayladı. Bu plana göre dört kata kadar imar izni vardı. Eda Apartmanı doğrudan etkileniyordu. Çünkü apartmanın yıkılması halinde dört kat olarak inşa edilebilecekti. Apartmanın sakinlerinden avukat Nazım Fırat ve Jale Bayındır çifti belediyeye başvurarak, plana itiraz etti. Bayındır çifti, planın sekiz kata göre değiştirilmesini istedi. Belediye reddedince dava açtılar."

'İMAR PLANINA İTİRAZ EDİLDİ'

Çiftin belediyeye itirazı sonrasında Hatay büyükşehir belediyesi statüsüne kavuştu. Hatay Büyükşehir Belediyesi, 8 Mart 2019 tarihli İskenderun 1/5000’lik imar planını askıya çıkardı. Bayındır çiftinin öncülük ettiği apartman sakinleri 29 Nisan 2019 günü bu plana da itiraz etti. Dilekçede, sekiz katın korunabilmesi plana için şu notun eklenmesi talep edildi:

“Gerek imar affı kanunları ve gerekse mevzuata uygun yapımı tamamlanarak ruhsata ve oturma iznine bağlanmış yapıların kat mülkiyetine göre fiili kat yüksekliği ve taban alanı korunur.”

Hatay Büyükşehir Belediyesi, “ruhsata ve yapılaşmaya ilişkin hükümler 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı konusu olduğundan” talebi İskenderun’a yönlendirdi. Apartman sakinleri 19 Şubat 2020’de bir kez daha İskenderun Belediyesi’ne başvurdu.

İTİRAZ DİLEKÇESİNDE DEPREM UYARISI YAPILMIŞ

İmar planına itiraz edilmeden önce 31 Ocak 2020’de Elazığ Sivrice’de deprem meydana geldi. Deprem sonrası yerbilimciler Doğu Anadolu Fay Hattı’nın hareketlendiğini ve Hatay’ın da risk altında olduğunu açıkladı. Dilekçede bu risk hatırlatılarak, şöyle denildi:

“İskenderun eskiden 2. derece deprem bölgesi iken 1. dereceye yükselmiştir. 31 Ocak 2020’de meydana gelen Elazığ depremi sonrasında yetkililer ve deprem uzmanlarının yaptığı açıklamalarda Doğu Anadolu fay hattının oldukça hareketlendiği, Maraş-Türkoğlu-Hatay fay hattının son derece riskli hale geldiği, her an bu fay hattında bir deprem beklendiği, acil önlemlerin alınması gerektiğine işaret edildiği dikkate alındığında, itiraz ettiğimiz planın bu haliyle yürürlükte kalması durumunda telafisi imkansız mal ve can kayıplarıyla sonuçlanabileceği de gözden uzak tutulmamalıdır.”

BELEDİYE DEĞİŞİKLİĞE OLUMLU BAKMIŞ, SONRA VAZGEÇMİŞ

Saymaz yazısının devamında şöyle dedi:

Dilekçede, verilecek kararın Eda’nın yanı sıra sahilin batısında kalan Derya, Sahil, Yelken ve Saadetler apartmanlarındaki yaklaşık 200 aileyi ilgilendirdiği ifade edildi. İddiaya göre İskenderun Belediyesi, altı taziye evi yaptırmaları karşılığında değişikliğe olumlu baktı. Ancak sonradan vazgeçildi.

İtiraz dilekçesinin ardından üç yıl geçerken ne belediyeler değişikliğe yanaştı ne de apartman sakinleri dört kata razı oldu. 6 Şubat günü deprem vurduğunda Eda Apartmanı 18 saniyede yerle bir oldu. Avukat Nazım Fırat ve Jale Bayındır çiftinin aralarında olduğu 90 kişi öldü. Dilekçede bahsedilen Sahil Apartmanı da yıkıldı ve 75 kişiye mezar oldu. Diğer apartmanlar ise ağır hasar aldı. (Kaynak)

Öne Çıkanlar