Ağrı'da halkın iradesi hep yok sayıldı
Ağrı'da 1999 yerel seçimlerinde seçilen belediye başkanı görevinden alındı. 2014 yerel seçimlerinde Sırrı Sakık kazanmasına rağmen seçimler iptal...
Ağrı'da 1999 yerel seçimlerinde seçilen belediye başkanı görevinden alındı. 2014 yerel seçimlerinde Sırrı Sakık kazanmasına rağmen seçimler iptal edildi. 1 Haziran'da yenilenen seçimlerde tekrar Sakık seçildi. 3 yıllık sürenin ardından bu kez de kayyum atandı.
ARTI GERÇEK – Sınır kent Ağrı'da seçimler her zaman olaylı geçti. Halkın iradesinin bir türlü kabul edilmediği bu kentte bu kez de belediyeye kayyum atandı. 1999'dan bu yana Ağrılıların kaderi gibi oldu seçtikleri iradeler.
19 Eylül 1930 tarihli Milliyet Gazetesi'nde bir karikatür yayımlandı. Karikatürde bir dağ resminin üstünde bir mezar taşı çizilmişti. Mezar taşının üzerine "Muhayyel Kürdistan burada meftundur", yani "Hayali Kürdistan burada yatmaktadır" anlamına geliyordu. Ağrı geçmişten günümüze kadar bir çok sorunla anıldı. Sınır kent, isyan eden konumundan hiç vazgeçmedi. Ve bu kentin duruşu hep seçimlere de yansıdı.
1999'DA DA BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI
1999 yılında yapılan yerel seçimleri HADEP kazandı. 25 Şubat 2000'de HADEP Ağrı Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz, İçişleri Bakanlığı tarafından, hakkındaki bir davadan dolayı görevinden uzaklaştırıldı. Halkın iradesi görevden alınmıştı. Seçimlerde yaşanan sancılı süreçler hep tekrarlandı.
AKP'NİN OY DÜŞÜŞÜ
2014 yerel seçimlerine kadar Ağrı şehir merkezi AKP'nin önemli oy depolarından biri haline geldi. AKP 2007'deki genel seçimlerde il genelinde yüzde 63 gibi bir oy oranı yakalayarak 5 milletvekili çıkardı. 2009 yerel seçimlerini de AKP aldı. Seçimlerde usulsüzlük yaptığını belirten Ağrılılar sokaklara döküldü, gösteriler günlerce sürdü. Çünkü Ağrılılara göre DTP'nin 3 bin oyu yok sayılmıştı. Ama tüm ısrarlara rağmen seçim iptal edilmedi. 5 yıl boyunca yerel iktidar da kalan AKP belediye başkanı Hasan Arslan yoğun tepki topladı. Belediye iktidardaki bir partinin olmasına rağmen kentte hiç bir değişiklik yapılmadı. Ağrı köy görünümünden kurtulamadı. 2007'den itibaren AKP'nin şehirde oy oranı düşmeye başladı ama 2011 genel seçimlerinde yüzde 47'lik oran aldı. Bu seçimde de BDP 1 bağımsız milletvekili çıkardı.
2014 YEREL SEÇİMLERİNDE OLAYLAR
2014 yerel seçimlerinde de BDP'den Sırrı Sakık ve Mukades Kubilay adaydı. 30 Mart'taki seçim sonuçlarında Sakık ve Kubilay 10 oy farkla kazandı. Ama YSKk bir türlü seçim sonuçlarını ilan etmedi. AKP'liler ise seçimin yenilenmesini istiyordu. Kentte olaylar çıktı. Giriş ve çıkışların kapatıldığı Ağrı'da günlerce protestolar sürdü. OHAL uygulamaları hayata geçirildi. Günlerce sandıklardaki oylar sayıldı.Bir hafta sonra ‘yırtık torba' yüzünden seçim iptal edildi. YSK, 1 Haziran'da seçimlerin yeniden tekrarlanmasına karar verdi.
AKP ÇIKARMA YAPTI
AKP kurmaylarıyla kentte çıkarma yaptı. Seçim çalışmaları oldukça çekişmeli geçti. 10 oyla seçim kazanmıştı DBP ama 1 Haziran'dan da 3 bin oy farkla ikinci kez kazandı.Onu izleyen ve bir yıl sonra yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise ibre AKP için tamamen tersine döndü. Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan Ağrı'da oyların yüzde 36.44'ünü alırken, HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş yüzde 61 oranında oy aldı. 2015 Nisan'ın da da çözüm süreci olmasına rağmen Diyadin'de provokasyon girişimi büyük tepki aldı.
TENDÜREK PROVOKASYONU
2 kişinin yaşamını yitirdiği Tendürek'te Ağrılılar askerler için canlı kalkan oldu ve provokasyonu önledi. Günlerce bu olay konuşuldu. Bu süreçte Belediye Eş Başkanı Mukaddes Kubilay tutuklandı. Bugün itibariyle de Sırrı Sakık görevinden alındı. Şimdi kayyum olarak vali atandı. Halkın iradesi bir kez daha yok sayılmış oldu.