AKP döneminde izinsiz yardım toplama hakkı tanınan dernek ve vakıflar
Osman ÇAKLI
İSTANBUL – Türkiye'de izin almadan yardım toplama hakkına sahip toplam 50 vakıf ve dernek bulunuyor. Bunların arasında AKP döneminde özel izin alan doğrudan tarikat ya da cemaatlere bağlı çok sayıda vakıf ve dernek var. Beş vakfın başkanlık ya da yönetim kurulu koltuklarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çocukları Bilal Erdoğan ile Esra Albayrak bulunuyor. Erdoğan ailesinin yönetiminde yer almadığı birçok cemaat kuruluşlarında ise ya Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakın isimler ya da Bilal Erdoğan’ın arkadaşları bulunuyor. Peki, AKP döneminde özel izinle yardım toplama hakkını elde eden dernek, vakıf ve cemiyetler kimler tarafından kuruldu ve bugün kimler tarafından yönetiliyor? İşte listesi...
İlim Yayma Cemiyeti
1951 yılında Mahmut Celalettin Ökten tarafından kurulan cemiyet, Türkiye’deki ilk imam hatip okullarını açmasıyla biliniyor. Mahmut Celalettin Ökten de Türkiye’deki ilk imam hatip okulunun müdürlüğünü yapmıştı. Daha sonradan vakfa dönüştürülen cemiyetin şu anki mütevelli heyeti şöyle:
Bilal Erdoğan, Ömer Çınar, Affan Kırkan, İdris Turan İlter, Turgut Simitçioğlu, Mehmet Fatih Kahraman, Ziya Altan Elmas, Bekir Sakıp Şahinoğlu, Mehmet Akif Aydın, Şenol Özbek, Ümit Kiler, Mustafa Nazif Çelebi Hızır Aslıyüksek, Selim İman.
İHH İnsani Yardım Vakfı
1995 yılında kurucularının Fehmi Bülent Yıldırım ve Mahmut Savaş olduğu vakfın başkanlığını halen Fehmi Bülent Yıldırım yürütüyor. Vakfın en az 535 milyon TL’yi kontrol ettiği biliniyor. Vakfın yönetim kurulu şöyle:
Hüseyin Oruç, Yavuz Dede, Osman Atalay, Muhammet Hanefi Kutluoğlu, Serkan Nergis, Ali Yandır, Yusuf Şahin, Emin Şen, Murat Yaşa, Bülent Alan, Hayrettin Şahin, Zeyid Aslan, Mahmut Yeşilyurt, Yaşar Kutluay, Durmuş Aydın, Mehmet Çelik, Orhan Şefik, İzzet Şahin, Yusuf Bilgin, Dilaver KUTLUAY, Mehmet Timurağaoğlu.
Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV)
1996 yılında, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde, bugünkü Erdoğan öncülüğünde kuruldu.
Vakfın mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Fatmanur Altun. Aynı zamanda Altun, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi. Vakfın Başkanvekili ise Ahmet Bayraktutar. Yönetim Kurulunda ise yine Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak yer alıyor. Üyeler ise şöyle: Kübra Güran Yiğitbaşı, Osman Bozkurt, Tülay Kalav, Mevlüt Uysal, Murat Şeker, Yasemin Solmaz, Ayşe Kardaş, M. Fatih Kalender, Hatice Akıncı Yılmaz, Mehmet Fehmi Bilge.
İnsan ve İrfan Vakfı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın kurucuları arasında yer aldığı vakfı bugün Mehmet Fatih Çıtlak yönetiyor. 2020 yılında besicilerin 50 milyon TL dolandırıldığı iddiasıyla Çıtlak da ifade vermişti. Vakıf hakkında yapılan haberlerle kamuoyuna “Gülen cemaatinin vakfına karşı Bilal Erdoğan’ın vakfı” haberiyle yansımıştı. Vakfın şu anki yönetiminde şu isimler yer alıyor:
Hasan Can, Prof. Dr. A. Sacit Açıkgözoğlu, Bilal Erdoğan, Av. Murat Türkyılmaz, Güven Şahinler, Bilal Şahinyılmaz, M. Halil Can, Mustafa Eryılmaz, Abdurrahman Şişman, Bilal Ağca, Yusuf Samet Bilkil, Abdurrahman Tevruz, Adem Özkul, Nuhi Şahinler, Mehmet Akkaya, Ünal Olgun Ömer Erdoğan, Ömer Duyar.
İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı
Vakfın kurucuları arasında İsmailağa cemaatinden Mahmut Ustaosmanoğlu ve Celal Erzincanlıoğlu, Mahmut Seyfettin İnanç, Ali Takış, Adnan Muhlis Koçak gibi isimler yer alıyor. İstanbul Fatih'te Çarşamba Cemaat 2023 Mayıs seçimlerinde Erdoğan’a açıktan destek açıklamış. Cemaat son dönemde nitelikli cinsel istismar suçuyla gündemde yer alıyor.
Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM)
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın kurucularından olduğu ve Mütevelli Heyeti Başkanı olarak görev yaptığı Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu. Vakfın yönetimindeki diğer üyeler ise şöyle: Sevim Zehra Can Kaya, Canan Sarı, Ayşegül Yıldırım Kaya, Elif Aydın Ünlü, Sedide Bulut, E. Melike Cevahiroğlu, Zeynep Temizer Atalar, Ebru Aracı.
Beşir Derneği
2004 yılında kuruldu. Menzil cemaatine yakınlığı ile biliniyor. Genel Başkanı Fatih Sarıyar. Fatih Sarıyar 2000 yılında Gebze Belediyesi Sosyal İşler Amirliği görevine getirildi. Menzilci Sarıyar, 2010 yılına kadar hem Beşir Derneği hem de belediyedeki görevine devam etti.
Aziz Mahmûd Hüdâyî Vakfı
Osman Nuri Topbaş öncülüğünde 1985 yılında kurulan vakfın başında şu an Ahmed Hamdi Topbaş bulunuyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Topbaş ailesi, vakfı yoksulluğu azaltmak için kurduğunu söylüyor. Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Cumhuriyet döneminde kurulan ve Nakşibendilik geleneği içinde olan Erenköy cemaatinin en önemli vakıflarından biri.
Ensar Vakfı
1979 yılında Kadir Topbaş tarafından kurulan vakıf, dini eğitimler verme amacı güdüyor. Topbaş, aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AKP’li eski başkanı. Vakıf, 2012-2015 yılları arasında Karaman’daki şubesinde yaşları 9 ila 10 arasında değişen çok sayıda çocuğun cinsel istismara uğramasıyla gündeme gelmişti. Vakfın mevcut Genel Başkanı ise Dr. Şener Ağaç AKP’ye yakınlığı ile biliniyor. Özellikle seçim evvelinde sık sık AKP’li vekiller tarafından ziyaretler gerçekleştiriliyor.
Hayrat İnsani Yardım Derneği
Nur cemaatinin Yazıcılar grubuna mensup derneği 1974 yılında Ahmet Hüsrev Altınbaşak kurdu. Mevcut başkanı ise avukat Hakkı Aygün. Dernek sık sık AKP’li milletvekillerini ziyaret ederek sosyal medya hesabından paylaşıyor. Derneğe ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “fedakârlık nişanı” verildi. Derneğin sadece İstanbul’da 23 şubesi bulunuyor.
Hoca Ahmet Yesevi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” diye bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün teşvikiyle bir grup gönüllü tarafından kuruldu. Ahmet Mahmut Ünlü, seçim dönemlerinde sık sık AKP’ye destek vereceklerini açıklamasıyla biliniyor.
İhlas Vakfı
1975 yılında İstanbul’da kurulan vakıf. Aynı zamanda İhlas Holding adına faaliyet yürütüyor. Vakfın mütevelli heyeti başkanı Mahmut Kemal Aydın aynı zamanda İhlas Holding yönetim kurulunda üst düzeyde görev yapıyor. Vakfın yaklaşık 30 kadar ilde öğrenci yurdu bulunuyor. İhlas Holding de AKP’ye yakınlığı ile biliniyor. Ayrıca suç örgütü lideri Sedat Peker tarafından paylaşılan cinsel içerikli videoda İhlas Holding CEO’sunun olduğu iddia edilmişti. Kamuoyu günlerce videoyu konuşmuştu.
