Alev Şahin: Ne katilim, ne hırsızım işimi geri istiyorum
KHK ile ihraç edilen Mimar Alev Şahin'e işini geri istediği için hapis cezası verildi.
Düzce’de 2011 yılında çalışmaya başladığı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ndeki görevinden 6 Ocak 2017 tarihinde Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen Mimar Alev Şahin, ‘İşimi, ekmeğimi geri istiyorum’ talebiyle kent merkezinde başlattığı oturma eylemini 3 yıldır sürdürüyor. Düzce Valiliğinin eylemini yasaklamasının ardından 37 gün hapis cezası verildi.
Şahin cezaya ilişkin, "Ne katilim, ne hırsızım. İşimi geri istiyorum. İşimi, ekmeğimi geri istemek suç değildir. Asıl OHAL ile Anayasa’ya aykırı bir şekilde beni işimden, ekmeğimden etmek suçtur" diyen Mimar Şahin’e valilik emrine uymadığı gerekçesiyle 37 gün hapis cezası verildi. Şahin, "Anayasal hakkımı kullanıyorum" dedi.
Pirha'ya konuşan Şahin, 1999 yılındaki Gölcük ve Düzce depremlerinde çürük binaların enkazında ölen insanlardan etkilenerek mimar olduğunu ifade eden Şahin, açıklamalarında meslek hayatı boyunca mimarlık bilgi ve birikimini deprem görmüş bir halkın çıkarından başka hiçbir şey düşünmeden halk için kullandığını söyledi. Alev Şahin, bu sürede denetimsizliğe göz yummadığı, beton ve agrega denetimlerinde firmalara idari para cezası düzenlediği için milletvekillerine şikayet edildiğini, kurumda baskı gördüğünü, mobbing uygulandığını ifade etti.
Valilik emrine uymadığı gerekçesiyle hakkında Düzce 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açılan Şahin'in 4. duruşması görüldü.
Şahin bu süreci, "Birinci yılında hafta bir gün akp önünde eylem yapıyordum. İkinci gidişimin ardından valilik tarafından bu yasaklandı. Valilik yasakladı diye sokağa çıkmayacak değilim. Valiliğin keyfi yasaklarına karşı geri adım atmayacağım. Bu, Anayasal hakkın kısıtlanması, engellenmesi anlamı taşıyordu. AKP’nin önüne gidiyor olmam, rahatsız ediyordu onları. Yıldırmak istiyorlardı. Ben her alana çıktığımda gözaltına alındım. Bir gün nezarette tutulup ertesi gün savcılıktan serbest bırakıldım. Bu böyle iki kez devam etti. Ardından bunlardan bir para cezası geldi. Cezaları ödedim. Dava açılmaması için. Gözaltılar kesilmişti. Yasaklar devam etmesine rağmen gözaltına alınmadım. Ama sonra seçilmiş günlerin tarihlerini taşıyan ön ödeme emirleri geliyordu. Ödemedim. Hukuksuzluğa ön ödeme emirleri ile devam ediyorlardı. Yasal dayanaktan yoksun bir şekilde valiliğin yasak gerekçelerinin hiçbir somut dayanağı yok. Dolayısıyla eylemimi kapsayan Anayasal hakkım valilik yasak gerekçesiyle değerlendirilemezdi. AKP’nin önüne gitmemim öcü alınıyordu" şeklinde anlattı.
Eylemi nedeniyle kesilen para cezalarının ön ödeme emirlerini ödemediği için hakkında iki dava açıldığını ve bu davaların birleştirildiğini belirten Şahin, "Ardından 4. duruşmada valilik emrine uymadığım için 30 gün, sonra 7 gün daha, suça devam ettiğim gerekçe gösterilerek hapis cezam arttırıldı.Mahkemenin verdiği 37 günlük hapis cezasına itiraz edeceğini ifadede eden Mimar Şahin, "İktidarın KHK politikasına karşı bir kamu emekçisinin direnişini sergileyeceğiz" ifadelerinde bulundu.
OHAL Komisyonu’na da başvuran Şahin'e hala yanıt verilmemiş, "Bu hapis kararına da itiraz edeceğiz, bozulacağını düşündüğümüz bir karar. Avukatlarım hukuk dışı bir karar olduğunu değerlendiriyorlar. Direnmeye devam edeceğim. Mücadelemden geri adım atmayacağım. Valilik yasakları halen devam ediyor. Eylem yapıldığında gözaltına alıp, para cezası kesip gönderiyorlar. Sokağa çıkmalarını istemiyorlar insanların" diye konuştu.