Açlık grevindeki tutukluya tekerlekli sandalyesi verilmiyor
Elazığ Cezaevi yönetimi, Sağlık Bakanlığı'ndan onay almasına rağmen açlık grevindeki tutukluya tekerlekli sandalye vermiyor.
Nalin ÖZTEKİN
ARTI GERÇEK - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile başlayan açlık grevleri cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü olarak bulunan binlerce kişi ile devam ediyor. Eylemcilerin ortak talebi PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması, avukat ve aile görüşünün yasal çerçevede sürekliliğe kavuşturulası. Çok sayıda tutuklunun sağlık durumu kritik aşamaya gelmiş olsa da bu talep henüz karşılanmadı. Bu dönem cezaevlerinde çeşitli hak ihlalleri de yaşandı. Listeye en son Elazığ 1 ve 2 Nolu Cezaevi eklendi. 150 günü aşkındır açlık grevinde olan tutuklu Yasin Güngör'ün tekerlekli sandalye talebi Sağlık Bakanlığı'ndan onay aldı ancak cezaevi yönetimine takıldı.
Artı Gerçek'e konuşan Güngör'ün kardeşi Sedat Güngör gardiyanların kardeşine "Açlık grevine bizim için başlamadınız bunu size sağlamayacağız" dediğini belirterek, konuyu Diyarbakır Barosu avukatlarına bildirdiğini söyledi.
'NE ZAMAN ÖLECEKSİNİZ CESETLERİNİZİ ATALIM'
Kötü muamele ve işkence iddiaları ile sık sık gündeme gelen Elazığ Cezaevi'nden konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Ancak tutuklular aile ve avukat görüşlerinde yaşadıkları sorunları dile getiriyor. 150 günü aşkındır açlık grevinde olan Yasin Güngör yaklaşık 22 kilo kaybetti. Avukatı müvekilinin dengede durmakta güçlük çektiğini, zaman zaman kanamalar geçirdiğini, yoğun baş ağrısı ve dikkat problemi yaşadığını belirtti. Sedat Güngör geçtiğimiz günlerde kardeşinin Sağlık Bakanlığı'ndan tekerlekli sandalye talep ettiğini, bu talebe olumlu cevap verildiğini ancak cezaevi yönetiminin kendisine sandalyeyi vermediğini söyledi. Kardeşinin sandalyeyi özellikle açık görüşe giderken kullanmak istediğini ifade eden Güngör, "Refakatçı desteği engelleniyor yanındaki kişinin koluna girerek yürümesine dahi izin verilmiyor. Bu esnada 'Ne zaman öleceksiniz cesetlerinizi dışarıya atalım' gibi sözlere maruz bırakılıyorlar. Bunlar keyfi, hukuksuz, iradeyi kırmaya yönelik tutumlardır" dedi.
'HÜCRE CEZALARININ AMACI İNFAZ YAKMAK'
Geçtiğimiz günlerde kardeşinin de aralarında bulunduğu çok sayıda tutuklunun hücresine baskın yapıldığını belirten Sedat Güngör, "Yazdığı hikayeler ve notlar 'örgüt propagandası' gerekçesiyle toplatılmış. Bununla ilgili de 3 defa hücre cezası aldı. Yazdığı metinde 'Afrin'de insanlık kazanacak' dediği için hücre cezası aldı. Bu cezaların maksadını infazları yakmak ve tutukluluğu uzatmak olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.
GARDİYANLARDAN TUTUKLULARA, 'BİZE KOMUTANIM DİYECEKSİNİZ' DAYATMASI
Bağımsız bir heyetin Elazığ Cezaevi'ne gitmesi gerektiğini vurgulayan Güngör, "Kardeşimle bir hafta önce görüştüğümüzde gardiyanların kendilerine 'komutanım' diye hitap etmesini istediğini aktardı. Buna karşı koydukları için açlık grevinde olmalarına rağmen kaba dayağa maruz kaldıklarını söyledi" dedi.
ERCAN İNCELER HAKKINDAKİ İDDİALAR MECLİS'E TAŞINMIŞTI
Halkların Demokratik Partisi Van Milletvekili Tayyip Temel, Elazığ Cezaevine ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşımıştı. Özellikle 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde meydana geldiği öne sürülen kötü muamele iddialarını Adalet Bakanı Abdühamit Gül'e sormuştu. O soru önergesinde dikkat çeken detaylardan biri de Elazığ'a Şakran Cezaevi'nden gönderilen kurum müdürü Ercan İnceler'in 'işkenceci' olarak anılmasına ilişkin bir soruşturma olup olmadığıydı.