Antep Emek ve Demokrasi Güçlerinden ırkçı saldırılara tepki: 'Mültecilerin güvenliği sağlanmalı, failler yargılanmalı'
Antep Emek ve Demokrasi Güçleri, mültecilere yönelik ırkçı saldırılara tepki gösterdi. Ortak açıklamada, "Linç dalgasının ulaştığı her yerde mültecilerin güvenliği sağlanmalı, saldırılara katılan failler ise yargılanmalıdır" denildi.
Sinan ŞAHİN
ANTEP- Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde 30 Haziran'da Suriyeli bir çocuğun Suriyeli bir zanlı tarafından cinsel istismara uğramasının ardından başlayan ve birçok ile sıçrayan ırkçı saldırılara Antep Emek ve Demokrasi Güçleri tepki gösterdi.Balıklı Parkı Meydanı'nda yapılan açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz okudu.
'MÜLTECİLER IRKÇILIĞA, AYRIMCILIĞA VE SÖMÜRÜYE MARUZ KALIYOR'
Kayseri’de başlayan linç dalgasının, resmi rakamlara göre yaklaşık 450 bin Suriyelinin yaşadığı Antep'e de yayıldığını hatırlatan Oğuz, "Suriyeli sığınmacılar ve bütün göçmen grupları sosyal yaşamın her alanında ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Sığınmacılar, mülteciler ve geniş ölçekte tüm göçmenler, Türkiye’de ülkenin ekonomik çıkarlarına, dış politikalarına malzeme edilmekte, keyfi uygulamalara maruz kalmakta, emekleri sömürülmekte, saygıdan ve her türlü korumadan yoksun bırakılmaktadırlar. Kamplar ve Geri Gönderme Merkezlerinde suçlu muamelesi görmekte ve özgürlüklerinden mahrum yaşamaya zorlanmaktadırlar" dedi.
'GERİ KABUL ANLAŞMASI ACİLEN FESHEDİLMELİ'
Türkiye'nin dünyadaki en büyük geçici koruma rejimine tabi mülteci nüfusuna ev sahipliği yaptığını belirten Oğuz, şunları söyledi:
"Mültecilerin pek çoğu, Avrupa’nın sınırlarını tamamen kapatması ve Türkiye ile yapılan Geri Kabul Anlaşması gereğince düzensiz yollardan Avrupa’ya geçenlerin de iade edilmesi nedeniyle Türkiye’de yerleşmeye 'mecbur' bırakılmıştır. Siyasi iktidar, imzaladığı Geri Kabul Anlaşması ile ülkenin göçmen deposu haline gelmesine sebep olmuştur. Böylesine büyük ölçekte bir sığınmacı akınının elbette beraberinde getireceği ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlar olacaktır. Bu yüzden, öncelikle Türkiye ve Avrupa Birliği arasında imzalanan ve göçmenleri Türkiye'ye hapseden Geri Kabul Anlaşmasının acilen feshedilmesi gerekmektedir."
'KRİZİN FATURASI GÖÇMENLERE KESİLİYOR'
Toplumun, iktidar ve medya eliyle göçmen düşmanı ve şoven söylemlerle bölündüğünü vurgulayan Oğuz, "Yoksulluğun, işsizliğin, yüksek kiraların, enflasyonun, ekonomik krizin ve tüm ekonomik, sosyal ve siyasal sorunların temel sebebi olarak göçmenler hedef gösterilmiştir. Krizin faturası her geçen gün güvencesizleşen göçmenlere ve yoksul halklara kesilmiştir. Siyasi iktidar, göçmenlere yönelik ırkçı saldırılara göz yumarak bu saldırıların artmasına neden olan politikasını sürdürmüş, toplumda yükselen tepki ve öfkeyi bu yolla göçmenlere yöneltmiştir" diye konuştu.
'FAİLLER YARGILANMALI'
Siyasi iktidarın eksik ve yanlış politikaları nedeniyle savaş mağduru insanların aşağılanması, düşmanlaştırılması, linç edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini anlatan Oğuz, "Toplumda yaşayan her bir bireyin huzuru, can ve mal güvenliği devletin sorumluluğu altındadır. Bu sorumluluk kapsamında, Kayseri’de, Antep’te ve linç dalgasının ulaştığı her yerde mültecilerin güvenliği sağlanmalı, arabaları ve işyerleri yakılan Suriyelilerin ekonomik zararları bir an önce tazmin edilmeli, saldırılara katılan failler ise yargılanmalıdır" diye konuştu.
'NEFRET SUÇLARI CEZASIZ KALMAMALI'
Ekonomik, sosyal ve siyasal sorunların kaynağının göçmenler olmadığını dile getiren Oğuz, "Irkçı saldırganlığa ve nefret suçlarına karşı emekten yana, demokratik, barışçıl ve eşitlikçi tutumu devam ettireceğiz. Nefret suçları cezasız kalmamalıdır. Yeni saldırılara yol verecek cezasızlık politikası son bulmalıdır. Göç politikalarında insani ve kalıcı çözüm formülleri geliştirmesi gereken siyasi iktidarı sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz" diye konuştu.
21 KURUM İMZA ATTI
Ortak açıklamada imzası bulunan platform bileşenleri şunlar:
İHD Antep Şubesi, KESK Antep Şubeler Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antep Şubesi, Emek Partisi İl Örgütü, Tilkiler Köyü Derneği, TİP İl Örgütü, BİRTEK SEN, ESP, Dev Yapı-İş, Tüm Emeklilerin Sendikası, Yeşil Sol Parti İl Örgütü, Sol Parti İl Örgütü, Nar Sanat Derneği, SYKP İl Örgütü, Antep 78'liler Meclisi, ÖHD Antep Şubesi, DEM Parti Antep İl Örgütü, DBP Antep İl Örgütü, Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi, ÇHD Antep Şubesi, Antep - Kilis Tabip Odası.