Açlık grevleri 55’inci gününde: Ölümler yaşanabilir, bir an önce adım atılmalı
Tutuklu ve hükümlülerin başlattığı açlık grevleri devam ediyor. DBP Diyarbakır İl Örgütü, açlık grevinde olanlarla diyalog sağlanarak sorunların çözülmesini istedi.
Remzi BUDANCİR
ARTI GERÇEK- Cezaevlerindeki siyasi tutukluların başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemleri 55’inci gününde devam ediyor. Birçok cezaevinde başlatılan açlık grevlerinde İmralı Cezaevinde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin sona erdirilmesi ve salgın sürecinde cezaevlerinde artan hak ihlallerinin son bulması talep ediliyor. Cezaevlerinde açlık grevi devam ederken, birçok kentte yapılan basın açıklamasında cezaevlerine ses verilmesi istendi.
AÇIKLAMANIN YAPILACAĞI ALANDA YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMİ
Diyarbakır’daki açıklamanın adresi Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önüydü. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü’nün açıklama yapacağı parkın etrafında yoğun önlem alan polis, çevreye TOMA, Zırhlı Araç ve Çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırdı.
GÜLMEZ: KANGRENLEŞEN SORUNLAR BÜTÜN TOPLUMU ETKİLİYOR
Tutuklu yakınlarının da katıldığı basın açıklamasını DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Seval Gülmez okudu. Türkiye’de onlarca cezaevinde yüzlerce tutuklu ve hükümlünün başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevinin 55’inci gününde olduğunu hatırlatan Gülmez, siyasal sorunlardan kaynaklı kangrenleşen cezaevi sorunlarının tutuklular başta olmak üzere bütün toplumu etkilediğini söyledi.
'KEYFİ UYGULAMALAR ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR'
Siyasal iktidarın yaşanan bu sorunları görmezden geldiğini ifade eden Gülmez, "Oysa devlet kontrolünde olan cezaevlerinde temel hak ve hukuk güvence altında olması gerekirken bilakis görevliler eliyle ortak yaşam standartları hiçe sayılmakta, keyfi cezalar, işkenceler, hasta tutukluların tedavilerinin geciktirilerek ölümlerine neden olan sonuçlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Türkiye’de ve dünyada Covid-19 pandemi nedeniyle koşullar daha da kötüleşmiştir. Onlarca tutuklu ve cezaevi görevlisi bu hastalığa yakalanmıştır. Böylesi bir dönemde kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan hasta ve engelli tutsaklar bir de sağlık koşullarıyla boğuşmaktadırlar" dedi.
'TECRİD SONA ERDİRİLMELİ'
İmralı’da uygulanan tecridin devam ettiğini ifade eden Gülmez, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) raporlarını hatırlattı. CPT raporlarında aile ve avukat görüşü, iletişim haklarının yerine getirilmesinin gerektiğinin açıkça belirtildiğini anlatan Gülmez, tecridin bir an önce sona erdirilmesini istedi.
'BİR AN ÖNCE ADIM ATILMALI'
Açlık grevinde olan mahpusların taleplerinin kabul edilmesini isteyen Gülmez, şu çağrıda bulundu: "Yasal ve anayasal hukuki haklar yerine getirilmeli. Zaten yaşam koşullarının kötü olduğu cezaevlerinde gerek pandemi gerekse açlık grevlerinden kaynaklı ölümlerin yaşanmaması için bir an önce diyalog sağlanarak sorunlar çözülerek açlık grevlerinin sonlandırılması sağlanmalıdır. Yetkilileri görevlerini yerine getirmeye, kamuoyunu da duyarlı olmaya davet ediyoruz".