Mahmud Esad Coşan Eğitim Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Vakfı
İskenderpaşa cemaatine ait vakıf 2005 yılında Muharrem Nureddin Coşan tarafından kuruldu. Coşan, tarikatın kurucusu ve “şeyhi” Mahmud Esad Coşan’ın oğlu. M. Nureddin Coşan cemaatin Server Holding kapsamındaki ticari ilişkilerini de sürdürüyor. Server Holding dışında Nureddin Coşan'ın başkanı olduğu diğer şirketler şöyle:
• Server İletişim Gazetecilik ve Yayıncılık Sanayi ve Ticaret A.Ş.
• Ümraniye Sağlık Tesisleri ve Ticaret A.Ş.
• Haksağ Sağlık Hizmetleri A.Ş. ve Zinde Sağlık Hizmetleri A.Ş.
• Vefa Yayıncılık Tic. A.Ş.
• ASFA Eğitim Tesisleri A.Ş.
• Seha Neşriyat ve Ticaret A.Ş.
• Yıldız Danışmanlık TV Reklamcılık Prodüksiyon Sanayi Ticaret A.Ş.
• Sim Ağ İhtiyaç Maddeleri Pazarlama A.Ş.
• Süfür Gıda Sanayi Ticaret Limited Şirketi.
• Vera İç ve Dış Ticaret A.Ş.
• Medipol hastaneleri
Önder İmam Hatipliler Derneği
Dernek 1958 yılında kuruldu. Genel Başkanının Kartal Anadolu İmam Hatip mezunu Abdullah Ceylan’ın olduğu derneğin yönetimindeki isimler şöyle:
Kemal Bilal Aydın, Seçkin Koç, Demet Tezcan, Ali Çiçek, Ekrem Erdem, Resul Çiftçi, Cem Demir, Ahmet Yapıcı, Ahmet Yiğit, Erkam Salih Büyükdinç, Hüseyin Kara, Sabahattin Yamak, Enes Abdurrahman Hibe, Ahmet Bingöl, Ahmet Emek…
Sadaka Taşı Derneği
Nakşibendilerin Halidi kolunun bir derneği olarak biliniyor. 2010 yılında Üsküdar’da kurulan derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Özdal. Asil üyeler ise şöyle: Fatih Bolcan, Cevdet Hasbal, Hasan Ağırman, Hacı Altun, Ahmet Özcan, F. Bilal Şener.
Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEM-DER)
2005 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından kuruldu. Derneğin başkanı daha sonra Emine Erdoğan’ın kardeşinin eşi Saadet Gülbaran oldu. Derneğin mevcut yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: Av. M. Belma Satır (AKP kurucu üyesi ve Halkbank yöneticisi) Ayşe Çelikbilek, Ayşen Zeybekçi, Ferda Demircan, Nazan Yalçınkaya, Dr. Diden Akal Taşcıoğlu, Seher Tuba Gökçe, Mukaddes Eröğüt.
Amyotrofik Leteral Skleroz Motor Nöron Hastalığı Derneği
2001 yılında hasta ve hasta yakını 10 kişi tarafından kuruldu. ALS MNH Derneği’nin kurucu üyeleri arasında bir dönem Bakırköyspor ve Trabzonspor’da forma giyen İsmail Gökçek bulunuyor. Gökçek, 2022 yılında derneğin onursal başkanı oldu.
Derneğin mevcut yönetim kurulu başkanı ve üyeleri şöyle: Alper İhsan Kaya (başkan) Ayşen Gümrükçü Çetiner, Aydın Çengel, İsmail Yan, Tufan Aker, Ömür Çakır, Kebuter Ayşe Yenen Sibel Karşıdağ, E. Dilara Ustaoğlu.
