AA'dan fotoğraflarını dünyaya servis ettiği muhabirine 'örgüt propagandası' suçlaması: Ensar Özdemir AYM'ye gidecek
Anadolu Ajansı, muhabiri Ensar Özdemir'i 2015 Diyarbakır Newrozu'nda ve Kobanê'nin IŞİD'den kurtarılmasının yıl dönümünde çektiği fotoğraflar nedeniyle ihraç etti. Fotoğrafların hâlâ arşivde durduğunu söyleyen Özdemir, AYM'ye başvurmaya hazırlanıyor.

Sinan ŞAHİN
ANTEP - Anadolu Ajansı, 2018'de KHK ile ihraç ettiği muhabiri Ensar Özdemir'i 2015 Newroz'unda, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve Kobani'nin IŞİD'den kurtarılmasının yıl dönümünde Türkiye'deki kutlamalarda çektiği fotoğraflar nedeniyle 'örgüt propagandası' ile suçluyor. Ancak ajans Özdemir'in fotoğraflarını dünyaya servis etti ve hâlâ arşivinde tutuyor.
Anadolu Ajansı'nda (AA) 2006 yılında foto muhabiri olarak çalışmaya başlayan Ensar Özdemir, 2018 yılında 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) tazminatsız olarak ihraç edildi.
Özdemir, Antep 6. Asliye İş Mahkemesi'ne dava açtı. Beş yıldır süren davanın ardından mahkeme, Anadolu Ajansı avukatlarının sunduğu savunmayı dikkate alarak Özdemir'in tazminat talebini reddetti. Yerel mahkemenin verdiği karar, geçtiğimiz günlerde istinaf mahkemesi tarafından da onandı. Özdemir, şimdi Anayasa Mahkemesi'ne başvurmaya hazırlanıyor.
FOTOĞRAFLAR HÂLÂ AA'NIN ARŞİVİNDE DURUYOR
Anadolu Ajansı, mahkemeye sunduğu savunmada 2015 yılında Diyarbakır Newroz’unda, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde ve Kobani'nin IŞİD'den kurtarılmasının yıldönümünde Türkiye'deki kutlamalarda çektiği bazı fotoğrafları sosyal medya hesabında paylaşan Özdemir'i 'örgüt propagandası' ile suçladı. Ancak ajans, bu fotoğrafları yurt içinde ve yurt dışında abonelerine servis etti. Üstelik, Özdemir'in çektiği fotoğrafları hâlâ kendi arşivinde, kendi logosuyla satmaya devam ediyor.
'MANTIKLA İZAH EDİLEMEZ'
Artı Gerçek'e konuşan gazeteci Ensar Özdemir, "O dönem yükselen bir kötülük vardı ve ben de bu gözü dönmüş saf kötülükten payıma düşeni aldım" dedi.
20 yılı aşkın süredir gazetecilik yaptığını ve sayısını bilemediği kadar çok habere imza attığını anlatan Özdemir, "Kullanım hakkı sadece Anadolu Ajansı'nda bulunan 14 binin üzerinde fotoğrafımın kayda değer bir kısmı uluslararası basın kuruluşlarınca kullanıldı. Irak ve Suriye’de çatışma bölgelerinde çektiğim fotoğrafları dünya basınına servis eden ajans, halen bu fotoğrafları sisteminden satmaktadır. Ajanstan bazı yöneticilerin, tüm hakları AA’ya ait olan fotoğrafları delilmiş gibi sunarak ihracımı sağlamaları herhangi bir mantık veya zeka ile izah edilemez. Amaç da zaten OHAL döneminde iftira ve komplolarla insanları işlerinden etmek değil miydi?" diye konuştu.
'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİM'
Hukuk mücadelesine devam edeceğini söyleyen Özdemir, "Anadolu Ajansı'nın beş yıldır mahkemeye gönderdiği tek şey absürtlüklerle dolu iftiralar. Süreç tamamen siyasidir ve hiç ama hiç adil olmayan bir zeminde yürümektedir. Hukuk çerçevesinde hakkım olanı alıncaya kadar mücadele etmeyi bırakmayacağım" dedi.
'KORKU ATMOSFERİNDE VERİLEN BİR KARAR'
Ensar Özdemir'in avukatı Hasan Önder Sulu ise Artı Gerçek'e yaptığı açıklamada davanın baştan sona kadar hukuksuzluklarla dolu olduğunu vurguladı.
Müvekkilinin savunması alınmadan işten çıkarıldığını, haklarının kendisine ödenmeyerek mülkiyet hakkının ihlal edildiğini söyleyen Sulu, "Ensar Özdemir'in çektiği ve Anadolu Ajansı'nın internet sitesinde de halen yer alan Newroz’a, çözüm sürecine, Irak Kürdistan Bölgesel yönetimine dair fotoğraflar aleyhineymiş gibi dosyaya sunulmuş, mahkemece kabul görmüştür. Yani hukuka aykırı bir eylemi yokken, Ensar Özdemir’in şahsi hayatı yaftalanarak, terörize edilerek değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Korku atmosferinde yapıştırılan yaftalarla verilmiş bir karardır. İnsan hakları hukuku bağlamında yeri olmayan bir karardır" dedi.
BEĞENDİĞİ VİDEOLAR DA SUÇLAMA KONUSU YAPILDI
Anadolu Ajansı'nın Özdemir'in ihracını haklı gerekçelere dayandırmak ve tazminat almasını engellemek için her türlü yolu denediğini anlatan Sulu şunları söyledi:
"Anadolu Ajansı'nın cevap dilekçesinde davacıya ait sosyal medya paylaşımından dolayı ihraç edildiğine dair bir iddia yokken, ilerleyen aşamada davacıya ait olmayan bir sosyal medya hesabına dair paylaşımlar dosyaya sunulmuştur. Bu paylaşımlar suç teşkil etmeyen paylaşımlar olmasına rağmen dava dosyasına konulmuş. Örneğin, Özdemir'in beğendiği Kürtçe bir video var. Video da yaşlı bir kadına, 'Kocan öldü mü?' diye soruluyor, kadın, 'Evet, çok şükür öldü' diye cevap veriyor. Özdemir'in beğendiği bu video da örgütsel bir propagandaymış gibi dosyaya sunulmuş ve burada davacı Özdemir sanki illegal paylaşımlar yapmış gibi gösterilmiş."
6 YIL SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILMIŞ
Özdemir'in, 2006-2012 yılları arasında Anadolu Ajansı'nda sigortasız çalıştırıldığını açtıkları hizmet tespit davasını kazandıklarını söyleyen Sulu, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak hukuk mücadelesini sürdüreceklerini dile getirdi.