Anayasa Mahkemesi'nden Kur'an-ı Kerim kararı

Anayasa Mahkemesi cezaevine Kur'an-ı Kerim alınmamasını 'din ve vicdan özgürlüğünün ihlali' saydı.

Anayasa Mahkemesi'nden Kur'an-ı Kerim kararı

Esra Koçak MAYDA

ARTI GERÇEK-Cezaevindeki Ahmet Sil'in, Kuran-ı Kerim'in cezaevine alınmaması sonrası AYM'ye yaptığı başvuru karara bağlandı. Yüksek mahkeme tutukluya Kur'an verilmemesini din ve vicdan özgürlüğünü ihlal saydı.

Sil, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamasıyla 2016 yılında Adana Cezaevi'nden Osmaniye Ceza İnfaz Kurumu'na nakledildi. Adana Cezaevi'ne giriş yaptığı sırada yanında bulunan Kuran'ı Kerim'e Osmaniye Cezaevi'nde el konuldu. Sonrasında cezaevi yönetiminden bir nüshasını talep eden Sil'in talebi reddedildi.

Cezaevi Eğitim Kurulu Başkanlığı 'Terör örgütü mensuplarının ailelerinden ve kargo yoluyla gelen kitapların cezaevine alınmaması' kararını gerekçe göstererek tutuklunun talebini reddetti. Cezaevi yönetimi Kur'an-ı Kerim'in cezaevi kütüphanesinde bulunduğunu ve tutuklunun buradan bedelsiz temin edebileceğini söyledi.

BAKANLIK: 'KUR’AN KULLANARAK ŞİFRELEŞİYORLAR'

Adalet Bakanlığı ise 'FETÖ soruşturması' kapsamında tutuklananların Ceza İnfaz Kurumu içinde ve darbe girişimi öncesinde Kur'an-ı Kerim ayetlerini şifre olarak kullanıp haberleştirdiklerinin tespit edildiğini belirtti.

Bakanlık, 'bu yöntemlerle örgüt üyeleri birbirlerinin moral ve motivasyonlarını yüksek tutmaya çalıştıklarını bu sebeple dışardan hiçbir kitabın getirilmesine müsaade edilmeyeceği' belirtildi. Bakanlık ayrıca bazı bölümlerinde Kur'an-ı Kerim'den sure ve ayet numaralarının yer aldığı bir mektuba ait bir sayfa ile 'Bylock' yazışmaları olduğu belirtilen bazı yazışma fotokopilerini de AYM'ye gönderdi.

Anayasa Mahkemesi ise tutuklu Ahmet Sil'in başvurusunu 'din, vicdan hürriyeti ve ifade özgürlüğü' kapsamında değerlendirerek kendisine Kur'an verilmemesini hak ihlali saydı.

FETÖ anayasa mahkemesi