Ankara Adliyesi'nden Meclis'e yürümek isteyen avukatlara müdahale
Basın açıklamasının ardından TBMM'ye yürümek isteyen avukatlara biber gazı sıkıldı.
Derya OKATAN
ARTI GERÇEK- "Çoklu Baro" kanun teklifine karşı düzenlenecek olan Büyük Savunma Mitingi'nin Ankara Valiliği tarafından yasaklanmasının ardından Ankara Adliyesi önünde toplanan avukatlara polis müdahale etti.
ADALET HEYKELİNİN BAŞI KOPTU
Avukatlar, 'Savunma Mitingi'nin engellenmesi hakkında suç duyurusunda bulunup basın açıklaması yaptıktan sonra, TBMM Çankaya Kapısı önünde oturma eyleminde olan baro başkanlarının yanına gitmek istedi. Polisin kurduğu barikatların önüne gelen avukatlar ile polis arasında arbede yaşandı. Ankara Adliyesi önünde polisin baro başkanları ve avukatlara müdahalesi sırasında Avukat Sercan Aran’ın elindeki adaleti temsil eden Themis heykelinin kafası ve terazisi koptu.
Polis müdahalesine rağmen avukatlar adliye önünden ayrılmadı. "Savunma susmadı, susmayacak", "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları ile oturma eylemine başladı.
Barikatın açılması için polisle yapılan görüşmelerden sonuç çıkmazken, avukatlar etrafı bariyer ve çevik kuvvet polisi ile çevrili adliye önünde eylemi sürdürdü.
POLİSLE, TEKME ATILAN AVUKAT ARASINDA 'AYAĞINA SAĞLIK' DİYALOGU
Müdahale esnasında kendisine tekme atılan avukatı savunan meslektaşı için 'ayağına sağlık' diyen bir avukata bir polisin 'ben ayağına sağlık demiyorum' demesi dikkat çekti.
Polisten tekme atılan avukata: Ben ayağına sağlık demiyorumhttps://t.co/iHARmaU2Fq pic.twitter.com/Ju6HTQ3hAI
— +GERÇEK (@artigercek) July 3, 2020
‘3-5 BARO MESELESİ DEĞİL’
Avukatlar, ayrıca forum düzenleyerek eylem planlarını tartıştı.
Av. Ferit Akar, "Bu konu sadece avukatları ilgilendirmiyor, bu mesele sadece 3 -5 baro meselesi değil. bu yasa geçerse Kıdem Tazminatı yasası da geçer, sosyal medya da yasaklanır" dedi.
Tekel direnişini hatırlatan Akar, "Gerekirse o kadar kalacağız, bu yasayı geçirmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, komisyondaki görüşmeler hakkında bilgi verdi. "Komisyona girip derdimiz anlatmak istiyoruz" diyen Sağkan, şöyle devam etti: "Türkiye Barolar Birliği ile görüştük, sizden temsilci isteyeceklerdir toplantıya iki baro başkanı gitsin ya da bunu kabul etmezseniz siz gidin dedik, kabul etmediler."
Av. Özcan Tik, "Mesleğimiz direnme mesleğidir" dedi. Meclis’e yürüyüş önerisi karşısında Baro Başkanlarının 2911 sayılı kanunu hatırlatmasına da yanıt veren Tik, "Bizim mesleğimiz sınırları zorlamaktır" ifadesini kullandı.
İstanbul’dan bir başka avukat da "2911’den bahsetmeyelim, hak ve özgürlüklerden, protesto hakkından bahsedelim" dedi.
Söz alan tüm avukatlar, baro başkanlarının yanında olduklarını belirtirken, birçok avukattan adliye önünde oturma eylemi yapılması önerisi geldi.
TBMM'ye yürümek isteyen avukatlar yolun açılması için oturma eylemindehttps://t.co/iHARmaU2Fq pic.twitter.com/11ysp7TyQG
— +GERÇEK (@artigercek) July 3, 2020