AFAD duyurdu: Diyarbakır ve Mardin'deki faciadan 18 gün sonra 'afet bölgesi' kararı çıktı
Artı Gerçek - Diyarbakır ve Mardin sınırında çıkan, ana akım medyanın ve iktidar yetkililerinin 'anız yangını' demesine rağmen DEDAŞ'ın elektrik tellerinden kaynaklandığı raporlara yansıyan yangınla ilgili 'Afet bölgesi ilan edilsin' çağrıları 18 gün sonra karşılık bulabildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Diyarbakır-Mardin sınırında 20 Haziran'da meydana gelen ve 15 kişinin öldüğü yangından 18 gün sonra, bölgenin “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini duyurdu.
AFAD'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamada Diyarbakır'da ölenlerin yakınlarının ve yangından etkilenen ailelere 3 milyon lira, Mardin'de ölenlerin yakınlarına ise 2 milyon lira ödenek gönderildiği belirtildi. Ayrıca, yangın nedeniyle tarım ve hayvancılık zararlarının giderilmesi amacıyla Cumhurbaşkanlığı ve AFAD tarafından bölgeye 50 milyon lira olmak üzere toplam 55 milyon TL ödenek aktarıldığı ifade edildi.
NE OLMUŞTU?
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi kırsal Köksalan Mahallesi'nde 20 Haziran gecesi çıkıp, rüzgarın da etkisiyle Mardin’in Mazıdağı ilçesi kırsal Yücebağ ile Yetkinler mahallelerine doğru ilerleyen ve yerleşim yerlerine de sıçrayan yangında; Şehmus Demir, Mazhar Demir, Taliha Demir, Nuri Demir, Rezan Yılmaz, Azad Yılmaz, Resul Yılmaz, Remzi Yılmaz, Abdurrahman Buğdaycı, Ubeydullah Buğdaycı, Sinan Deviren, Fadıl Demir (57), İsmail Yardımcı ile eltiler Kerime Erdenli (55) ve Zekiye Erdenli (55) öldü. 78 kişi hastaneye kaldırıldı.
Yangında Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde Köksalan, Bağacık, Yazçiçeği ve Ağaçsever mahallelerinde 1111 dekar hasadı yapılmamış buğday tarlası olmak üzere 7 bin 900 dekar tarım alanı zarar gördü, 1 traktör ve 14 sulama tesisi yandı.
Köksalan Mahallesi'nde 924 küçükbaş ölürken, tedavi edilemeyecek durumda ağır yaralı 83 küçükbaş Et ve Süt Kurumu'na (ESK) kesime gönderildi. 190 hayvan ise yerinde tedavi edildi.
Mardin'de de Mazıdağı ilçesi Yetkinler ve Yücebağ mahalleleri ile Kelek mezrasında 4 bin dekarı hasadı yapılmamış buğday tarlası olmak üzere 7 bin dekarlık tarım alanı zarar gördü, bazı sulama ekipmanları yandı.
Çok sayıda kişi, sivil toplum kuruluşu, siyasi parti ve meslek odaları, yangına geç müdahale edildiğini belirterek yetkililere tepki gösterdi.
Öte yandan Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada ön rapor yetersiz bulundu. Savcılık, bir kez daha delillendirilmiş geniş kapsamlı rapor istedi. Yangının ilk çıktığı noktası olan Köksalan Mahallesi’nde jandarma ekiplerinin güvenlik önlemleri altında 7 kişilik bilirkişi heyeti inceleme yaptı. (HABER MERKEZİ)
Diyarbakır'da elektrik tellerinden kaynaklı bir yangın daha: DEDAŞ daha önce tazminat ödemiş
Mersin Çevre Platformu'ndan çağrı: 'Diyarbakır ve Mardin'de yangın alanı afet bölgesi ilan edilsin'