Akbelen'e sabah baskını: Zeytin ağaçları sökülüyor, köylüler gözaltına alındı
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy-Akbelen Ormanı'nda Limak-İçtaş ortaklığındaki YK Enerji'nin maden sahasını genişletmesi için kamyonlar ve kesim ekipleri jandarma eşliğinde zeytinliklere girdi. Zeytin ağaçlarının sökülmeye başladığını belirten köylüler gözaltına alındıklarını duyurdu.

Artı Gerçek- Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına karşı yıllardır mücadele eden köylüler, bu sabah Akbelen'de zeytin ağaçlarının sökülmeye başlandığını duyurdu.
X'teki 'Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz' adlı hesaptan paylaştıkları videolarla gelişmeleri paylaşan ve destek çağrısında bulunan yöre halkı, "Bu sabahın erken saatinde kamyonlar, kesim ekipleri ve jandarma personeli Akbelen'e gelerek zeytin kıyımına başladı. Giriş çıkışlar tutuldu. Engelleniyoruz" ifadelerini kullandı.
İKİZKÖY MUHTARI IŞIK: HERKESTEN YARDIM VE DESTEK İSTİYORUZ
Video mesaj yayınlayan İkizköy Muhtarı Nejla Işık da "Sabahın erken saatlerinde başladılar. Her yeri askerle çevirmişler. Sanki teröristiz, öyle bir durum. Zeytin sökülen yeri korumaya almışlar, sökümü kolay yapabilsinler, kimse müdahale etmesin diye. Biz sökümün olduğu yere ulaşmaya çalışıyoruz, 8-10 kişiyiz, şu anlık hiçbir yerden gelen yok. Çağrıya çıktık, çıkmaya da devam edeceğiz. Herkesten yardım ve destek istiyoruz. Bu zeytinler sadece bizim değil, bunu anlatmaya çalışıyoruz. Herkesin emeğine çökecekler" dedi.
Bütün siyasi partiler ve halka çağrı yapan Işık, "O kadar sinirliyim ki, söyleyecek söz bulamıyorum. Hatay’da gördük, yaşadık. İnsanları yerlerde sürükleyerek narenciye ağaçlarını söktüler, aynısı şu an burada. Biz de şu an gidiyoruz, çok geniş bir alan oraya ulaşmaya çalışıyoruz. Köyde de herkes yaşlı, herkes işte, kimseye ulaşamadık fazla. Kıyımı göstermek istiyoruz, ne kadar gösterebilirsek. Biraz zor görünüyor çünkü her yeri çevirmişler. Durdurmaya çalışacağız" diye konuştu.
'GÖZALTINA ALINDIK'
Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz' adlı hesaptan paylaşılan 'Gözaltına alındık' başlıklı üçüncü mesajda ise "Akbelen’de tüm tepeler jandarmalar tarafından kuşatılmış durumda. Zeytinlerin kesildiği alana ulaştık. Bu katliam bitene kadar gitmeyeceğimizi söyledik, gözaltındayız" denildi.
MUHTAR IŞIK VE ÜÇ KÖYLÜ KARAKOLA GÖTÜRÜLDÜ
İkizköy Muhtarı Nejla Işık ve beraberinde 3 köylünün, jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındığını ve Milas İlçe Jandarma Komutanlığı’na götürüldüğü öğrenildi.,
DANIŞTAY'A ACİL YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ
Akbelen Köyü’nde zeytin ağaçlarının sökümüne başlanması üzerine köylüler ve avukatları harekete geçti. ANKA Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, yaklaşık 10 köyden 77 yurttaş adına açılan davada, avukatlar Danıştay’da acil yürütmeyi durdurma başvurusunda bulundu. Avukat İpek Sarıca, "Mahkeme süreci devam ederken şirket, yangından mal kaçırır gibi zeytinlikleri sökmeye devam ediyor. Biz Danıştay’da dava açmıştık. Süreç şirketin lehine ilerliyor. Acele şekilde yürütmeyi durdurma verilmesini talep ettik, 'yoksa girecekler' dedik. Karar henüz tebliğ edilmedi ama zeytinlikler sökülmeye başlandı" dedi.
AKBELEN DİRENİŞİNİN SİMGESİ ZEHRA NİNE DÜN VEFAT ETMİŞTİ
Akbelen Ormanı’nın korunması için yürütülen direnişin sembol isimlerinden 79 yaşındaki Zehra Yıldırım dün vefat etmişti. Akbelen Ormanlarını korumak için akrabası Esra Işık ile birlikte asırlık çam ağaçlarına sarılan Zehra Nine, direnişin sembolü haline gelmişti.