Arama Kurtarma Derneği (AKUT)
Dernek 1996 yılında Nasuh Mahruki, Feridun Çelikmen, Memet, Tanrısever, Kuvvet Lordoğlu, Nevzat Çetin, Alper Sesli ve Oral Ülkümen tarafından kuruldu. Mevcut yönetim kurulu ise şöyle: Zeynep Yosun Akverdi (başkan), Esra Üstünkaya, Diden Tandaç, Çağlar Öğünç, Tugay Yılmazberk, Serkan Kaya ve Özgür Çelik.
UNICEF Türkiye
Uluslararası “çocuk acil yardım fonu” olan UNİCEF, 1951 yılından beri Türkiye’de faaliyet yürütüyor. UNİCEF uluslararası düzeydeki çalışmalarına ise 1946 yılında başladı. UNICEF Türkiye’nin temsilciliğini 10 Ekim 2020’den beri Regina De Dominicis yürütüyor.
Darüşşafaka Cemiyeti
Cemiyet 30 Mart 1863 yılında Sultan Abdülaziz Han’ın fermanıyla kuruldu. Cemiyetin mevcut başkanı 2 Nisan 2022 yılında Oğuz Güleç oldu. Yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: Erman Süsler, Zeynep Necipoğlu, Mustafa Uğur Demirci, Cem Şipal, Mehmet Erktin, Prof. Dr. Esra Ekmekçi Çalıoğlu, Dr. Serpil Tunçer, Prof. Dr. Feryal Çam Çelikel, Büyükelçi, P. Nesrin Bayazıt, Müge Ören, Eşref Biryıldız, Vedat Bayrak, İpek Üstündağ ve Melek Eyigünlü.
Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
1996 yılında ön adımları atılan dernek 1998 yılında dernek statüsü aldı. Derneğin kurucusu ise TV programcısı Uğur Arslan olmuştu. Derneğin mevcut Genel Başkanı Av. Mehmet Cengiz, Genel Başkan Yardımcısı, Coşkun Yıldız. Yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: Av. İsmail Tuğrul, Ali Karayılan, Mehmet Fındıkçı, Av. Mehmet Cihan, Muhammet Ammar Çetin, Osman Acun, Hüseyin Cerrahoğlu, Ali Reyhan, Esen, Nedret Demir, Emre Durgut ve Dr. Öğretim Üyesi Mahmut Sami Kanbaş.
Dr. İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı
Vakıf 1991 yılında Kale Grubu Kurucusu İbrahim Bodur tarafından kuruldu. Vakfın mütevelli heyetinde ise Zeynep Bodur Okyay, Dr. İbrahim Bodur bulunuyor.
Engelsiz Eğitim Vakfı (ENEV)
Bünyesinde İstanbul Kent Üniversitesi de kurulan vakıf, 2015 yılında vakıf faaliyetlerine başladı. Vakfın Kurucu Başkanı ise Berna Yılmaz. Vakfın mütevelli heyetinde eski ANAP Milletvekili Sühan Özkan gibi isimlerin yanı sıra Selim Özkan, eski TBMM Başkanı Köksal Toptan, hukukçu Saime Toptan. Diğer üyeler ise şöyle: Ceren Yılmaz, Emir Hasan Yılmaz, İrem Aşçıoğlu Vedat Aşçıoğlu, Mehmet Yavuz Yılmaz ve aile üyeleri.
İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV)
1973 yılında Dr. Nejat F. Eczacıbaşı önderliğindeki 17 iş insanı ve sanatsever tarafından kuruldu. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı 2021’den beri Bülent Eczacıbaşı yürütüyor. Aynı yıl alınan kararla, Nuri Çolakoğlu, Tayfun İndirkaş, Prof. Yekta Kara, Tuncay Özilhan, Ethem Sancak ve Prof. Dr. Münir Ekonomi gibi isimler mütevelliler heyetinde yer alıyor.
Jandarma Asayiş Vakfı
Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde başlatılan çalışmaların Genelkurmay Başkanlığı’nca uygun görülmesi üzerine; İçişleri Bakanlığı’ndan onay alınarak, ilgili mevzuatlar doğrultusunda vakıf 06 Eylül 1997’de kuruldu.
Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV)
LÖSEV'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Dr. Üstün Ezer’in de aralarında olduğu vakıf 1998 yılında kuruldu. Vakfın yönetim kurulu üyeleri ise şöyle: Prof. Dr. A. Emin KÜREKCİ, Dr. Ahmet Zafer Ergün, Hülya Ünver, Murat Dinler, Av. Rıdvan Ergün, Nurcan Veldet, Ergin Battal ve Alev Ünverdi.
TEMA Vakfı
Vakıf 1992 yılında Hayrettin Karaca ve Nihat Gökyiğit tarafından “Türkiye çöl olmasın” diye kuruldu. Vakfın mütevelli heyetinin tam listesi şöyle:
A. Doğan Arıkan (başkan) Prof. Dr. A. Çelik Kurtoğlu, Ahmet Rona Yırcalı, A. Safa Bölükbaşı, Ali Yıldırım Koç, Aydın Doğan, Prof. Dr. Aynur Aydın, Bilgün Gürkan, Canan Barut, Cem Boyner, Cengiz Solakoğlu, Demir Karamancı, Deniz Ataç, Didem Eryar Ünlü, Prof. Dr. Doğan Altınbilek, Emir Alkaş, Erdal Şafak, Erdal Yıldırım, Ergin Binyıldız, Esra Öztürk, Ersin Özince, Faruk Eczacıbaşı, Fatih Öztürk, Füsun Tümsavaş, Görkem Ataç, Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, Av. Gün Han Başik, Halis Komili, H. Ayduk Koray, Hüseyin Özdilek, İbrahim Halil Çiftçi, Prof. Dr. İsmail Duman, Prof. Dr. Lütfü Baş, Mahir Gürbüz, Mehmet Osman Kavala, Prof. Dr. Mehmet Pala, Meral Gezgin, Prof. Dr. Murat Altın, Murat Gigin, Prof. Dr. Murat Türkeş, Mustafa Akın, Mustafa Balbay, Nezih Öztüre, Nihat Gündüz, Prof. Dr. Nuran Zeren Gülersoy, Orhan Turan, Orhan Yavuz, Ozan Diren, Ömer Tezcan, Özen Altıparmak, Özgür Bolat, Doç. Dr. Pervin Olgun, Rahmi Koç, Doç. Dr. Sevim Budak, Şadi Gücüm, Şafak Birkiye, Tezcan Yaramancı, Turan Demiraslan, Turan Sürücü, Ümit Y. Gürses, Vahide Gigin, Yeşne İren ve Yiğit Özşener.
Türk Eğitim Derneği (TED)
1928 yılında Cumhuriyet Halk Fırkası Merkezi’nde kurulan bir heyet ile faaliyete başladı. Derneğin mevcut başkanlığını ise 2003 yılından beri Selçuk Pehlivanloğlu yürütüyor. Pehlivanoğlu aynı zamanda TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı görevini de yürütüyor.
Türk Eğitim Vakfı (TEV)
Vakfın mevcut başkanlığını Prof. Dr. Mehmet Şükrü Tekbaş yürütüyor. Vakıf 1967 yılında Vehbi Koç, Erol Simavi, Fahir İlkel, Bernar Nahum gibi isimlerin de aralarında olduğu toplam 202 kişi tarafından kuruldu. Vakfın bugünkü mütevelli heyetinin başında Ömer M. Koç bulunuyor.
Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV)
TEGV, 23 Ocak 1995 tarihinde Suna Kıraç öncülüğünde 55 kişilik Mütevelli Heyeti ile kuruldu. Kurucular arasında Vehbi Koç da bulunuyor. Vakfın mevcut mütevelli heyetinde ise toplamda, 166 kişi ve kurum yer alıyor. Heyette Boyner ve Koç aile üyelerinin yanı sıra Abbas Güçlü, Cem Davran, Bülent Eczacıbaşı, Yılmaz Erdoğan gibi isimler yer alıyor.
Türkiye Hava Kurumu Derneği
Dernek 1925 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu. Derneğin Çağrı Heyeti Başkanı ise Ali Yüksel.
