AİHM'den muhalif gazeteciyi Türkiye'ye iade eden Bulgaristan'a kınama ve ceza

AİHM, Türkiyeli muhalif bir gazeteciyi iade eden Bulgaristan'ı kınadı ve 15 bin euro cezaya mahkum etti.

AİHM'den muhalif gazeteciyi Türkiye'ye iade eden Bulgaristan'a kınama ve ceza

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Bulgaristan'a kaçan Türkiyeli bir muhalif gazetecinin iltica başvurusunun Bulgar makamlarınca incelenmeden Türkiye'ye iade edildiği bildirildi. Mahkeme kararından ötürü Bulgaristan'ı hem kınadı hem sert şekilde tepki gösterdi. Ayrıca mahkeme, Sofya'yı 15 bin euro cezaya mahkum etti.

Strazburg merkezli mahkemeden yapılan açıklamada, "Başarısız darbe girişiminin ardından Bulgaristan'a kaçan gazetecinin uluslararası koruma başvurusu Bulgar makamları tarafından incelenmedi" denildi. Ayrıca bu durumun esefle karşılandığı da belirtildi.

Mahkemenin açıklamasında Türkiye'ye iade edilen muhalif gazetecinin adı açıklanmazken, bu şahsın Türkiye'ye dönmesi halinde kötü muamele görebileceğini belirtmesine rağmen bu ifadesinin görmezden gelindiğinin altı çizildi.

Mahkeme, 36 yaşında olduğunu belirttiği gazetecinin şu anda Türkiye'de cezaevinde bulunduğunu ve Türkiye'ye sınır dışı edildikten sonra "terör örgütüne" üye olmaktan suçlamasıyla yedi buçuk yıl hapse mahkum edildiği bilgisini paylaştı.

AİHM, Türkiye'ye iade edilen şahsın 'Ankara'nın 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardında olmakla suçladığı emekli vaiz Fethullah Gülen'e yakın olduğu iddia edilen Feza Gazetecilik bünyesinde faaliyet gösteren Zaman gazetesi ve Cihan Haber Ajansı'nda çalıştığını' aktardı.

Mahkemenin açıklamasının devamında şu ifadeler yer aldı:

"Darbeden birkaç ay önce Türk yargısı, grubun başına üç yönetici atadı. Zaman daha sonra Erdoğan yanlısı bir çizgi benimsedi ve iltica başvurusunda bulunan gazeteci o sırada görevden alındı ​​ve basın kartı da iptal edildi."

AİHM, gazetecinin darbeden kısa süre sonra Türkiye'den ayrıldığını, 13 Ekim 2016 gecesi, diğer 6 Türk ile birlikte bir kamyonun kasasında Türkiye-Bulgaristan sınırını geçmeye çalışırken yakalandığını bildirdi.

Gazetecinin peş peşe yaptığı sığınma ve uluslararası koruma başvurularının başarısız kalmasının ardından, 16 Ekim'de Türk makamlarına teslim edildiğini aktardı.

Konuyu ele alan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, oy birliğiyle muhalif gazeteciyi Türkiye'ye iade eden Sofya'nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 3. Maddesi (Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya işlemlere tabi tutulamaz) ile 13. Maddesi'ni (Etkili başvuru hakkı) ihlal ettiğine hükmetti.

Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, gazeteciyi Türkiye'ye iade eden Bulgaristan'ın bu gazeteciye 15 bin euro manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı. (Euronews)

Türkiye ceza aihm Bulgaristan