Avrupa'da Türkiye'den gelen meyvelere tarım zehri gözaltısı

Türkiye'den AB ülkelerine ihraç edilen meyvelerde zehirli bir madde olan klorpirifos tespit edilmesi nedeniyle incelemeye alındı.

Avrupa'da Türkiye'den gelen meyvelere tarım zehri gözaltısı

Türkiye'den Avrupa Birliği üyesi ülkelere ihraç edilen limon, mandalina ve greyfurt gibi ürünlerin zehirli bir madde olan klorpirifos tespit edilmesi nedeniyle incelemeye alındığı ortaya çıktı. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu da geçen ay aynı nedenle Türkiye’den mandalina alımını askıya alma kararı vermişti. Gıda mühendisi Bülent Şık "AB ülkelerine Türkiye'den ihraç edilen gıdalarda klorpirifos isimli tarım zehri çıkıyor. Ürünler reddediliyor" dedi.

Gıda mühendisi Yard. Doç. Bülent Şık, Avrupa Birliği'ne ihraç edilen limon, mandalina ve greyfurtlarda bir tür pestisit olan klorpirifos adlı maddeye rastlandığını ve ürünlerin bu nedenle reddedildiğini söyledi.

'ÜLKEMİZDE KLORPİRİFOS NEDEN YASAK DEĞİL?'

Bülent Şık'ın Twitter'da paylaştığı Avrupa Komisyonu'nun Gıda ve Yem İçin Hızlı Uyarı Sistemi'nin (RASFF) sayfasında ihraç edilen ürünlerin bekletildiği görülüyor. Şık'ın paylaşımı şöyle:

"AB ülkelerine Türkiye'den ihraç edilen gıdalarda (mandalina, limon, greyfurt...) klorpirifos isimli tarım zehri çıkıyor. Ürünler reddediliyor. #Klorpirifos çocuklarda sinir sistemine çok zararlı ve AB'de kullanımı yasak. Ülkemizde kullanılıyor. AB ülkelerinde yapılan analizlerde ürünlerde belirlenen klorpirifos miktarı inanılmaz yüksek. Klorpirifos Dünya Sağlık Örgütü'nce çocuklar için en zararlı 12 toksik maddeden biri olarak niteleniyor. Ülkemizde klorpirifos kullanımı neden yasak değil. Ülkemizde klorpirifos kullanımı neden yasak değil?" dedi.

RUSYA DA GERİ GÖNDERMİŞTİ

Karar’da yer alan habere göre Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) geçen ay Türkiye’den mandalina alımını askıya alma kararı vermişti. Gerekçe olarak, azami düzeyi aşan miktarda Klorpirifos pestisiti tespiti gösterilmişti.

Rospotrebnadzor’un açıklamasında, "Mandalinalarda izin verilen azami düzeyi aşan miktarda Klorpirifos pestisiti tespit edildi" ifadeleri kullanılmıştı.

Rusya’nın tarım ürünleri denetim ajansı Rosselhoznadzor daha önce birçok kez Türkiye’den getirilen ve gerekli kaliteyi sağlamayan narenciyelerin ülkeye girişini engellemişti. 2018 yılında Akdeniz meyve sineği bulunduğu için bu ürünlerin sevkiyatı durdurulmuştu.

Rus uzmanlar eylülde de Türkiye’den gelen domates ve meyvelerde virüs tespit etmiş ve Ankara’ya denetimleri artırmalarını önermişti.

PESTİSİT NEDİR?

Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaratabilir.

PESTİSİT ZARARLARI NELERDİR?

Organik fosfatlı pestisitler bebek ve çocuk sağlığına verdikleri zarar nedeniyle yıllardır süregelen bir tartışmanın konusu ve bu tartışmalar neticesinde çok sayıda organik fosfatlı pestisitin kullanılması yasaklandı. Kullanıldıkları süreler boyunca yol açtıkları zararlar ise bilinmiyor.

Klorpirifos’un bebek ve çocuklarda hormonal sistem bozukluklarına ve nöro-davranışsal gelişimde çeşitli sorunlara yol açabileceği çok sayıda bilimsel yayında belirtiliyor. Hormonal sistem bozuklukları kilo alımı, büyüme ve gelişim sorunları ile kanser hastalığına yol açabiliyor. Nöro-davranışsal gelişim bozuklukları kapsamında ise otizm, dikkat eksikliği hiperaktivite sendromu, disleksi, öğrenim güçlükleri ve diğer bilişsel sorunlar yer alıyor.

yasak ihraç gıda Zehir