Antep'te yıkım kararı verilen mahallenin sakinleri: Depremden sonra halimizi soran olmadı
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Maraş'ta 6 Şubat'tan meydana gelen 7.8 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin can kaybı ve yıkıma neden olduğu kentlerden biri de Antep. 14 bin 45 binanın ağır hasar aldığı Antep’te, merkez Şehitkamil ilçesine bağlı tarihi Yaprak Mahallesi de yıkımdan payını aldı. Valilik depremlerin ardından mahallede bulunan ağır ve orta hasarlı 160'tan fazla binayla ilgili yıkım kararını aldı ve mahalliden evlerini boşaltmaları istendi.
Maddi durumu iyi olanlar mahalleyi terk etti ancak mahallede kalan dar gelirli aileler hasarlı binalarda yaşamaya devam ediyor. Kira fiyatlarından yakınan mahalleli, kendilerine barınma imkanı sağlanmadan yıkım kararı verilmesine tepkili.
MAHALLELİ HIRSIZLAR VE MADDE BAĞIMLILARINDA ŞİKAYETÇİ
Belirsizlikten yakınan mahalle sakinlerinin bir diğer sorunu ise hırsızlar ve madde bağımlıları. Depremde hasar gören evlerin hırsızların hedefi olduğunu kapı ve pencerelerin çalındığını anlatan mahalleli, madde bağımlılarının da hasarlı evleri mesken edindiğini söylüyor.
BEŞ YIL ÖNCE BAŞLAYAN KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ DURDURULDU
Antep Kalesi, Forum AVM ve tren istasyonu arasında kalan ve oldukça merkezi bir konumda bulunan mahalle, 2018 yılında da riskli alan ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Ancak açılan davaların ardından proje mahkeme kararıyla durduruldu.
'DEPREMDEN BU YANA HALİMİZİ SORAN OLMADI'
Yaprak Mahallesi sakinlerinden Hayri Ecer, ne yapacaklarını bilmediklerini ve hiç bir yetkilinin depremden sonra kendilerini ziyaret etmediğini belirtiyor:
"Kira fiyatları ortada. Oturulabilecek evlere 3-5 bin TL fiyat çekiyorlar. Daha iyi yerlere gitsen 7-8 bin TL'den başlıyor, 10-15 bin TL'ye kadar gidiyor kiralar. Bugüne kadar gazeteciler dışında herhangi birisi gelip, 'Haliniz ne, evinizi boşaltıyoruz, yerine şunu vereceğiz veya sizi şuraya mesken edeceğiz' demedi. Ne belediyeden ne de başka bir yerden bir Allah'ın kulu gelmedi. Sadece gelip burayı yıkacağız diye bir kâğıt yapıştırdılar kapıya. Polis diktiler kapıya, evlerimize girmemize de izin vermediler."
'HIRSIZLAR NE KAPI BIRAKTILAR NE DE PENCERE'
Ecer, depremin ardından birçok mahalle sakininin evlerini boşaltıp gittiğini ve mahalledeki yıkık ve ağır hasarlı binaların madde bağımlıları ve hırsızlar tarafından mesken edindiğini anlatıyor:
"İstedikleri gibi içeri girip çıkıyorlar. İçerde ne kapı bıraktılar ne de pencere. Biz hasarlı binaların yanından geçmeye korkuyoruz ama onlar gece bu binalarda yatıp kalkıyorlar. Başımıza yıkılır diye korkmuyorlar. Biz ev sahipleri rencide ediliyoruz, burayı boşaltalım diye zorlanıyoruz"
'BİZİM DURUMUMUZ NE OLACAK?'
Mahalle sakinlerinden Bünyamin Günseven de muhatap bulamamaktan yakındı. Mahallenin kaderlerine terk edildiğini dile getiren Günseven, belediye yetkililerine seslendi:
"Mahallenin akibetinin ne olacağını bilmiyorum. Valiliğe gittim, bana bilgi vermediler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yönlendirdiler. Oraya gittim onlar da, 'Biz bilmiyoruz AFAD'a gidin' dediler. Yani bizim durumumuz ne olacak? Akibetimizi bilmiyoruz. Yüksek makamlardakilere sesleniyorum. Gelin durumuzun ne olacağını bize bildirin. Evimizi yaptıracaklar mı, evimiz yerinde mi kalacak, TOKİ mi verecekler, bize bir bilgi veren yok bu konuda."
'CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK'
Depremde evi yıkılan Ayşe Yüksel de madde bağımlılarından ve hırsızlardan şikayetçi. Yüksel, "Depremden bu yana hiç bir yetkili mahalleye gelmedi. Sadece gelip bir kağıt yarıştırdılar, 'Üç güne kadar evleri boşaltın' dediler. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ne bir yer gösterdiler ne de evinizin yerine para verelim dediler. Hırsızlardan çok korkuyoruz. Bu bölge tamamen tehlikeli. Her akşam buralarda madde bağımlıları yatıyor. Bizim de can güvenliğimiz yok. Sabahları ekmek almaya gidemiyoruz. Burası yıkılıyor mu, yeni bir yer mi gösterilecek, devletimizden bunu çok acil bekliyoruz" diye konuştu.
'HIRSIZ KORKUSUNDAN UYUYAMIYORUM'
Mahallede kiracı olan 77 yaşındaki Remziye Bayraklılar da tek başına yaşadığını ve hırsızların korkusundan rahat uyuyamadığını söyledi. Kira fiyatları daha düşük olduğu için Yaprak Mahallesi'nde yaşadığını anlatan Bayraklılar, yeni bir ev tutacak maddi gücünün olmadığını dile getirdi.
Hırsızların defalarca evine girdiğini söyleyen söyleyen Bayraklılar, "Korkuyorum, akşam olsun istemiyorum. Hırsızlar yine mi gelir korkusuyla yaşıyorum sürekli. Nereden geliyorlar bilmiyorum. Çaresizim. Bu evden çıkayım sokak olsun, çadır olsun ama yeter ki ben burdan çıkayım" dedi.
CHP'Lİ KİREÇ: 'MÜLK SAHİPLERİNE HAKSIZLIK YAPILIYOR'
Daha önce başlayan kentsel dönüşümün mahkeme kararıyla durdurulduğunu hatırlatan Antep Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi CHP'li Yılmaz Kireç, büyükşehir belediyesinin imar planında küçük değişiklikler yaparak yeniden yıkım kararını çıkardığını söyledi.
Yaprak Mahallesi'nin yeni imar planında ticaret ve konut alanı olarak yer aldığına dikkat çeken Kireç, buradaki mülk sahiplerinin ciddi bir haksızlıkla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Kireç, şunları söyledi:
"Yaprak Mahallesi'nde yapılacak imar değişikliği ile büyükşehir belediyesi yüzde 60 oranında düzenleme ortaklık payı alıyor. Aslında bu pay yüzde 45 iken belediyeler finansal açıklarını kapatmak için genelde yüzde 60 alıyor. Mera alanları, park alanları, belediye hizmet alanları, tarımsal alanların büyük bir kısmı imara açıldı. Belediyeler buraları imara açarken de yüzde 45 kesintiye ek olarak yüzde 15 daha alarak bunu ranta dönüştürdü."
İMO BAŞKANI GÜÇYETMEZ: KAZANILMASI GEREKEN BİR MAHALLE
Yaprak Mahallesi'nin kentin en eski mahallelerinden biri olduğuna dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez de mahallenin korunması gerektiğini vurgulayarak, şunları anlattı:
"Yaprak Mahallesi gibi Antep için önem arz eden, tarihi simge niteliğinde olan mahalleler için çok daha detaylı bir çalışma yapılması gerekiyor. Buradaki orta hasarlı binaların mutlaka güçlendirme yönünde itilmesi gerekiyor. Bir binanın taşıyıcı sisteminde bir kusur veya bir hata varsa ve doğru bir yöntemle güçlendirilebilecek durumdaysa, ‘Bunları yıkıyoruz' demek bilimle örtüşmüyor.
Yaprak Mahallesi ve diğer mahalleler için oluşan hasar durumunun mutlaka yetkin mühendisler tarafından incelenip ona göre bir karar verilmesi gerekiyor. Riskli alanlarda eğer zemin sıkıntılı ise elbette kentsel dönüşüm yapılabilir. Ama bunun belirlenmesi için gerekli zemin etüt değerlerinin yaptırılıp, bir harita çıkarılması ve bu harita ışığında yol alınması gerekiyor."