Antalya Muratpaşa Belediyesi binası ticarete açılıyor

Antalya Muratpaşa Belediyesi Haziran ayı Meclisi nde alınan kararla, belediye hizmet alanının inşaat alanının artırılması ve 20.000 m2’sinin ticarete açılması kartarlaştırıldı. Plan tadilatı oy çokluğuyla kabul edildi.

Antalya Muratpaşa Belediyesi binası ticarete açılıyor

Artı Gerçek - Antalya, Muratpaşa Belediyesi’nin Haziran ayı Meclisi Belediye Başkanı Ümit Uysal başkanlığında toplandı. Toplantıda,belediye hizmet binasının olduğu belediye hizmet alanının inşaat alanının artırılması ve 20.000 m2’sinin ticarete açılmasına ilişkin plan tadilatı oy çokluğuyla kabul edildi.

Belediye Başkanı Uysal, Belediye binasının ticarete açılmasını kamuyararı olarak nitelendirerek, "Arkadaşlara kamuoyunda bu konuları tatlandıran, bu konular üzerinden siyaset yapmak isteyen ama mantıki tutarlılıktan ve ilkesellikten uzak tavır takılanlara çağrı, kamu yararını sabote etmesinler" ifadelerini kullandı.

Akdeniz Gerçek Gazetesi'nde yer alan habere göre; Konunun meslek odalarınca dava edilmesi bekleniyor.

Meclis toplantısında konuşan Belediye Başkanı Uysal, "Muratpaşa belediye binamız 1994 yılında başlamış. Tam on bir yıl inşaatın çeşitli aşamalarında büyük bir kısmı bekletilmiş bir bina. Bunun burada canlı tanıkları bunu çok iyi hatırlayan arkadaşlar var. Biraz önce meclis grubumuzla konuştuk. Bazı arkadaşlar biz buranın yıkılmasını bekliyorduk ama sonradan bir şekilde toparlanıp belediye binasına dönüştürüldü dediler" diyerek söze başladı.

'KAMU YARARINI SABOTE ETMESİNLER'

Nazım imar planı yapılmadan uygulama imar planının Meclis'e gelmesini ve yapılan plan tadilatının hukuksuzluğunu gündeme getirenlere ilişkin sert sözler söyleyen Başkan Uysal, "Arkadaşlara kamuoyunda bu konuları tatlandıran, bu konular üzerinden siyaset yapmak isteyen ama mantıki tutarlılıktan ve ilkesellikten uzak tavır takılanlara çağrı, kamu yararını sabote etmesinler" dedi.

Başkan Uysal, konuya ilişkin şunları kaydetti: "Şimdi buradan bir hukuki sonuç doğuracak tutum almak mümkündür. Ama mevcut iktisadi şartlarda çok daha büyük bir kamu kaynağı sıkıntısına dolaşacaktır. Mevcut binamız bize göre hizmet kalitesi açısından ve güvenlik açısından yetersizdir. Çok yetersizdir. Zaten bir ticari aksın üzeridir. Yani sıralı ticari aksın üzeridir. Meclis gruplarının çekimser iradesine saygı duyuyorum. Sözlerim tamamen kamuoyuyla ilgili. Özel sektörün ticari bina yapmasında sorun olmuyor da kamu yapınca kim niye rahatsız oluyor? Toplumun malı olunca ucuz mu oluyor? Yani toplum yapamaz. Öyle mi? Toplumun malı olunca ticari aks üzerine ticari fonksiyon getiremez. Toplumun ucuza gidecek. Nitelik sorunu yaşayan binalarda kamu hizmeti vermeye çalışacağız. Özel mülk olunca 25-30 hatta 60 katlı olacak. Ama kamu mülkü olunca, toplumun malı olunca neden 15 oldu denilecek. Yani bir garip bir mantık var. Biz ki Türkiye'mizin en değerli kıyılarını ihale etmeyip kamuya açık tutan bir belediyeyiz. Biz ki kamusal alanları yaşlı evleri, engelli merkezleri, yılda 250 bin çocuğun geçtiği teneffüs parkımız, sivil toplum merkezimiz gibi toplumsal kullanımı her alanda önceleyen bir belediyeyiz. Bu ekonomik krizde ekonomik kriz var diye yeniden bina yapma şansımız yok diye burada yüzde 30 destekleyici bizim belediye binası dünya standartlarında her türlü dinçliğe, donanıma sahip bir belediye binası yapmamıza vesile olacak yüzde 30'lu destekleyici ticari alan kamu mülkü olunca niye bazılarını çok rahatsız ediyor?"

'BİZİM TOPLUMCU, KAMUCU TAVRIMIZ..'

"Bunlar hep kamusal zorunluluktan doğan ve hizmet kalitesini yükseltecek, Muratpaşa'nın layık olduğu şeyler. Bizim toplumcu, kamucu tavrımızın da bir parçası" Uysal, şunları kaydetti: " Geçen haftalarda birtakım borçlarımızdan söz ettik. Bilmeyenler için tekrar edelim. 40 yıl önce Antalya Belediyesi döneminde geçen imar planında yasal yüzde 35'lik düzenleme ortaklık payı limitine yani okul için park için ayrılan yasal yüzde 15-35'e riayet etmeyin. 48-49-50 gibi görevlere göre değişen mevkilere göre değişen oranlarda halkın mülkiyet hakkına el koyulması sonucu aradaki yasal limitten sonraki yasada yüzde 35 fiilen el koyulan yüzde 50 aradaki yüzde 15'in sahiplerinin torunları 40 kırk yıl önceki bu günah nedeniyle belediyemizin bütün mülklerine yüzlerce haciz yağdırıyorlar. 5-6 yıl önceye kadar yasalarla korunuyorduk. 5-6 yıl önce Anayasa Mahkemesi 'Mülkiyet hakkı kutsaldır' dedi. Dolayısıyla biz hacizlere karşı savunmasız kaldık. Eğer kendi yönettiğimiz 10 yılda borç açısından tertemiz olmasa, İller Bankası payımızın üzerinde en ufak bir haciz olsa, emlak vergileri toplamımızın üzerinde en ufak bir haciz olsa, göre bu gayrimenkullerimizi kilitleyen bu trilyonlarca liralık hukuki durum bizim en temel hizmetleri aksatmamıza çalışanlarımızın emeklerinin karşılığını veremememize neden olur. Ama şükür ki biz 10 yıldır son derece ekonomik bir belediyeyiz." (Kaynak)