Antalya'da 25 yıllık mücadelede: Kaçak AVM'nin ihale süresi 10 yıl uzatılmak isteniyor
Artı Gerçek - Antalya’da Olbia Antik Kanyonu, SİT alanı, su kaynakları ve planlarda Atatürk Kültür Parkı ile Cam Piramit alanının devamı niteliğindeki Fuar Alanı2 olarak ayrılan kentin en değerli alanı üzerine inşa edilen Migros AVM'nin 25 yıllık işletme süresi 2023 yılının Aralık ayında doldu. Ancak, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine önergeyle alınan Migros AVM alanının yeniden kiralanması için Encümen’e 10 yıllık ihale yetkisi verilmesi tartışmaları alevlendirdi.
Bekir Kumbul döneminde Konyaaltı ilçesinde yap-işlet-devret modeliyle yapılan AVM, Danıştay’ın 2000'li yılların başında ruhsat ve planlarını iptal etmesiyle kaçak durumuna düşmüştü.
Migros AVM’nin kamuya devredilmesi gerekirken Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi, alanının ticari ömrünün 50 yıl olduğunu öne sürerek, 10 yıllığına daha ticari alan olarak kullanılması için ihaleye çıkılması teklifini kabul etmişti.
29 ŞUBAT'TA İHALE EDİLMESİ PLANLANIYOR
Antalya Barosu, Antalya Tabip Odası, Olbia Grubu ve Kent Gönüllüleri Dayanışması’nın ihaleye karşı yaptığı açıklama sonrası ihale ısrarı sürerken, 29 Şubat Perşembe günü alanın ticari alan olarak ihale edilmesi planlanıyor. Akdenizgercek.com'da yer alan haberde görüşlerine yer verilen Antalya Barosu Başkanı Avukat Hüseyin Geçilmez ihaleye ilişkin, “Kentin yararına, Antalya’nın doğasına tarihine uygun bir yaklaşım bekliyoruz. Geçmişte bu olayla ilgili uygulanması gereken bir karar varmış ama uygulanmamış. Orası tarihi bir alan. Bu alan halkın geleceği. Halkın geleceğine sahip çıkalım” diyerek, kamuoyundan destek istedi.
Yayınlanan ilanda, ilk yıllık kira bedelinin 270 milyon TL+KDV olduğu ihalede, geçici teminat tutarı ise 81 milyon TL olarak açıklandı.
AVUKAT ŞAHİN: KENTİN SUÇ ANITI
Konuyu takip eden Antalya Barosu Avukatı Mustafa Şahin, Akdeniz Gerçek’e yaptığı açıklamada şu uyarılarda bulunu:
“Buranın ihale edilmesinin hukuki bir dayanağı yok. Yapılacak bu ihalede ticari niteliği olmayan bir alanın ihalesi yapılması planlanıyor. Planında fuar alanı, park bahçe yani kamuya açık kullanımı söz konusu olan ve ayrıca korunması gereken bir alan burası. Su kaynaklarının bulunması, antik kent ile iç içe geçmesi durumunda bunun sürdürülmesi çok açık bir şekilde suçtur. Burası çok bariz şekilde kente karşı işlenmiş suçun anıtıdır. Bu yapı kent suçunun anıtıdır.
Buranın ihale edilmesinin hukuki bir dayanağı yok. Buranın tekrar ticari nitelik kazandırılması mümkün değil çünkü mahkeme kararı ile Hasan Subaşı döneminde, ticari alan kararı iptal edildi. Bu nedenle ihalenin ne hukuki ne de kullanım amacına uygun bir ihale söz konusu. Mahkeme kararına aykırı davranılıyor. Buranın ticari bir alan olmamasına rağmen hala ticari bir alan gibi gösterilerek ihale yapılıyor. İhale yap işlet devret modeli ile burası tahsis edildi. İntifa hakkı ile kuvvetlendirildi. İnşaat için yürütmeyi durdurma kararı alınmasına rağmen, inşaat devam etti ve tamamlandı. Bu oldu bittiye getirilmiş bir yapıdır. Burası çok bariz şekilde kente karşı işlenmiş suçun anıtıdır. Kent suçunun anıtı niteliğinde bir yapıdır. Oldu bittiye getirme durumu söz konusu burada yapılan kılıfına uydurma bile değil. Açıkça bu yapılan korsanlık. Burada kaçak bir yapı var. Burada açıkça bir işgal var. Kamu arazisinde kamusal yetki kötüye kullanılarak sürdürülmek istenen bir işgal var. Hiçbir meşruiyeti yok. Kamu görevi kötüye kullanılıyor. Normalde ihale kanuna göre yap işlet devret modeli ile yapılan yapı süresi dolduğunda kamuya teslim edilir. Kamu faaliyette bulunan işletmelerin ise tahliyesini istemelidir."