Ankara Garı, Bakan'ın üniversitesine devrediliyor
Arkeolojik kazı bölgesi de olan alan mahkemelik oldu.
Esra KOÇAK MAYDA
ARTI GERÇEK - Hazineye devredilen TCDD Ankara Gar yerleşkesinin şimdi de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne devredilmesi söz konusu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve BTS Ankara Şubesi konuya ilişkin Maliye Bakanlığı’na, TOKİ’ye ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne dava açtıklarını duyurdu.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) TCDD Ankara Yerleşkesi’ne ilişkin son gelişmeleri düzenledikleri basın toplantısı ile kamuoyuyla paylaştı.
Basın toplantısında konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, TCDD Ankara Yerleşkesinin 49 yıllığına hazineye devredildiğini söyledi.
TESCİLLİ YAPILAR DA VAKFA TAHSİS EDİLECEK
78 bin metrekarelik alanın önce hazineye sonra Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne devredileceğinin konuşulduğunu ifade eden Candan, şimdi de aynı yerin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın üniversitesi Medipol Üniversitesi’ne verileceğini belirtti.
"Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından paylaşılan plan değişikliği ile bu alanın özel üniversite alanı olduğu ifade ediliyor. Burada hem bir tıp fakültesi hem de bir hastane kurulması gündemde" diyen Candan, hazineye 116 bin metrekarelik inşaat alanı verilirken 300 bin metrakarelik bir inşaat alanıyla karşı karşıya olunduğunu söyledi. Bina yüksekliklerinin 35,5 metre olacağını ifade eden Candan, "Alanın içinde 13 tescilli yapı var. TCDD Müzesi ve Mimar Kemalettin’in eseri İkinci Bölge Müdürlüğü bu yapılardan bazıları. Bu 13 yapı da vakıfa tahsis edilmiş durumda" dedi.
Alanın arkeolojik kazı bölgesi olduğunu, Roma dönemine ait bulguların çıkabileceğini dile getiren Candan, "Ayrıca bu yerleşkenin çevresinde 10 tane hastane ve tıp fakültesi bulunuyor. Dolayısıyla yeni bir hastaneye ne kadar ihtiyaç vardır sormak gerekiyor?" diye konuştu.
Bölgede EGO Hangarlarının olduğu yerde 70 katlı bir yapılaşma öngörüldüğünü söyleyen Candan bu yapılaşmanın Ankara’ya ekstra bir yük bindireceğini, ekstra bir trafik organizasyonu ile karşı karşıya kalınacağını ifade etti.
ANKARA’DA 17 HAT 13’E DÜŞTÜ
BTS Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir ise şunları söyledi: "Ankara Garı kamusal alanının iktidar tarafından talanıyla karşı karşıyayız. Kayseri ve İstanbul garlarında da böyle olmuştu. Şehirlerin merkezinde kalan alanları iktidar kendisine mülk yapma, yandaşlarına peşkeş çekme uğraşı içinde. Uzunca bir zamandır TCDD işletmeciliği yapılırken Ankara Yeni Tren Garı ile birlikte demiryolu işletmeciliği yavaş yavaş sekteye uğramış vaziyette. Eskiden Ankara Garı’nda 17 hat varken, bu bugün itibariyle 13 hata düşürüldü. Ağırlıkla alışveriş merkezi yapıldı."
"BTS olarak Kayseri’deki talana karşı dava açtık ve kazanımla sonuçlandı" diyen Özdemir Ankara Garı için de Mimarlar Odası ile birlikte hukuksal süreç başlattıklarını ve bu davanın her zaman takipçisi olacaklarını söyledi.