AKP'li Yeşilyurt Belediyesi'nin konut projesi 108 aileyi mağdur etti

AKP’li Yeşilyurt Belediyesi tarafından 2021'de yapımına başlanan Yeşil Yaşam Evleri'nin inşaatı durma noktasına geldi. Yıllardır evlerine kavuşmayı bekleyen 108 hak sahibi inşaatın önünde eylem yaptı.

Yusuf DURDU

MALATYA - Elazığ'ın Sivrice ilçesinde 24 Ocak 2020'de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından Malatya'nın Turgut Özal Mahallesi 15 Nisan 2020'de 2409 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile riskli alan ilan edildi ve mahallede kentsel dönüşüm projesi başlatıldı. Yeşil Yaşam Evleri’nin yapım ihalesini Yeşilyurt Belediyesi’ne ait İş Geliştirme Merkezi Müdürlüğü (İŞGEM) aldı. 2021 yılında ihalesi yapılan dört bloklu dokuzar katlı Yeşil Yaşam Evleri’nin yapımı yıllardır tamamlanmadı.

DÖRT BLOKTAN İKİSİNDE ÇALIŞMALAR DURDU

Yeşilyurt Belediyesi tarafından yapılan 168 daire ile 10 dükkânın yer aldığı dört bloktan ikisinde çalışmalar sadece birkaç işçiyle devam ederken, diğer iki blokta ise çalışmalar durdu. 2020 Elazığ Depremi sonrası bölgenin riskli alan ilan edilmesiyle evlerini boşaltan hak sahipleri ise yıllardı evlerine kavuşmayı bekliyor.

'İNŞAAT BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI'

İnşaat alanının önünde toplanan 108 hak sahibi mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Turgut Özal Mahallesi Muhtarı Cebrail Yılmaz, "Burada yaşayanların birçoğu dar gelirli insanlardı. Dar gelirli olmayanlar ise ev bulamıyor, evleri yok ve mağdur durumdalar. 108 hak sahibi var. Bu insanlar mağdurlar, Malatya’da bir evin kirası 10-15 bin TL burada ev bekleyen insanlar kentsel dönüşümden dolayı 3 bin 500 TL kira bedeli alıyorlar. 6 Şubat Depremlerinden sonra kente gelen bakanlarımız, eski Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a Malatya’da ciddi anlamda ev sıkıntısı olduğunu ve buralara hız verilmesini söylemişti. Gördüğümüz o ki beş, altı ya da 10 personelle bu inşaat yıllarca sürer. Yeni Yeşilyurt Belediye Başkanı İlhan Geçit’ten ricamız bir an evvel buraya hız vermeleridir” dedi.

whatsapp-gorsel-2024-05-29-saat-12-39-39-30cd56b8.jpg

'BURADA BİR ÇALIŞMA YA DA İŞÇİ GÖREMİYORUZ'

Yeşilyurt Belediyesi yetkilileri ile de görüştüklerini anlatan Yılmaz, "Adam akıllı bir çalışma olsa iki ay içerisinde 80 vatandaşımızın mağduriyeti giderilecek. Yeni göreve gelen birim müdürleriyle yaptığımız görüşmelerde iki ay içerisinde iki bloğun teslim edileceği, 12’inci ayın sonunda da kaba inşaatı devam eden iki bloğun teslim edileceği söyleniyor. Buna razıyız ama biz burada bir çalışma ya da işçi göremiyoruz. Yeşilyurt Belediyesi İŞGEM Müdürü ile görüştük, yeni kalıpçılar ve beton firmasıyla anlaştıklarını, çalışmalara hız vereceklerini söylüyorlar. İnşallah bu defa yanılmayız" diye konuştu.

'BİZ NEREYE GİDECEĞİZ?'

Hak sahiplerinden Hanifi Çavdar ise "Burada imza atan yedi, sekiz hak sahibi şu an hayatta değil, evini görmedi. Kimi engelli, kimi kirada oturuyor. Depremden dolayı kiracılar sıkıntı yaşıyor, ev sahipleri 'evi boşaltın' diyor. Sahaya bakın, kim var burada çalışan? İki eleman var. Kalıpçı kalıbı sökmüyor çünkü borçları var. Böyle bir şey olabilir mi? Yazık, günah değil mi bu insanlara? Biz nereye gideceğiz? Kmin evinde oturacağız? Malatya’da oturulacak ev de yok. Bulduğunuz evi de 15-20 bin TL'den aşağıya vermiyorlar. Mağduriyetimizi giderin, bir an önce burayı yapın dedik. 2023’te seçimden önce buraya bir tabla atıldı, aynen o şekilde duruyor. Demirler paslandı, o demirleri boyadılar. Böyle bir inşaat olabilir mi?” diyerek tepkisini dile getirdi.

'İNŞAATI YIKSINLAR ARSALARIMIZI TESLİM ETSİNLER'

Kendilerine gösterilen projede değişiklik yapıldığını söyleyen Çınar, "İlk başta burası dört değil beş bloktu. Altında otopark, yeşil alan vardı. Bloklar beş katlıydı. Çok güzel bir proje getirdiler. Bizi bu şekilde kandırıp evlerimizin yerini aldılar. Belediyeye ödenek lazımmış, o da burasıymış, bizim haberimiz yok. İhaleye çıkardıklarında altındaki otoparktan dolayı maliyetin artması sebebiyle ihaleye giren olmamış. Sonra beş kat dokuz kata çıkarıldı, binaların altına dükkân da konuldu. Tabii Mehmet Çınar beyefendi bir yerlere peşkeş çekecek. Mehmet Çınar’ı özellikle buraya davet ediyorum. Bize, 'her bloğu bir müteahhide vereceğim, 24 ay diyorum ama 18 ayda teslim edip, komşularımızla havuz başında çay içeceğiz' dedi. Aradan iki sene geçti temel atılmadı, 2021 yılında temel atıldı. Biz şuna da razıyız yaptığı inşaatı yıksınlar, arsalarımızı bize teslim etsinler. Yeter, burası sizin oraya buraya peşkeş çekeceğiniz bir yer değil" dedi.

'TEMEL YOKKEN BİZDEN PARA İSTEDİLER'

Evlerin temeli atılmadan kendilerinden para istendiğini anlatan Çınar, "Havadaki evleri bize satıp, kura çektiler. Ertesi ay bizden para istediler. Ortada bırakın evi, temel yoktu. Hiçbir şey yokken siz bu insanlardan nasıl ödenek talep edersiniz? Adam bıraktı gitti. Geldi buraya bizi kandırdı. 'Ben size böyle yer yapacağım, şık evler yapacağım' dedi. Mehmet Çınar neredesin?” diye konuştu.

konut malatya