Türk Polis Teşkilatı Vakfı
1975 yılında 74 kurucu tarafından vakıf hüviyeti kazandı. Vakfın yönetiminde Erol Ayyıldız, Cevdat Saral, Kemalettin Aydın, Leyla Verdi, İzzet Tuna gibi polis amirleri bulunuyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı
1999 yılında kuruldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Vakfı
Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Vakfı, zamanın Devlet Bakanı ve Milli Savunma Bakanı Vekili Semi ERGİN tarafından 16 MART 1957 tarihinde kuruldu.
Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı
1996 yılında kurulan vakfın başkanlığını emekli Tuğgeneral İsmail Hakkı Köseali yapıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı
1982 yılında kurulan vakıf, TSK tarafından yönetiliyor. Vakıf Kenan Evren, Nurettin Ersin, Tahsin Şahinkaya, Nejat Tümer, Sedat Celasun’un girişimleriyle kuruldu.
Türk Kızılay Derneği
11 Haziran 1868’de Abdullah Bey tarafından kurulan derneği bugün Fatma Meriç Yılmaz yönetiyor. Derneğin genel müdürlüğü koltuğunda ise İbrahim Altan bulunuyor.
Türkiye Maarif Vakfı
2016 yılında kuruldu. Vakfın Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün Başkan vekilli ise Osman Nuri Kabaktepe. Mütevvelli heyetinde Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Ahmet Emre Bilgili, Prof. Dr. Aşkın Asan, Selim Cerrah, Doç.Dr. Cahit Bağcı, Zekeriya Akçam, Dr. Mustafa Göksu, Dr. Hasan Taşçı, Prof. Dr. Cihad Demirli, Mahmut Özer bulunuyor.
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği
1998 yılında Semra Çetinkaya tarafından kuruldu. Yönetim kurulunda ise Fatih Sınav, Hülya Dinçel, Zeki Dokgöz, Bayram Çiçek, Tuğçe Akgün, Onur Akar gibi isimler yer alıyor.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı
1989 yılında kurulan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı'nın bugünkü haline gelmesi için ilk adım 1972 yılında Prof. Dr. Hıfzı Özcan tarafından atıldı. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Dilek Sabancı yürütüyor. İkinci Başkan İsmail Kemal Gürleyik, Genel Sekreter ise Zeynep Aslı Özhamaratlı. Diğer üyeler şöyle: Hüseyin Gürsoy, Bülent Madi, Fatma Serpil Sarıca, Haydar Bülent Özükan, Mevlüt Aydemir, Mustafa Karahan.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti
5 Mart 1920’de Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından kuruldu. Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin Genel Başkan’lığını Prof. Dr. M. İhsan Karaman yürütüyor.
Yeni Dünya Vakfı
1996 yılında Halil İbrahim Demir’in kurucuları arasında yer aldığı aktivistler tarafından kuruldu. Vakfın yönetim kurulunda Mahmut Göksu, Mustafa Çokyaşar, Şenel Kızılca, Fatih Çetin, Nejla Sakarya gibi isimler yer alıyor.
Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı
Makbule Ölçen başkanlığında bir grup gönüllü tarafından 8 Nisan 1982 yılında Ankara’da kuruldu. Vakfı bugün, Ülay Karakoç başkanlığında 7 kişilik bir kurul yönetiyor.
Türkiye Beyazay Derneği
Boğaziçili bir grup görme engelli öğrenci 1 Kasım 1988 tarihinde bir araya gelerek Türkiye Beyazay Derneği için faaliyetlere başladı. Dernek 2007 yılında yasal statü kazandı. Derneğin Genel Başkanı ise Lokman Ayva.
Türkiye Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği
Mevcut Genel Başkanı Erdoğan Erden olan derneğin açık kaynaklarda yönetim kurulunda yer alan diğer isim ise Anıl Başsaray.
Türkiye Kas Hastalıkları Derneği
1978 yılında Prof. Dr. Coşkun Özdemir öncülüğünde kuruldu. Dernek Türkiye’de 100 bini aşan kas hastası için sivil mücadele yürütüyor.
Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı
1987 yılında kurulan derneğin mütevelli heyetinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Musa Avsever ile Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün gibi isimler yer alıyor.