Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nde kritik Kavala oylaması bugün
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nde yapılacak oylamada çoğunluk sağlanması halinde Türkiye'ye karşı ihlal prosedürü resmen başlatılmış olacak.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Strasbourg'da toplanarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tutuklu insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala hakkındaki kararıyla ilgili ihlal prosedürü başlatma konusunda yeni bir oylama yapacak.
Osman Kavala hakkında AİHM tarafından verilen tahliye kararının uygulanmaması nedeniyle Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatılmasını isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, bugün gerçekleşecek olağan toplantısında üyelerinin 3'te 2'sinin oy vermesi durumunda ihlal prosedürü için AİHM'e resmen başvuracak.
AİHM'nin ihlal yapıldığı yönünde görüş bildirmesi durumunda da Komite, Türkiye'ye karşı alınacak önlemleri değerlendirerek. Bu önlemler arasında Türkiye'nin Konsey üyeliğinden çıkarılması veya oy hakkının askıya alınması da bulunuyor.
TÜRKİYE'DEN GÖRÜŞ İSTENMİŞTİ
Komite, Türkiye'den konuyla ilgili 19 Ocak'a kadar görüş istenmişti. Kavala'nın tutuklu yargılandığı birleştirilen Gezi-Çarşı davasının 17 Ocak'ta görülen duruşmasında Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verilmişti. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 19 Ocak'ta Komite'ye gönderilen görüşte ise "Türkiye AİHM'nin verdiği ihlal kararını Kavala'yı serbest bırakarak tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırmıştır ancak Kavala başka suçlardan tutukludur" denilmişti.
AİHM’İN KAVALA KARARI
AİHM kararında Kavala'nın "bir suç işlediğine dair makul şüphe olmadığı", "Anayasa Mahkemesi'nin ivedi bir yargı denetimi gerçekleştirmediği", Kavala'nın özgürlüğüne getirilen kısıtlamanın "suç işlediğine dair makul şüphe nedeniyle yetkili bir adli makam önüne çıkarılma amacından başka bir amaç ile uygulandığı" ve bu durumun "insan hakları savunucularının çalışmaları üzerinde caydırıcı etkiye sahip olduğu" sonucuna varılmıştı.
AİHM'nin bu kararına Ankara'nın yaptığı itiraz kabul edilmemişti.
Komite, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin "Kararların Bağlayıcılığı ve İnfazı"yla ilgili 46'ncı maddesinin kendisine verdiği yetkiye dayanarak, Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin en az 3'te 2'sinin oylarıyla, Ankara'nın bu maddede öngörülen yükümlülüğünü yerine getirmediği meselesini AİHM'e intikal yetkisine sahip.
Bakanlar Komitesi'nde 2 Aralık 2021'de yapılan oylamada 47 ülkeden 35'i Kavala dosyasının AİHM'e intikal ettirilmesi doğrultusunda oy kullanmıştı.
AİHM, Kavala hakkındaki kararının yerine getirilmediği tespitinde bulunursa, davalı devlete karşı alınacak olası önlemleri değerlendirmesi için davayı yeniden Bakanlar Komitesine gönderecek. AİHM kulislerinde bu işlemin en az altı ay alacağı belirtiliyor.