Aile hekimleri sözleşmesi ve ödeme yönetmenliği birçok kentte protesto edildi
Sağlık çalışanları, aile hekimlerinin çalışma koşullarını düzenleyen ve cezalandırma yöntemi olarak gördükleri 'Aile Hekimleri Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmenliği'nin geri çekilmesini istedi.
Ankara, Antalya, Diyarbakır, Batman, İzmir olmak üzere birçok kentte sokağa çıkan sağlık çalışanları, aile hekimlerinin çalışma koşullarını düzenleyen "Aile Hekimleri Sözleşmesi ve Ödeme Yönetmenliği"nin geri çekilmesini istedi.
İzmir Sağlık Platformu, yönetmenliğin geri çekilmesi talebiyle Tabip Odası binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna "İş yükünü arttıran, gelir kaybına neden olan, aile hekimlerini susturan, sözleşme feshini kolaylaştıran ceza sözleşmesi geri çekilsin" pankartı asıldı.
Basın metnini okuyan Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu üyesi Serkan Şen, pandemi döneminde çıkarılan bu yönetmelikle sağlık çalışanlarının cezalandırılmak istendiğini söyledi. Çıkarılan yönetmelikle aile hekimlerinin sorunlarına bir çözüm bulunamayacağını belirten Şen, "Basında veya sosyal medyada izinsiz bilgi veya demeç verilirse 50 ceza puanı var! Ceza puanı listesinde en ağır suçlar olan sahte evrak düzenlemek, işe alkollü gelmekle aynı ceza puanı öngörülmüş bu eylem için. Aynı eylem ikinci kez yapılırsa 100 ceza puanı veriliyor. Herhangi bir sebeple 150 ceza puanı alındığında iş akdi sona erme tehdidi var! Bakanlık müfettişlerinin herhangi bir sebeple soruşturma başlatması ve bu soruşturma sonucunda iş akdi sona erme tehdidi de var" dedi.
'İPTAL EDİLSİN'
Aile hekimlerinin özlük haklarının sürekli olarak geriye doğru gittiğini aktaran Şen, "Kamu dışından gelip sözleşme imzalayan arkadaşlarımızın birçok özlük hakkı yok sayılmakta, kıdem tazminatları verilmemekte ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımıza hiçbir şekilde yer değişikliği hakkı tanınmamaktadır" diye belirtti. Şen, Sağlık Bakanlığı’na yönetmeliği iptal etmesi çağrısında bulundu.
Toplantıya katılan sağlık emek ve meslek örgütleri temsilcileri de te tek söz alarak yönetmeliğin sağlık alanında yaşattığı sorunlara dikkati çekti.
ANTALYA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi ve Tabip Odası adına ceza yönetmeliği denilen uygulamanın son bulması amacıyla Muratpaşa 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı. "Ceza Yönetmeliğine Karşı Mücadeleden Vazgeçmiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan SES Şubesi Eşbaşkanı Dr. Kaan Taşer "ASM çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran, ücretlerini ve kazanılmış haklarını gasp eden, görüş ve düşünce açıklama özgürlüğünü ortadan kaldıran ceza yönetmeliğine karşı mücadelemizi bu yönetmelik geri çekilene dek sürdüreceğiz. Bizlere pandemi döneminde haksız ve hukuksuz şekilde dayatılan yeni aile hekimliği ödeme-sözleşme yönetmeliği cezalandırma ve işten atma yönetmeliğidir. Asla kabul etmiyoruz! Ceza sistemini ağırlaştıran, sözleşme feshini kolaylaştıran, dayanaksız-keyfi yaptırımlar getiren ASM çalışanlarının beklentilerini ve taleplerini karşılamayan bu sözleşme derhal feshedilmelidir" diye konuştu.
DİYARBAKIR
Amed Sağlık Platformu da Ofis Aile Sağlığı Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan sağlık çalışanları, "Ceza sözleşmesini kabul etmiyoruz" pankartı açıldı. Platform adına açıklama yapan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, pandemi ile sağlıklı bir mücadele için sağlık çalışanlarının kendi sağlılarını güvende hissetmesi gerektiğini söyledi. Turan, yönetmeliğin salgınla mücadeleye karşı yapılmış bir müdahale gibi, aylardır yıpranan aile hekimliği çalışanlarının kalan enerji ve motivasyonlarının bittiğini belirtti. Kamu dışından gelen ve sözleşme imzalayan meslektaşlarının birçok özlük haklarının yok sayıldığını dile getiren Turan, "Kıdem tazminatları verilmemekte ve aile sağlığı çalışanı arkadaşlarımıza hiçbir şekilde yer değişikliği hakkı verilmemektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı bu haksız ve hukuksuz maddelerle dolu Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliğine olan tepkimizi daha güçlü gösterebilmek için sağlık çalışanları ve sağlık meslek örgütleri ile buradayız. Sonuç alana kadar, bu ceza yönetmeliği geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya ise, yönetmelik geri çekilene kadar mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.
BATMAN
Batman Tabip Odası ve SES Şubesi de aynı konuya ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan SES Şube Eşbaşkanı Deniz Topkan, iki yıla yakın bir süredir yaşamlarını çok yönlü etkileyen pandemi ile mücadele ettiklerini belirterek, "Pandemiyi kontrol altına almak adına aşılama çalışmalarını yoğun bir emek ile sürdüren sağlık çalışanlarının; çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesi beklenirken, tam tersi pandemi koşullarında 30 Haziran 2021'de yayımlanan ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinde değerli emekleri olan aile hekimliği çalışanlarına ceza puanları getiren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğini kabul etmediğimizi kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz" diye konuştu. (MA)