Afyon'daki çiftlikten açıklama: Türk Texel koyunu ürettik

Afyon'daki çiftlikten açıklama: Türk Texel koyunu ürettik
AKÜ Veterinerlik Fakültesi'nin çiftliğinde Avrupalı Texel koyunları üzerinde yürütülen çalışmaya ilişkin açıklama yapıldı. Doç. Dr. Çelikeloğlu, "Türk Texellerini elde ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

Artı Gerçek - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yerli ırkların yanı sıra ana vatanı Hollanda olan Texel ırkı koyunlarla ilgili çalışmada 'Türk Texel koyunu' üretildiği açıklandı..

2016 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında çiftliğe getirilen Texel koyunlarından moleküler genetik yöntemleriyle istenen genlere sahip olanlar belirlendi. Ardından seçilen Texel ırkıyla yerli ırk olan Ramlıçlar çiftleştirilerek Türkiye şartlarına uyumlu Texeller elde edildi. 'Texel Ramlıç' kuzuları ise daha sonra Ramlıç ve yine yerli ırk olan Pırlaklar ile çiftleştirilerek, büyüme, gelişme ve kesim, karkas özelliklerini iyileştirme çalışması yapıldı. En az 5 nesil süren çiftleştirme çalışmalarının sonucunda doğan yeni Texel türünün yerel koşullara uyumunun başarıyla sağlandığı açıklandı.

'YÜZDE 1-2 ÖLÜMLE KUZU HASAT DÖNEMİNİ TAMAMLAYABİLİRİZ'

AKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Koray Çelikeloğlu, çiftlikte dört farklı ırk bulunduğunu, yerli ırkların Pırlaklar, Dağlıçlar ve Ramlıçlar, Avrupa modeli olanın ise Texeller olduğunu anlattı.

koyunlar.jpg
Doç. Dr. Çelikeloğlu, yeni koyunların sert iklime adapte olduğunu söyledi.

Texellerin Avrupa'daki atalarının Türkiye koşullarına uyum sağlayamadığını söyleyen Doç. Dr. Çelikeloğlu, "Bu hayvanlara kendi yerli ırklarımızdan bölgeye uyum, MHC (Majör Histokompatibilite Kompleksi) genleri aktarıldı. Tabii ki bunlar tamamen doğal yollarla yapılan çalışmalar. Hayvanlar artık günümüzde Afyon gibi sert bir iklime ve mikrofloraya sahip bölgeye adapte olmuş durumda. Kışın ortasında doğan kuzularda artık ölümle karşılaşılmıyor. Yüzde 1-2 civarında bir ölümle kuzu hasat dönemini tamamlayabiliyoruz. Tamamen bölgeye adapte olmuş durumda Texel koyunlarımız. Yani Türk Texellerini elde ettiğimizi rahatlıkla söyleyebilirim" dedi. (DHA)

Öne Çıkanlar