AA çalışanı: AA 2014 seçimlerinde de veri akışını kesmişti
Anadolu Ajansı çalışanı, AA'nın kurduğu ağın AKP ile bağı olduğunu ileri sürdü.
Fırat YEŞİLÇINAR
ARTI GERÇEK- Türkiye bir yerel seçimi daha geride bıraktı. İhlaller, manipülasyonlar, geçersiz oylar, iptal başvuruları.
Bu seçime damgasını vuran olay Anadolu Ajansı'nın (AA) 31 Mart gecesi yaptığı manipülasyon oldu. AA ilk veri girişinde AKP'nin adaylarının oylarını yüksek gösterdi. Hatta AA o kadar abarttı ki CHP'nin kalesi İzmir bile AKP'nin oldu. Vakit ilerledikçe de bütün illerin rengi değişti. Ankara'da bile AA'nın verilerinde CHP'nin adayı Mansur Yavaş öne geçti.
İstanbul'da ise durum farklı oldu. Büyük bir farkla veri girişini başlatan AA, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP'nin adayı Binali Yıldırım arasındaki makas daralınca veri akışını kesti. Sabaha kadar akış olmadı. Sonrasında AA tarafından yapılan açıklamada Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) veri alınmadığı ileri sürüldü. YSK de yaptığı açıklamada AA'ya zaten veri aktarmadıklarını söyledi.
Biz de tüm bu yaşananları, AA'nın sistemini ve YSK'den veri alıp alamadığını ismini vermek istemeyen bir AA çalışanı ile görüştük. AA çalışanın dedikleri yapılan açıklamaları tümden yalanlıyor. Görüştüğümüz gazeteci, 2014 yerel seçimlerinde de aynı durumun Adana seçimleri için yaşandığını söyledi.
2014'TE DE AYNI DURUM OLDU
''Verilerin girilmemesi daha önceki seçimlerde de zaman zaman yaşanıyordu'' diyen AA çalışanı, ''2014 yerel seçimlerinde AKP’nin Adana büyükşehir belediye başkan adayı ile kendisine en yakın aday olan rakibinin oy farkı kapanmaya başlayınca veri girişi durmuş, saatler sonra verilmişti. Sonrasında akış olduğunda da mevcut aday seçimi kazanmış oldu. Hatta o dönemin valisi sonuçların ardından AA bölge müdürünü arayıp tehdit etmişti'' dedi.
'2014 ÖNCESİ FARKLI BİR SİSTEM VARDI'
AA'nın mevcut sistemiyle ilgili de bilgi veren AA çalışanı şu ifadeleri kullandı:
''2014 yerel seçimleri öncesi yapılan seçimlerde birkaç hafta öncesinden çalışmaya başlanır ve tüm muhabirler foto muhabirleri hatta kameramanlar belli bir eğitimden geçer, ardından seçim günü günlük çalışacak olan ve genellikle üniversite öğrencilerinden oluşan bir ekip kurulur. İleride bu ekipler adliyelerde ve seçim kurullarında görevlendirilirdi.
Buradan çıkan sonuçları bağlı bulundukları bölge müdürlüklerine yazdırırlardı ki bu yöntem en sağlıklı yöntemdir. Ama 2014 yerel seçimlerinde ajans personelle bir daha seçimde görevlendirilmeyecekleri belirtildi ve izah olarak da bir şirketle anlaşıldığı söylendi. Yani 2014 yerel seçimleri dahil sonrasında yapılan hiçbir seçimde hiçbir ajans personeli görev almadı. Açıkçası bu verilerin nereden geldiği ajans çalışanları tarafından da bilinmemektedir.''
AA İLE AKP ARASINDA BAĞ VAR MI?
AA'nın kurduğu ağın AKP ile bağı olduğunu da ileri süren AA çalışanı, ''YSK'den hiç bir şekilde veri alınmadığını biliyorduk. Kurulan ağın AKP sandık görevlilerinden oluşturulduğu bir çok bölge müdürü ve editör tarafından da belirtiliyordu. Kaldı ki hatırlarsın önceki seçimde AA sonuçları seçim öncesi yanlışlıkla yayınlamış, ardından ‘sistem test edilirken sehven yayına verildi’ denilmişti. Seçim akşamı verilen sonuçlar da önceden verdikleri sonuçlara çok yakındı'' diye konuştu.